Ha a tökéletes megjelenés a célunk, akkor az arányosság megőrzésére vagy az arányosság illúziójának a megteremtésére törekedjünk! Ami előnyös rajtunk azt mindig emeljük ki, a kevésbé érdekes vonásainkat pedig közömbösítsük! Hogy kövérek vagyunk-e vagy soványak gyakran kevésbé fontos, ha öltözködésünkben az arányokra és hangsúlyokra ügyelünk.

Sorozatunkban egy kevésbé alkalmazott, de egyszerű alakmeghatározást mutatunk be, és csak egy centi kell hozzá!
Megismerkedünk a három fő alaktípussal és sok hasznos tanácsot gyűjtünk össze, hogy a legelőnyösebb ruhadarabokat választhasd ki a vásárlásaid során.

Alaktípus „A”
Harmonikus összkép kialakításának lehetőségei a vertikális, azaz a függőleges vonalak mentén.

Legalább 168 – 170 cm magas vagy, a melledtől a csípődig mért adatod a legkevesebb. Az arányaiban hosszú lábú hölgyek szinte biztos ebbe a csoportba tartoznak. Célunk ennél a testalkatnál a derékrész „megnyújtása”.

A rövidebb derékrész ellensúlyozható azzal, ha az arányaiban hosszabb lábakat optikailag „megrövidítjük”.
Például a nadrágfelhajtás, a háromnegyedes nadrágszár és a lapos, a bokapántos cipők jó választásnak bizonyulnak. Ha ezek különböző színűek, még jobb eredményt érhetünk el.

Hasznos lehet, ha a derékrészről eltereljük a figyelmet az arcra színes kendő, sál, figyelemfelkeltő fülbevaló vagy kitűző viselésével. A feltűnő felsőrész és smink is eredményes megoldás lehet.
A lábra (ha különösen formás) színes vagy mintás harisnyával, tekintetet vonzó cipővel és szoknyaszegély díszítéssel hívhatjuk fel a figyelmet.
Ruhák esetében kerüld el a derék hangsúlyozását! Előnyös az ejtett derekú ruha és mellőzzük az öveket! Ha mégis övet szeretnénk viselni, az a ruha anyagából készült legyen, lehetőleg a ruha színében és feltűnésmentes csattal; esetleg szabott csípőövvel.

A szoknya és nadrág egyenes vagy enyhén bővülő legyen. Hossza a viselője korától és lábformájától függően változhat.

A kosztümkabát hosszított legyen és a szoknyához lépésmagasságban végződjön. Nadrághoz lehet hosszabb is.

Blúzok esetében a kívül hordott felsőrészek lesznek az előnyösebbek; azonban ha valaki szívesebben hord betűrt blúzt, akkor ne legyen éles a színváltás a derékrésznél. A tunikafazon is remek választás.

Ha a felsőrészünk rövid ujjú, akkor az ujjhossz mellmagasságban végződjön; ha hosszú az ujj, akkor pedig csuklóig érjen! Abban az esetben előnyös bő hosszú ujjút választani, ha a mell nem túl nagy, illetve a csípőnk sem túl széles. Ellenkező esetben a normál szabású az ideális választás. A háromnegyedes ujjhosszt pedig érdemes kerülni.

Ha eltérő színeket szeretnénk viselni, akkor kizárólag lépésmagasságban engedhető meg a színváltás, és az a legszélesebb csípővonal alatt történjen. Ezáltal a felsőtest „megnyúlik”.

Ha betűrt vagy eltérő színű az alsó- és a felsőrész, akkor csökkenthető a kontraszt egy hosszabb mellénnyel vagy kosztümkabáttal.

Nyaklánc és sál soha ne érjen a mellvonal alá a derékrészre, mert ezáltal a nem kívánatos részre terelődik a figyelem.

(Fotók: Pinterest)