Színek – egy egyszerű nyelv, amelyet értünk, de nem mindig tudjuk értelmezni.

Lássuk most mögötte az embert és annak személyiségjegyeit!

 1. Olvasd végig a következő SZÍNSORT!
 2. Ha szín lennél, milyen szín szeretnél lenni?
 3. Azzal a színnel válaszolj a kérdésre, mely először az eszedbe jutott. Csak egy színválasz adható.

szines_tablazat_01

Kövesd a friss blogbejegyzéseket és a Facebook-oldalamat, hogy megtaláld a pillanatnyi hangulatodnak megfelelő színvilágot!

Lila

Ez az utolsó szín a látható sugarak tartományából. Ennél rövidebb hullámhosszal rendelkező sugarakat (például UV) már nem érzékelünk színnek. Komplementer színe a sárga – festékszínek keverésénél.

Az európai kultúrában, a középkorban a viola a bánat, az igénytelen alázatosság, a szent lemondás, a fájdalmas várakozás színe és a menny utáni csendes sóvárgás jelképe volt. Az advent és a böjti idő  ünnepnapjain használatos. A misztikus, gyógyító, luxus, de a méreg,  gyász, düh, ütésnyom… szintén megjelenik, amikor itt a színasszociációról beszélünk.
Laboratóriumi kísérletek szerint az ibolya szín kedvező hatással van a szívműködésre, és fokozza annak működését, az epilepszia egyik gyógyító színe.

Ha ezt a színt választottad, elmondható rólad, hogy:

 • alapvetően szerencsésnek érzed magad, elsősorban azért, mert képes vagy méltóságteljesen állni az élet forgatagában,
 • képes vagy átszellemült módon, megértő szívvel és lélekkel élni,
 • kreativitásod kulcspontjának és egyben erősségednek azt tartod, hogy hívó lélekkel inkább felfele tekintesz, mint lefele,
 • magas elvárásaid vannak saját magaddal szemben, de a bizalmatlanság is megjelenik a tulajdonságaid között.

Alkalmazása:

 • Volt olyan kor, amikor csak a papok és magasrangú személyek viselhették.
 • Az elmúlt évtizedek tapasztalata szerint ritkán uralja a divatot. Akkor viszont a divatszínek változásához képest tartósan.
 • Meditációs helyiségeknél gyakori. Már az ősidőkben is szívesen használták bizonyos testi és lelki tünetek gyógyítására.
  Mark Rothko (A Rothko-kápolna) lila kápolnája az egyik legszebb példája a számomra.
 • Lakásban, öltözetben a választott szín telítettségétől, világosságától és az anyagválasztástól függően mindenhol használható, mivel a lilának is rengeteg árnyalat létezik. Például: orgona-,  ibolya-, árvácska-, padlizsán-, hagyma-  és püspöklila.