Sokan tartanak a gardróbrendezéstől, mert utálatos, hosszú ideig tartó macerának tartják, pedig ha okosan csinálod, gyorsabban készen leszel vele, mint hinnéd és az életed megkönnyítő, akár még felüdülést is hozható tevékenységként fogsz gondolni rá. Lássuk, hogyan érdemes csinálni:

Gardróbrendezés előttGardróbrendezés után

Kinek adod?

Nulladik lépésként döntsd el, hova kerüljenek a neked már felesleges, de másnak még használható darabok. Személyes tapasztalatom, hogy sokkal könnyebb megválni a dolgainktól, ha van célcsoport.

Szánj rá időt és energiát

A gardróbrendezés nem egy olyan tevékenység, amin fél óra alatt túl leszel. Szánj rá elegendő időt – ha nem akarod összecsapni, hanem elég időt dedikálsz neki, akkor nem fogsz azon bosszankodni, hogy meddig tart és még a végeredménnyel is elégedett leszel.

Előtte ajánlott a szín- és stílustanácsadás

Egyszerűbben és gyorsabban rendet tehetsz a szekrényedben, ha voltál már szín- és stílustanácsadáson. A tanácsadás után tisztában leszel vele, hogy milyen színek és fazonok állnak jól, mit mivel és milyen alkalomra érdemes viselni, hogy a leginkább önazonos legyél a ruhákban, amit hordasz. Ha mindezeket megtanulod, akkor a gardróbrendezés során könnyen határt szabsz a színeknek, a formáknak és a stílusoknak.

Kérj segítséget

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, kérj külső segítséget. A külső szemlélő érzelemmentesen tud egy-egy darabhoz hozzányúlni, így sokkal hatékonyabban tudod elvégezni a gardróbrendezést.

Rámolj ki

A konkrét gardróbrendezést úgy érdemes kezdeni, hogy mindent kipakolsz a szekrényeidből, valamint a lakásban található dobozok, fiókok teljes tartalmát is a szoba közepére halmozod. Még a legeldugottabb sarokban is nézz szét, hogy megbújt-e ott valami ruhadarab, és azt is tedd középre.

Készíts kupacokat

Most következik a ruhák bizonyos elvek szerinti halmokba rendezése. A kupacok számában megoszlanak a vélemények, én a következő kategóriákat szoktam alkalmazni:

A) Kidobható

Ennél a kategóriánál érdemes kicsit szigorúbbnak lenni, mert ezzel elkerülheted, hogy megsértesz másokat, amikor olyan ruhákat szánsz nekik, amelyeket a kutya se venne fel. Ezeket nyugodtan dobd ki.

B) Elajándékozható, eladható, elcserélhető

Ezek is időt igényelnek, ezért azt javaslom, hogy szabj magadnak határidőt, amikorra el kell ajándékoznod az összeset. Ha nem sikerül tartani, akkor a holmik kerüljenek át a kidobható kategóriába.
Tipp: a házban, ahol lakom, van egy ajándékasztal, ahol fel lehet ajánlani a közösségnek a számunkra feleslegessé vált dolgokat és nagyon jól működik

C) Javítható, talán mégis fogom viselni

Ezekre szezon elején egy- két hetet javaslok, ha ez alatt nem történik semmi velük, akkor kerüljenek át az előző kupac valamelyikébe.

D) Tökéletes

E) Nosztalgiakupac

Ez a kupac személyes, nem mindenkinél szükséges: nekem van egy igazán kicsi nosztalgiakupacom, amit becsomagolok, és mint egy fotót, időről-időre előveszek. Ha te is szeretsz nosztalgiázni, alakíts ki egy ilyen kupacot, örömöt fogsz benne lelni. A nosztalgiakupac már bónusz – nekem.

Mielőtt ügyfeleimhez megyek, előzetesen egyeztetünk a kupacolásról. Azt szoktam kérni az ügyféltől, hogy gondolja végig, hogy jelenleg melyik az a terület – munka, otthon, sport, szórakozás- , amely leginkább kitölti a napjait, így a mennyiségeket is ez alapján célszerű beállítani.

Próbáld fel őket

Kényelmes testtartásban mozogj a ruhákban. Tartsd magad úgy, ahogy napközben is szoktad – ha egy ruha jól áll, amikor behúzod a hasad, abból nem következik, hogy egyébként is jól áll, hiszen biztosan nem mászkálsz egész nap behúzott hassal.

Örökítsd meg

Készíts azokról a komplett szettekről egy-egy fotót, majd egy virtuális albumot, amikben remekül érzed magad még a nap végén is.

Jegyzetelj

Készíts jegyzetet, hogy mi hiányzik, mit kell pótolnod, mit kell javíttatnod.

Rendszerezz

Vásárolj rendszerezőket. Az IKEA komoly piaci rést pótol – remek dobozokat, tárolókat, akasztó- és fiókos rendszereket lehet ott kapni.

Takaríts

Takarítsd ki a szekrényeket, használj illatosítót. Én például nagyon szeretem a levendulát, szezonban több csokorral veszek és bezacskózva telepakolom vele a szekrényeket. Csak tiszta ruhákat és kipucolt, kisámfázott (esetleg fertőtlenített) cipőket tegyél el a következő szezonra.

Időről-időre felvetődik, hogy milyen gyakran kell alávetnünk magunkat ennek a tortúrának. Szerintem évente kétszer praktikus: tél végén-tavasz elején, illetve nyár végén-ősz elején. Ha az életben olyan változás történik, ami igényli, hogy jelentősen átalakítsd a ruhatáradat, akkor javasolt egy gardróbrendezéssel kezdeni.

Jó rendezgetést kívánok! Tarcsay Mária

Közreműködött: Dubovecz Edina, Ölvetiné Domokos Viola, Munkácsi Noémi, Ittes-Virág Veronika