A színharmónia megteremtésének feltétele sokáig a művészet privilégiumának számított. A tudomány, a technika fejlődése, a piaci elvárások szükségessé tették, hogy az ember az általa érzékelt színhalmazban el tudjon igazodni. Bár a színek rendszerbe állítása régóta foglalkoztatta a szakembereket, a színrendszerezés modern gondolata, azaz hogy a színeket háromdimenziós térben kívánják elhelyezni, csak a XVII. századra tehető, és az ipari fellendülés tette ezt indokolttá.

Az újabbnál újabb színrendszerek mellett megjelentek (egy komoly piaci rést érzékelve) a mindennapi felhasználók vizuális memóriájára, színasszociációjára hagyatkozva segítséget nyújtó színkártyák, amelyeken keresztül támpontot nyújtottak azoknak, akik sem ösztönösen, sem kreatív módon, sem pedig a tanulmányaikon keresztül nem tudtak eligazodni ebben a csodálatos, de sok titkot rejtő világban, amelyet a színek képviselnek.

Hol találkozunk ezzel a mindennapokban?

Egyszerűbb lenne felsorolni, hogy hol nem.
Most inkább csak a munkámhoz kapcsolódva emelnék ki néhány alkalmazási területet:

  • kozmetikai termékeket forgalmazó cégek használják azért, hogy a vásárlóik megelégedettségét így biztosítva, a saját forgalmukat is tudják növelni,
  • de aki ruhát ad el és vásárol, sminkel, tetovál, lakberendező, virágkötő… és egy kicsit is bizonytalan, célszerű a négy évszakelméletre alapuló színkártyákat megvásárolni.

Amennyiben még nincs színkártyád most megvásárolhatod. A csomag a kiválasztott évszak színeit tartalmazó A4-es színkártyát és egy pénztárca-barát méretű kis kártyát tartalmaz.