Ha a tökéletes megjelenés a célunk, akkor az arányosság megőrzésére vagy az arányosság illúziójának a megteremtésére törekedjünk! Ami előnyös rajtunk azt mindig emeljük ki, a kevésbé érdekes vonásainkat pedig közömbösítsük! Hogy kövérek vagyunk-e, vagy soványak, gyakran kevésbé fontos, ha öltözködésünkben az arányokra és hangsúlyokra ügyelünk.

Sorozatunkban egy kevésbé elterjedt, de egyszerű alakmeghatározással foglalkozunk, és csak egy centire lesz szükséged!
Megismerkedünk a három fő alaktípussal és sok hasznos tanácsot gyűjtünk össze, hogy a legelőnyösebb ruhadarabokat választhasd ki a vásárlásaid során.

Alaktípus „C”

Harmonikus összkép kialakításának lehetőségei a vertikális, azaz a függőleges vonalak mentén.

 

Jellemzően alacsonyabb vagy mint 165 cm, és a melltől a csípőig mért adatod a legkisebb; vagy a magasságodtól függetlenül, melltől a csípőig, csípőtől a térdhajlatig mért adataid kb. azonosak. Arányaid a felsőtested és az alsó között kiegyensúlyozottak.

Célunk ennél a testalkatnál az alak optikai “nyújtása”, vagy a meglévő arányosság megtartása.

Ruhákból az alakot lazán követő az ideális, ha karcsú vagy a testhezálló ruha is jó választás. A hagyományos fazonú farmerruha ilyenkor tökéletes döntés. Övből a vékonyabbakat válaszd, ami a ruha anyagából készült és azonos annak a színével. A hosszanti csíkozásokkal, levarrásokkal, rátétekkel és gombsorokkal nyújthatod meg az alakod.

Szoknya és nadrág viselésekor is az egyenes vagy enyhén bővülő fazon a jó választás. Miniszoknyát csak abban az esetben hordj, ha formás lábaid vannak! (De ezt úgyis tudod!) Hosszú szoknyát magasabb sarkú cipővel viselj, ha magasabbnak szeretnél látszani. A rövidebb nadrágokat, a sortokat neked találták ki. Viseld őket bátran!

 

Kosztümkabát esetén nadrághoz a lépésben végződő az előnyös, szoknyákhoz lehet rövidebb is, ami körülbelül a csípőcsontig ér. Viszont a feneket takaró-hosszú előnytelen a számodra, ha eltérő az alsó- és a felsőrész színe.

Ha az alakod megengedi, belül hordott blúzt is viselhetsz; a legjobb, ha a blúz az alsórész színével megegyezik vagy csak árnyalatában tér el. A kívül viselt blúz is lépésben végződjön!

Hosszú ujj ennél az alaktípusnál a csuklóig érjen, a rövid ujj pedig mellvonalig. A keskeny szabású az előnyös és kerülni kell minden olyan hangsúlyozást, ami az ujj vagy vállvonalon van. Bő, húzott ujj és vállpánt előnytelen – zömökebbé, alacsonyabbá tesz.

Szinte biztos, hogy a tetőtől talpig azonos színtónusban való megjelenéssel nézel ki a legjobban – ha az alakod nyújtása a cél!