Színek – egy egyszerű nyelv, amelyet értünk, de nem mindig tudjuk értelmezni.

Lássuk most mögötte az embert és annak személyiségjegyeit!

 1. Olvasd végig a következő SZÍNSORT!
 2. Ha szín lennél, milyen szín szeretnél lenni? (a felsorolásban a színeket és  azok árnyalatait kell  érteni)
 3. Azzal a színnel válaszolj a kérdésre, mely először az eszedbe jutott. Csak egy színválasz adható.

Kövesd a friss blogbejegyzéseket és a Facebook-oldalamat, hogy megtaláld a pillanatnyi hangulatodnak megfelelő színvilágot!

Fű- és fenyőzöld és árnyalatai

Zöldnek nagyon sokféle árnyalata található meg természetes környezetünkben. Ebből a színből tudunk a legtöbbet megkülönböztetni és megnevezni. A növényekben található bonyolult vegyi anyag a klorofill és annak átalakulási folyamatai okozzák a “sokszínűségét”: a legfrissebb, a legzöldebb hajtásoktól a sárgászöld kiszáradt fűig, a fenyőfajták örökzöld tűlevelei is megannyi árnyalatban pompáznak.
Fű- és fenyőzöld árnyalatok is asszociatív színnevek, hiszen az adott természeti elemek után kapták a nevüket.
A zöld fény hullámhossza ~ 490-570 nm. A zöld keverékszín, két alapszín keveréke festésnél, a sárgáé és a kéké, ezért a keverési aránytól függ, hogy melyik színnek a tulajdonságai törnek a felszínre.

Ha ezt a színt választottad, az elemzők szerint énképedre jellemző, hogy:

 • saját magadat segítőkész, jószívű, emberséges és analizáló készséggel megáldott embernek látod, érzed,
 • kreativitásod akkor teljesedhet ki, ha a harmonikus és kiegyensúlyozott élet titkaival és annak esetleges gyógyító hatásával van lehetőséges foglalkozni.

Alkalmazása:

 

Megjelenés – dizájn, szín és stílus

 • Az üde és tiszta fűzöld a „tavasz típus” színe, míg a sötétebb fenyőzöld a „tél típus” színei közé tartozik.
 • Előbbi friss, légies, könnyedséget sugárzó, vidám szín (érződik a sárga hatása), míg utóbbi inkább komolyságot, eleganciát kölcsönöz.
 • A fűzöld jól társítható melegsárga árnyalatokkal, halvány sárgával, krém- és vaníliasárgával.
 • Az erőteljes és markáns fenyőzöld a hideg sötétbarnával, ezüsttel, szürkével különösen jól mutat.
 • Remek egyenruhaszín, mivel biztonságot, megbízhatóságot sugároz (katonaság, postás, portás…).
 • Sminkben a zöld időről-időre divatszínként jelenik meg, extravagáns kombinációt is eredményezhet az alkalmazása, ezért óvatosan bánjunk vele! A sötétebb fenyőzöld jobban alkalmazható, ha például fekete tusvonallal kombinálva egy misztikus szemsminket szeretnénk készíteni magunknak („tél”).

 • A hideg zöld az egyik legmegnyugtatóbb szín az emberi szem számára, ezért alkalmazása olyan helyen javasolt, ahol szükség van erre az érzésre – kórház, iskola, hálószoba, zajos lakrész vagy munkahely.
 • Lakásunkban nagyon eltérő hatást érhetünk el a zöld hideg, illetve meleg árnyalataival.
 • A fűzöld élénkít, üdít, feldobja a teret. A fűzöldhöz pedig a meleg, vidám sárgák, meleg rózsaszínek (flamingó-, lazac) jól társíthatók.
 • A fenyőzöld komoly légkört varázsol a négy fal közé. Előbbi alkalmas akár nappali, előszoba, gyerekszoba vidámmá varázslására; utóbbi pedig jól beilleszthető irodába, dolgozószobába, tehát koncentrálást igénylő, „komolyabb” tevékenységek végzésére való helyiségekbe, de egy modern és tágas nappaliban is – ahol nem fogja drasztikusan szűkíteni a teret – megállja a helyét. Irodában megjelenhet mellette a fémes szürke vagy ezüstszín, valamint a már említett sötétbarna.