A nyakkendőválasztás az öltözék kényes pontja: egy jó nyakkendő felteheti a koronát az egész megjelenésre, míg egy szerencsétlenül megválasztott darab tönkreteheti azt. Összegyűjtöttük, hogy mik azok a lényeges pontok, amelyekre figyelni kell nyakkendőválasztásnál.

 

  1. Sok múlik az anyagon: a legjobb minőséget a selyem garantálja, vagy a selyemkeverék valamilyen természetes anyaggal, például lennel, pamuttal vagy kasmírral.

  2. Meddig érjen a nyakkendő? Aranyszabályként elmondhatjuk, hogy a nyakkendő hossza az öv csatjáig érjen. Ne végződjön az öv csatja felett, de ne is lógjon túl rajta.

  3. Ami a nyakkendő szélességét illeti, ezt érdemes az inghez és az alkatunkhoz illeszteni. Klasszikus ing esetében szerencsétlen választás a keskeny nyakkendő, választhatunk nyugodtan szélesebbet. Ugyanígy a super slim fit inghez röhejesen néz ki a nagyon széles nyakkendő. Itt is érvényes ugyanaz, ami az anyagválasztásnál: törekedjünk a harmóniára. Tipp: ha a nyakkendő szélessége megegyezik a hajtóka szélességével, azzal nem lehet nagyot hibázni. Ami pedig a testalkatot illeti: mellszélességünk, súlyunk és testalkatunk is befolyásolja, hogy milyen széles legyen a nyakkendő. Törekedjünk itt is a harmóniára!

  4. Soha ne lazítsuk meg a nyakkendő csomóját, még nagy melegben se! Ha nem bírjuk a hőséget, akkor inkább vegyük le.Csomót a gallérvégek közé kössük meg. Ne csússzon a gallér alá, ne tolja fel,  ne ráncolja és ne gyűrje  össze. Igénytelen hatást kelt az is, ha ferdén áll a nyakkendő, vagy ha a vékonyabb, hátsó része kikandikál a vastagabb alól – figyeljünk arra, hogy a keskeny vége be legyen dugva az erre a célra kialakított zsebbe.

  5. Tilos kigombolni a nyakkendő alatti felső gombot: hanyagságot sugall, és azt sejteti, hogy kicsi az ing mérete. Akkor megfelelő az ing nyakának kerülete, ha teljesen begombolva két ujj befér a nyak és a gallér közé.

  6. Nem javasolt betűrni az ing gombjai közé a nyakkendőt. Semmilyen körülmények között sem fogadható el ez a megoldás – vagy vegyük le, vagy ha attól félünk, hogy leesszük, akkor használjunk olyan szalvétát, amit a gallér mögé lehet tűrni.

  7. Póló az ing alá? Amennyiben hajlamos vagy izzadni, ez egy jó ötlet lehet. Főleg nyáron, nagy melegben tanácsos az ilyen elővigyázatosság – nincs kellemetlenebb látványos az izzadságfoltnál.

  8. Ha az élénk színek híve vagy, akkor az alábbi színkerék a segítségedre lesz: az átellenben lévő színek összeillenek, és minél távolabb kerülsz az ellenkező pólustól, annál kevésbé tesz öltözéked jó benyomást.coloroid színkör
  9. Ha a csokornyakkendő és a klasszikus nyakkendő között hezitálsz, akkor vess egy pillantást erre a cikkre, ahol adunk néhány hasznos tanácsot a csokornyakkendő-választásról. 

  10. Az öltönyválasztásnál is érdemes a lehető legtöbb szempontot mérlegelni, ha igazán alkathoz és testhez illő öltönyt szeretnél választani. Ebben a cikkben az öltönyválasztáshoz adunk hasznos tanácsokat.