A fehér fény tartalmazza a természetben megtalálható összes színt, ezért is nevezzük összetett fénynek. Amennyiben valamilyen közegen keresztül „elemeire” bontjuk (prizma, vízcsepp…) megjelenik a szivárvány.

Hányféle színt tartalmaz a szivárvány?

Megszámlálhatatlanul sokat, de kevesebbet tudunk megkülönböztetni és megnevezni. A leggyakoribb talán az, amikor az egyértelműen megkülönböztethető számszerűsített öt- vagy hétszínű szivárványról beszélünk.
Többnyire pozitív érzésként éljük meg a szivárvány látványát. Rengeteg mese és élmény kapcsolódik a hozzá, ami az emberek jelentős részét elvarázsolja és egy pillanatnyi mosolyra készteti.
Gyakran az Ég és a Föld kapcsolataként értelmezik, az istenek útvonalának, a béke szimbólumának vagy a meleg-büszkeség (emberek sokszínűségére utalva) zászlójának színeként jelenik meg.
Ritkán, de előfordul, hogy negatív érzelmeket, gondolatokat társítanak a szivárványhoz, ezért például tiltották, hogy a gyerekek ránézzenek, netán átmenjenek a szivárvány alatt (szerintük nemet váltanak).

Elméletben, ha a szivárványszíneket „meggörbítjük”, akkor kapjuk meg a színkört, amelynek legalább olyan sokféle variációjával találkozhatunk, mint ahány színű a szivárvány (nos, ez egy kis túlzás).