fbpx Creative Web Ideas

A színpreferencia, a színekhez való viszonyulás. Számtalan dolog befolyásolja a kialakulását, ami időről időre változik, és hatással van a választásainkra. Melyek ezek a befolyásoló tényezők, amik meghatározzák, hogy milyen színek felé mozdulunk el, és milyen színektől távolodunk. Erről szól ez a cikk.

Történelmi visszatekintés

Bár már korábban is foglalkoztatta az emberiséget a színek jelentéstartalma és a színpreferenciák vizsgálata, de valóban a 19. század végén és a 20. század elején kezdtek ezek a vizsgálatok tudományos alapokra helyeződni. Idővel, a színpszichológiával karöltve, a tudományos vizsgálat egyre hangsúlyosabbá vált. Miközben Wilhelm Wundt, a modern pszichológia egyik megalapítója, érdemi szerepet játszott a színek érzékelésének és a színekhez kapcsolódó pszichológiai reakcióknak a kutatásában. A 20. század elején Ewald Hering és Johannes Itten jelentősen hozzájárultak a színek és a színpreferenciák megértéséhez, mindketten a színtudomány és a színelmélet területén kiemelkedő munkát végeztek. J. Itten a színek és a művészetek kapcsolatát vizsgálta, és színelméletéről és színköréről vált ismertté, amit még ma is használunk elméletben és gyakorlatban. Bár mára kissé meghaladta az idő.

A színpreferencia kutatása a 20. század közepétől egyre szisztematikusabbá vált. Ekkorra már a pszichológusok és szociológusok is elkezdték vizsgálni, hogy milyen tényezők befolyásolják az egyéni színválasztásokat, és hogyan kapcsolódik ez a személyiséghez, kultúrához és egyéb szociális tényezőkhöz.

Napjainkra a színpreferencia kutatása multidiszciplináris területté vált, magába foglalva a pszichológiát, a neurológiát, a marketinget, a dizájnt és még más tudományterületeket is. A kutatók folyamatosan új felfedezéseket tesznek, hogyan és miért vonzódunk bizonyos színekhez, befolyásolva a viselkedésünket és döntéseinket.

 

A színpreferencia kialakulása

Gyermekkori hatások

Mint megannyi más tényező, ami gyermekkorban ér bennünket, a színekkel kapcsolatos tapasztalások is meghatározzák a későbbi viszonyulásunkat. A környezetünkben gyakran látott színek, pl. a gyerekszoba színei hatással lehetnek a későbbi színválasztásainkra.

Ahogy a családi környezet is meghatározó. A szülők színválasztásai hatnak a fejlődő gyermek színpreferenciáira. De hatással van a kultúra is, amibe beleszületünk, valamint a társadalmi normák, amik körbevesznek minket. Erről később még lesz szó.

színes virág szív

Személyes élmények és színpreferencia

Ha egy szín pozitív élményhez kötődik, nagyobb eséllyel válik kedvenccé.

Az életkor előrehaladtával változnak a színpreferenciáink, a különböző életszakaszokban más-más élethelyzetekkel nézünk szembe, más hatások érnek, és más-más érzelmi megközelítések kelnek bennünk életre, ezért a színpreferenciánk is egyénenként eltérő módon, de változik.

Gyermekkorban, felnőttként és idősödve eltérő színpreferenciával rendelkezünk. A kutatások szerint a meleg színektől indulunk kisgyermekként, majd a hideg színeket preferáljuk inkább, viszont idős korunkra újra a meleg színeket választjuk.

Ez látszólag szembemegy a színtanácsadás alapjául szolgáló 4 évszak színelmélettel. Valószínűleg, akik valaha jártak színtanácsadáson, öltözködésükben jobban preferálják az adottságaikkal harmonizáló színeket és az ellentétes, de belső igényből fakadó színpreferenciát inkább a környezetükben élik ki. Másrészről, az idős korban választott színpreferenciák összefüggésbe lehetnek az öregedéssel együtt járó sztereotípiákkal, a fiatalosság elvesztésével, a beszűküléssel. Ennek nem kell feltétlenül így lennie, ez egyéni hozzáállás kérdése.

színek

Személyiségjegyek és színpreferenciák

A különböző személyiségtípusok eltérő színpreferenciákat mutatnak. Ennek oka, hogy a színekhez való vonzódás összefügg az egyén személyiségjegyeivel, vérmérsékletével és érzelemvilágával.

Nézzük meg, hogyan alakulhat a színpreferencia a különböző személyiségtípusok esetében. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkire igaz, aki azonos csoportba tartozik, de nagy általánosságban megállja a helyét.

  1. Extrovertáltak: Az extrovertált emberek nagy eséllyel a vibráló, élénk (telített) színekhez vonzódnak. Mert ezek a színek összhangban vannak energikus és nyitott karakterükkel, és jól passzol az extrovertáltak pezsgő, társasági természetéhez. Jelmondatuk: “Hé, itt vagyok, rám figyeljetek!” Nyilvánvalóan, ha az extrovertált személy természetes külső adottságai, nem támogatják a harsány színeket, akkor nem azokat fogja választani öltözködésében. Talán itt eltér a színvonzalma attól, ami jól áll számára. Ezt érdemes felismerni a színtanácsadás során.
  2. Introvertáltak: Az introvertált személyiségek nem akarnak kitűnni, látszódni, inkább a háttérből figyelnek. Ennek megfelelően inkább a visszafogott, tompább, telítetlen árnyalatokat preferálják, amibe könnyebb eltűnni. Jelmondatuk: “Csak semmi feltűnő!” Ezek a színek nyugalmat, stabilitást és csendes erőt sugallnak, ami összhangban áll az introvertáltak belső fókuszú, elmélkedő természetével. Na, de mi történik, ha az introvertált személy például Tél típus, akinek az élénk, telített színek állnak jól? Valószínűleg összeütközik a belső igénye és mentalitása az őt támogató árnyalatok hatásával. Ha ezt a színtanácsadó érzékeli, ha ezt felismeri, akkor ajánlhat kompromisszumos megoldásokat.

Más összefüggésben is csoportosíthatóak a karakterjegyek.

  1. Érzékenyek: Az érzékeny emberek, akik mély érzelemvilággal rendelkeznek, a finom, pasztell árnyalatokhoz vonzódnak. Mert ezek lágy, nyugtató hatásuk miatt segítenek kiegyensúlyozni a fokozott érzékenységüket. Jelmondatuk: “Csak semmi konfrontáció!” Mi történik, ha a pasztell egyáltalán nem áll jól, mert az adottságai más színekkel kompatibilisek? Akkor arra kell törekedni, hogy a közös nevezőt megtaláld a két egymástól esetleg eléggé távol álló színcsoport között.
  2. Racionális gondolkodásúak: A racionális, logikus személyiségek általában a letisztult, semleges színeket kedvelik. Jelmondatuk: “Csak semmi bonyodalom!” Ezek a színek az átláthatóságot, rendet és tisztaságot szimbolizálják, ami vonzó a strukturált gondolkodású emberek számára.
  3. Kreatívok: A kreatív személyiségek imádják a merész, szokatlan színkombinációkat, és vonzódnak a mintákhoz. Számukra a színek az önkifejezés eszközei, ezért szívesen választanak különleges vagy feltűnő, esetleg extrém árnyalatokat, amelyek tükrözik kreativitásukat és egyediséget. Jelmondatuk: “Az egyediség mindenekelőtt!” Ha a kreatív szerencsés és Tél típus az évszakelmélet szerint, akkor éppen egybe fog esni a színpreferenciája. Ha nem, akkor valamilyen kompromisszumos megoldásban lehet gondolkodni.
  4. Nyugodt, harmonikus emberek: Harmóniára és békére törekszenek a színválasztásaikban is, ezért vagy a természetes natúr árnyalatokat részesítik előnyben, vagy egy outfiten belül kevés színt használnak egyszerre. Ezek a színek a természet nyugalmát és stabilitását hordozzák, ez ad otthonos érzést, és vonzó a számukra. Jelmondatuk: “Az egyszerű a nagyszerű!”
  5. Domináns személyiségek: A határozott, domináns emberek gyakran választanak erős, határozott színeket, amik a dominanciájukat még tovább erősítik. Erőt, hatalmat és tekintélyt sugároznak, ami jól tükrözi vezetői hajlamaikat. Jelmondatuk: “ Én irányítok!” Ha a domináns személy karakterjegyei nem bírják el a telített színeket, akkor az öltözékében valószínűleg a fazonok és az összhatás szintjén fejezi ki a dominanciáját. Egyébként pedig a környezete színeiben és a dizájnban lesz fellelhető.

üvegcse színes gomolygó füst

Az érzelmi állapot hatása a színpreferenciára

Ez inkább a tartósan fennálló érzelmi megterhelés esetén mutatkozik meg. Stresszes időszakban például gyakran választunk nyugtató színeket, ilyenkor biztosan nem a piros rezgésére van szükség. Míg boldog pillanatokban az élénk árnyalatok kerülhetnek előtérbe, és a belső boldogság a színválasztásainkban sárga, narancssárga színeket eredményez. Ez persze azon is múlik, hogy mit szimbolizál az adott szín számunkra, illetve a színek iránti vonzódás tudat alatt befolyásolhat bennünket.

Jogos a kérdés, hogy amikor változik az ízlés és a stílus, abból következik-e színpreferencia váltás is?

Ilyenkor az a kérdés, mi váltotta ki az ízlés és stílus megváltozását. Olykor egy traumatikus élmény áll a hátterében, de előfordulhat, hogy élethelyzeti változás. A legvalószínűbb viszont az, hogy a belső változás, belső átalakulás vonja maga utána a stílusváltást. És ez bizony járhat színpreferencia változással. És még az sem kizárt, hogy egy látogatás a színtanácsadónál színpreferencia váltást is von maga után.

A nemek és a színpreferencia

A nők viszonya a színekkel teljesen más, sokkal erőteljesebb, mint a férfiaké. Ennek oka, hogy a nők színlátása sokkal kifinomultabb. Több színt tudnak megkülönböztetni, több színt használnak, az érzelmeiket is sokkal inkább kifejezik színekben, mint a férfiak. Ezért a nők színpreferenciái változatosabb képet mutatnak.

színes ajótk

Kultúra és nemzeti hovatartozás hatása

Már volt arról szó, hogy az érzelmi változások alakíthatják a színekkel kapcsolatos viszonyt. Ezt azonban jelentősen befolyásolja a nemzeti hovatartozás, hogy a bolygó melyik részén élünk, és ott milyen szokások vannak érvényben. Eltérő nemzetiségű, kultúrájú emberek viszonya egy adott színhez más és más lehet. Adott kultúrában különleges jelentés társulhat bizonyos színekhez, és ez hatással lehet arra, hogy mennyire vonzódunk hozzájuk. A vörös szín pl. mást jelent egy indiai számára, ahol a menyasszony színe, vagy Dél-Afrikában, ahol a gyászé.

A színpreferencia és az életed

Lehet, hogy most azt gondolod, bár vannak különböző hatások, amik befolyásolják a színpreferenciádat, és az olykor változik is, de legalább egy időben, csak egyféle színpreferenciához kell igazodni. Hát nem igazán. Nem csak egy színpreferenciád van egyszerre, hanem területenként lehet más és más. Mást preferálhatsz a lakberendezésben, az öltözködésben, de akár az autód színében. És még ezeken a területek belül is, lehet, hogy a nappalid és a hálószobád színét más színpreferencia alapján választod ki. Ez esetben a kérdés pl. az, mit részesítesz előnyben? Az alvást vagy az intimitást? A biztonságot vagy a kreativitást? Feltűnő szeretnél lenni vagy visszafogott? A színpreferenciád ezt fogja támogatni.

Annyira persze nem bonyolult, és nem is igazán tudatos folyamat eredménye. Viszont érdemes annak ismeretében gondolkodni róla és együttműködni vele, hogy mennyi minden van hatással rá. Ha szeretnél többet megtudni a színekről, akkor várlak a Színelmélet tanfolyamon. Nézd meg, mikor lesz a következő tanfolyam, és ha itt az idő, várlak a csapatban!

Pin It on Pinterest