Mitől függ, hogy egy színt meleg, illetve hideg színcsoportba sorolunk?
1. Függ az adott szín hullámhosszától, rezgésszámától.
2. Függ, hogy amikor kimondunk egy színnevet, mi jut róla eszünkbe, azaz a színasszociációtól.
3. Színek, színpárok egymáshoz való viszonyától.
Ezt a vizuális összehasonlítást nem szabad alábecsülni, mivel ez egy olyan mérési forma, amelyet a tudósok a színrendszerek összeállításánál is alkalmaznak. Igaz, ők majd továbblépnek a számok, grafikonok, színrendszerek világába, de nekünk ez nem célunk.
Hogy hideg vagy meleg egy szín gyakran ezek is fejtörést okoznak a mindennapi felhasználó számára, és akkor még a különböző színelnevezések meg is zavarhatnak bennünket.
Általában nem a színköri tiszta színek, illetve alapszínnevek okoznak gondot, hanem azok, amelyeket több színből állítunk elő és az elnevezésükből sem derül ki egyértelműen, hogy hova is tartozik: mályva, pej, eperszőke, Ferrari-piros.
Tapasztalatom szerint a lilák, kékek, de még a barnák is megdolgoztatják a szemünket, agyunkat.
Tanfolyamainkon különböző eszközökkel, technikákkal gyakoroljuk a beazonosítást. És a gyakorlásnak soha nincs vége! Soha!
Színlátásunk születésünk után lassan fejlődik ki, egy ideig fejleszthető, javítható. De mint minden más érzékszerv ez is eltompulhat, elfáradhat akár egy napon belül is, de az életkor előrehaladtával biztosan. Ezeket karban lehet tartani vitaminokkal, elsősorban „A” vitaminnal.
Amit érdemes tisztázni egy-egy adott színnél, színcsoport-meghatározásnál
1. Hideg vagy meleg színvilágot képviselnek-e
2. Tiszta, élénk (egyértelműen megnevezhető) vagy kevert, lágy (tompa)
3. Melyik évszak legjellemzőbb színvilágát, hangulatát hordozza, azoknak a világosabb vagy sötétebb árnyalatait képviseli-e.
Ne a mesterségesen „megalkotott színvilágra” gondoljunk, hanem a természet nyújtotta tökéletes színkombinációkra – legyen szó az élővilág bármelyik tagjáról.
Tavasz és az ősz színvilága, annak rezgései bennünk meleg érzetet váltanak ki.
Ősz színasszociációja, magában hordozza a meleg színcsoportba való besorolást.
Nyár és a tél színei, annak rezgései bennünk hideg érzetet keltenek.
Nyár és a hideg színek összekapcsolása sok vitára ad okot.
Tavasz és a tél színei ragyogó, tisztán sugárzó színek.
Tél színasszociációja, egyértelműen magában hordozza a hideg színcsoportba való beazonosítást.
Nyár és az ősz színvilága a kevert színeket képviseli.
Az alábbi felsorolásban csak a legtipikusabb jegyeket soroljuk fel.
Pontos meghatározás összehasonlító kendők segítségével történik.
Tavasz:
Alapszíne: melegsárga
Egyéb jellemzők: tiszta, élénk, friss, vidám, könnyed, meleg, általában nem túl sötét színek
Ha ide tartozol, akkor kerüld: a hideg, rikító, tompa és kevert színeket!
Nyár:
Alapszíne: szürkéskék
Egyéb jellemzők: hideg, kevert, tompa, mosott, kissé fátyolos színek
Ha ide tartozol, akkor kerüld: a meleg színeket és az erőtlejes, nagy kontrasztokat!
Ősz:
Alapszíne: aranyló barna és vörös
Egyéb jellemzők: meleg, erőteljes, barátságos színek
Ha ide tartozol, akkor kerüld: a hideg és tiszta színeket!
Tél:
Alapszín: hideg kék, ezüstös felhang
Egyéb jellemzők: tiszta, körülhatárolt, határozott kontraszttal rendelkező, hideg színek.
Ha ide tartozol, akkor kerüld: a meleg, a kevert, tompa színeket!
U.i.
Egy színt háromdimenziós térélményként kell felfogni.
Ahhoz, hogy pontos fogalmunk legyen a térbeli elhelyezkedéséről, tisztáznunk kell az alapszín főbb tuljadonságait:
1. a színezetét (nevét) (Colroid „A”),
2. a telítettségét; a ragyogó, „nagyon színes” vagy éppen a tompább színek közé soroljuk-e (Coloroid „T”),
3. tisztázni kell a világosságát, azaz a világos(abb) vagy a sötét(ebb) tartományba esik-e az adott árnyalat (Coloroid „V”).
A hideg vagy meleg színmeghatározás, mint fogalom, nem tartozik szorosan az alapszíntulajdonságok közé, de ezek nélkül a fogalmak nélkül nincs évszakbasorolás.
Minden színnek van hideg és meleg árnyalata, ahogy változtatjuk színkeveréssel a színtartalmukat, úgy kúszik át a hideg árnyalat a melegbe és fordítva.
Sokszor szinte egy hajszálon múlik (például a mellette lévő sugárzó színektől), hogy melyik csoportba javasolt besorolni.