Fekete a három igazi semleges színek – fekete, fehér, valódi szürke – egyike.

Színdinamikai szempontból az a semleges szín, amelyik nem köthető a színkörhöz, azaz olyan, amelynek nincsen színezete, sem rezgésszáma, sem hullámhossza (ami a szín kritériuma).Fekete szín érzete akkor keletkezik, ha nem jutnak a szemünkbe fénysugarak. Mindig kompromisszum és viszonyítás kérdése, hogy valamit fehérnek vagy feketének látunk.

Elméletben: teljes mértékben elnyeli a ráeső hő- és fénysugarakat. Semmit nem ver vissza és nem is engedi át a sugarakat.

A mindennapi gyakorlatban: földi körülmények között ilyennel nem találkozunk, így bizonyítottan nincs körülöttünk olyan látható tárgy, amelyik erre képes. Bár laboratóriumi körülmények között, lézersugarak segítségével sikerült olyan koromfekete fémet előállítani, ami majdnem képes 100%-ban elnyelni a fénysugarakat.

Relatív fekete: valamihez viszonyítva feketének látjuk. Sokszor az egyes színek legsötétebb árnyalatát is feketének látjuk, ha nincs viszonyítási alapunk, vagy egy nagyon világos felület mellé helyezzük.

Körülbelül 5-10% világosság (V) alatt már feketének látjuk a színes felületeket is, aminek a színtartalmát már csak műszerrel tudjuk kimutatni.
black-texture-1153480