Ha a tökéletes megjelenés a célunk, akkor az arányosság megőrzésére vagy az arányosság illúziójának a megteremtésére törekedjünk! Ami előnyös rajtunk azt mindig emeljük ki, a kevésbé érdekes vonásainkat pedig közömbösítsük! Hogy kövérek vagyunk-e, vagy soványak, gyakran kevésbé fontos, ha öltözködésünkben az arányokra és hangsúlyokra ügyelünk.

Sorozatunkban egy kevésbé elterjedt, de egyszerű alakmeghatározással foglalkozunk, és csak egy centire lesz szükséged!
Megismerkedünk a három fő alaktípussal és sok hasznos tanácsot gyűjtünk össze, hogy a legelőnyösebb ruhadarabokat választhasd ki a vásárlásaid során.

Alaktípus „B”
Harmonikus összkép kialakításának lehetőségei a vertikális, azaz a függőleges vonalak mentén.

Testalkatodra jellemző, hogy arányaidban a csípőtől a térdhajlatig vagy a legrövidebb, és így a felsőtest rendelkezik a hangsúlyosabb hosszal.

Célunk az ilyen alaktípus esetén a láb optikai nyújtása és az arányaiban hosszabb felsőtest “megtörése”.

Ruhák esetében előnyösek az ingruhák és az olyan szabásúak, amelyek hangsúlyozzák a derekat. A derékban szabott ruhák is előnyösek, ahogy mindenféle öv, feltűnő csattal szintén kitűnő választás (abban az esetben, ha nem túl vastag a derekad).

A szoknya lehet rövidebb, az izomtónusunktól, kortól és az alkalomtól függően. A szoknya szabása legyen bő, húzott vagy harang. A harisnya színe pedig vagy semleges, vagy egyezzen meg a ruha és a cipő színével. A lapos és bokapántos cipőket célszerű mellőzni.

Kosztümkabát választásakor a rövidebb zakó mellett döntsünk! Vékony derék esetén a legelőnyösebb a derékban végződő szabás, de nadrágokhoz lehet kicsit hosszabbat választani. A zakón vagy blézeren lévő egysoros gombolás szintén nyújtja a felsőtestet. Ha azonos színű alsó- és felsőrész mellett döntünk, szabadabban választhatjuk meg a felsőrész hosszát. A kabáton a díszek, gombok lehetnek feltűnőek.

Blúz viselése esetén többnyire a betűrtek mutatnak jól, és itt megengedhető az éles színváltás is. Az öv színe az alsórész színével egyezzen meg!

Ennél az alaktípusnál bármilyen ujjhosszt viselhetsz; ha csípőben nem vagy erős, akkor a színes mandzsetta is jó döntés; sok lánc; sok dísz a felsőteseten szintén belefér, ha csak az arányokat figyeled.
(Fotók: Pinterest)