A helyes melltartó kiválasztása időigényes folyamat, mivel egyrészt majdnem minden márka más méretezést használ, másrészt a Te méreted is változhat: ha hízol, ha fogysz, ha többet vagy kevesebbet sportolsz a megszokottnál, az mind hatással lehet a melled méretére és alakjára, ennélfogva a tökéletes melltartó megtalálására is. Íme, néhány tipp arról, hogy hogyan válasszunk melltartót!

hogyan válasszunk melltartót? A mellméret lemérése

Így vegyél méretet magadról

Ha új melltartót szeretnél vásárolni, akkor egyetlen dologra lesz szükséged: egy centiméterre. Először a mellbőségedet mérd le úgy, hogy a mellcsúcsodon körbevezeted a mérőszalagot. Ügyelj rá, hogy a hátadon is a mellcsúcs vonalában fusson a szalag, mert ha lelóg, vagy éppen felcsúszik, akkor téves eredményt kaphatsz. Ha ezzel megvagy, akkor jöhet a mell alatti rész lemérése. Mérd le a tested kerületét úgy, hogy a centiméter pontosan a melled alatt fusson és a hátadon is egy vonalban legyen vele. Ezt a számot kerekítsd öttel oszthatóra és meg is van a melltartó mérted számmal kifejezhető része. Például, ha a kerületed a melled alatt 73 cm, akkor 75-ös méretű melltartó lesz ideális a számodra. Hogy milyen betűjelű kosárra lesz szükséged, azt a mellcsúcson és a mell alatt mért érték különbsége adja, ezért fontos a pontos mérés:

  • ’A’ a kosár mérete, ha a különbség kb.13 cm
  • ’B’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 15 cm
  • ’C’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 17 cm
  • ’D’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 19 cm
  • ’E’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 21 cm
  • ’F’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 23 cm
  • ’G’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 25 cm

 

Sajnos országonként is különböző módokon jelölik a melltartók méreteit, így ha külföldön jársz, korántsem biztos, hogy ugyanazt a méretet kell keresned, mint amit itthon megszoktál. A mell alatti méretet például így “válthatod át”, ha külföldön vásárolsz vásárolsz:

Mell alatti méretek országonkénti jelölése

Forrás: cotcot.hu

 

Néhány hasznos tipp

A márkák eltérő méretezéséből adódó problémákat elkerülendő érdemes az eladó segítségét kérni melltartóvásárláskor. Arra mindenképp figyelj, hogy a kiválasztott darab ne álljon el a melledtől (ez esetben túl nagyot választottál) és ne is buggyanjon ki a melled belőle (ez arra utal, hogy túl kicsit választottál). A tökéletes darab szépen tartja a melleidet és kényelmesen tudsz mozogni benne: nem vág be, nem szorít és nem is lötyög rajtad. A jó melltartó elsősorban körben tart, vagyis nem nehezedik minden súly a pántokra. Fontos, hogy a pántok ne vágjanak be, megfelelő szélességűek legyenek, és ne pöndörödjenek össze. Nagyobb kosárméret esetében kiemelten fontos, hogy erősebb anyagból készüljön, és ne csúszkáljon az állítható résznél, mert akkor a melltartó egész egyszerűen nem tölti be a funkcióját.

Érdemes kísérletezni a fazonokkal és nem mindig a megszokottad választani – érhetnek pozitív meglepetések, ha eltérsz a megszokottól. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik fazont lenne érdemes kipróbálni, akkor olvass bele blogbejegyzéseinkbe, amelyekből inspirálódhatsz.