Sokféle szabály látott már napvilágot az öltözködésünket, megjelenésünket illetően, azonban ezek a korunktól, a divattól, a foglalkozásunktól és az alkalomtól függően is változhatnak. Bár sokan nagyon szeretik az előre bekészített, instant válaszokat és megoldásokat a “Mit vegyek fel?” kérdésre, erre helyes választ adni csak akkor lehet, ha előbb tisztázzuk, mikor, milyen alkalomból, kivel fogok találkozni és mit szeretnék elérni? Gondoljuk végig, mikor állunk a szekrény előtt. Segíteni fog.

.

.
.

Gyakorlatban alkalmazható néhány általános szabály

Amennyiben mégis általános szabályokra vágyunk, melyek segítenek elkerülni alapvető hibákat, akkor a megjelenésünk összeállítása során ezekre figyeljünk:
.
– Válasszuk a jól ápolt, klasszikus külsőt!
– Ha (szakember segítségével) már kialakítottuk saját stílusunkat, ahhoz ragaszkodjunk!
– A dress code inkább biztonságot jelent, mintsem korlátot, ezért érdemes alkalmazni. (Tapasztalat, hogy a rendezvényeken a hölgyek inkább túlöltöznek, míg a férfiak inkább alá.)
– Ruhatárunk számtalan fast fashion darabja nem pótolja azt a néhány kiváló minőségű darabot, ami örök stílusával és minőségi kivitelezésével hosszú évekig ruhatárunk részét képezheti a jelesebb alkalmakra.
.
.
.
– A szezonális divatőrületek hatására megvásárolt ruhadarabok szinte biztos, hogy kérészéletűek lesznek. Az ezerféle szín- és kényszervásárlás csak a szekrényt tölti, de közel sem biztos, hogy a kombinálhatóság javára válik.
– Tegyük le a voksot azokra a színekre, amelyek a legjobban állnak, és ahhoz vásároljunk kiegészítő és az aktuális divatrendnek megfelelő darabokat.
.
.
.
– Klasszikus, jó minőségű (márkás) darabok több szezont is kibírnak, és a kiegészítőkkel divatossá tehetők.
– Hiába a tökéletes külső, ha elégedetlenek vagyunk magunkkal, az mások számára is érzékelhető. A végső cél a külső – belső harmóniának a megközelítése, megteremtése, melyről a ‘Szépség kívül-belül’ c. cikkben olvashatsz.
– Az első másodpercek hatása döntő jelentőségű lehet életünkben. Már oly sokszor emlegetjük, hogy talán unjuk is, de attól még igaz. A tekintet általában fentről lefele halad, így a figyelmet a kommunikáció központjára, az arcra, illetve a szemre érdemes terelni.
– Különböző színű ruhák viselésekor egyik egyszerű és általánosnak mondható szabály az, hogy fentről lefele sötétedjen; de a színismétlés is egy régi, jól bevált receptként kezelhető.
– Hasonló minőségű, kikészítésű és stílusú anyagokat, ruhadarabokat, kiegészítőket párosítsunk!
– A tapasztalat azt mutatja, a munkahelyen „egy fokkal” mindig fölé öltözzünk, mint amit a munkakör megkíván, akkor ha feljebb szeretnénk jutni a ranglétrán. Szerencsére napjainkban lazábbak az elvárások, könnyedebbek a színválasztási lehetőségek a munkahelyen, mint 15-20 évvel ezelőtt.
.
Ha még ennél is többet szeretnél tudni, akkor hívjál vagy keresd meg a tanulóimat, akik biztosan sokat tudnak segíteni!