fbpx Creative Web Ideas

A színlátás kapcsán gyakori feltételezés, hogy ha ránézek egy színre, akkor biztos mindenki más is ugyanazt és ugyanúgy látja, mint én. Pedig ez tévedés. Képzeld el, ahogy egy galéria kiállításán sétálsz, körülötted szebbnél szebb festmények, tele élettel, színekkel és árnyalatokkal. Egyik alkotás élénk vöröseit csodálod, majd egy másik képen a lágy pasztell tónusokban veszel el. De vajon mennyire látod valójában ezeket a színeket? És ami még izgalmasabb kérdés: lehetséges-e fejleszteni a színlátásodat, vagy ez egy olyan adottság, amivel vagy „szerencséd” van, vagy nincs?

A szín- és stílustanácsadó szakembereket képezve, rendszeresen találkozom azzal a kérdéssel, hogy vajon mennyire befolyásolható a színlátás. A válasz sokkal összetettebb, mint gondolnád! A színlátás ugyanis nem csupán egy veleszületett képesség – bár kétségtelen, hogy egy része a “génjeinkbe van kódolva” -, hanem nagy mértékben fejleszthető is. Nem kell hozzá festőművésznek lenned, képes vagy fejlődni akkor is, ha csak szeretnéd jobban észlelni a körülötted lévő színek sokszínűségét és ezért mélyedsz el a színek világában.

De hogyan működik a színlátás, milyen tényezők befolyásolják, és ami a legfontosabb, hogyan tudod te magad is fejleszteni ezt a képességet? Néhány gyakorlati tippet is adok, amikkel játékosan tudod majd élesíteni a színérzékedet, így nemcsak jobban látod majd a színeket, de még magabiztosabban is használhatod őket a mindennapokban.

színes absztrakt kép

A színlátás tudományos alapjai

Ahhoz, hogy megértsd, hogyan is működik a színlátás, először vessünk egy pillantást arra, mi zajlik a szemedben, amikor színeket látsz. Nem fogok túl mélyre menni a tudományos részletekben, csak néhány alapvető dolgot magyarázok el, amit érdemes megérteni.

A szemedben, a retinádon találhatók azok az apró, de annál fontosabb érzékelők, amelyeket csapoknak és pálcikáknak nevezünk. A pálcikák a fény-árnyék észlelésében játszanak szerepet, tehát ha éppen szürkületben vagy sötétben próbálsz tájékozódni, ők dolgoznak leginkább.
Amikor viszont a színekről van szó, a csapok lépnek akcióba. Ezek a kis csapocskák három fő színre specializálódtak: a pirosra, a zöldre és a kékre. A csapok különböző mértékben aktiválódnak, és ekkor jön létre az a színes világ, amit látsz.

És itt jön a képbe a genetika! Az, hogy mennyire jól működnek ezek a csapok, alapvetően a génjeid határozzák meg. A színtévesztés az az állapot, amikor valakinek a csapjai nem úgy működnek, ahogy egy átlagos, normál színlátású embernek, ezért bizonyos színeket nem lát vagy nehezen különböztet meg. Még ha a legtöbb embernek nincsenek is ilyen problémái, a színlátásuk mégis kissé eltérhet egymástól. Nem mindenki látja ugyanolyan pontossággal az árnyalatokat, van aki több, van aki kevesebb árnyalatot képes felismerni. Ez az alapállapot. Viszont gyakorlással ezek a különbségek jelentősen csökkenthetők, de akár meg is szüntethetők.

Hogyan mérhető a színlátás?

Ha valaha jártál szemészeten, valószínűleg találkoztál az Ishihara-teszttel, a kis könyvecskével, amiben pöttyözött számokat (formákat) kell megkeresni különböző színű körök között. Ez a teszt kifejezetten a színvakság, színtévesztés felismerésére szolgál. Persze léteznek más, finomabb tesztek is, amelyekkel pontosabban megállapítható, hogy mennyire tökéletes a színlátásod.

Mit tehetsz, hogy még élesebb színlátásra tegyél szert?

Azt már megbeszéltük, hogy a színlátás részben veleszületett, de nagy mértékben fejleszthető képesség.

A természetes adottság, a szemed csapocskáinak működése az alap, amelyeknek az érzékenysége a genetikai adottságodtól függ. Vannak, akik születésüktől fogva rendkívül érzékenyek a színekre, míg másoknak talán kevésbé finomhangolt ez a képessége. Ez olyan, mint a hallás vagy az ízlelés – vannak emberek, akik hallják a legfinomabb zenei különbségeket is, vagy érzékelik a legapróbb fűszereket egy ételben, míg mások számára ezek kevésbé észrevehetőek.

Gondolj csak bele: sok híres művész, mint például Vincent van Gogh vagy Claude Monet, hihetetlen színérzékkel rendelkezett, amitől festményeik olyan különlegesek és magával ragadóak lettek.
Ez persze nem jelenti azt, hogy csak akkor van esélyed a színlátásra, ha művészcsaládban születtél. Ezek a művészek is fejlesztették a képességeiket, ahogy egyre többet dolgoztak a színekkel! Volt egy jó alapjuk, amit a művészetük során magas szintre fejlesztettek.

De mi van akkor, ha úgy érzed, a színlátásod nem olyan éles, mint szeretnéd?

Jó hír, hogy a színlátás nem statikus. Az alapkészséged, ami veled született, csak azt határozza meg, honnan indulsz és sok-sok gyakorlással egészen magas szintekig eljuthatsz! Az agyad ugyanis a neuroplaszticitásnak köszönhetően elképesztően alkalmazkodóképes. Vagyis az agyad képes új kapcsolatokat kialakítani és a meglévőket megerősíteni, ha rendszeresen használod és edzed a színérzékelésedet.

Milyen mértékben befolyásolhatják külső tényezők a színlátást?

A környezeted, a mindennapi tapasztalataid, és még az is, hogy mennyire figyelsz oda a színekre, mind hatással lehetnek a színlátásodra. Ha mondjuk művészi környezetben nőttél fel, ahol a színek hangsúlyos szerepet kaptak, valószínűleg érzékenyebb vagy a színekre. Ugyanakkor, ha a környezetedben senki nem figyelt különösebben a színekre, akkor talán a te színlátásért felelős agyterületed is kevésbé fejlett. De ne aggódj, ha nem születtél „színzseninek”! Adok pár egyszerű, mindennapokban is használható tippet, hogyan fejlesztheted tudatosan a színlátásodat.

nappali szoba dizájn

Színérzékelés javítása a mindennapokban – gyakorlati tippek

#1 Tudatos odafigyelés a környezetedben lévő színekre.

Válassz minden napra egy színt, és próbáld meg minél több helyen észrevenni azt. Például, ha a zöld színt választod, keresd meg a különböző árnyalatait a ruhatáradban, az utcán, az üzletek polcain, a művészeti alkotásokban, a természetben vagy akár a munkahelyeden. Ez a játékos megközelítés segít abban, hogy finomabban érzékeld az egyes árnyalatokat.

#2 Fess meg különböző színárnyalatokat

Próbáld ki a színkeverést és figyeld meg, hogyan változik egy-egy árnyalat, ha egy kis pirosat, kéket, sárgát, fehéret, feketét, szürkét adsz hozzá. Ez nemcsak a színlátásodat fejleszti, hanem segít jobban megérteni a színek közötti összefüggéseket is.

+1 Kipróbálhatod a sminkkészleted színeivel, milyen, amikor egymás mellé festesz különböző színeket, milyen hatásuk van egymásra és az összképre.

lány képet fest

#3 Figyeld meg a színek egymásra gyakorolt hatását

Keress a Pinteresten különböző enteriőröket és figyeld meg, hogyan hatnak egymásra a különböző tónusok, és hogyan változtatják meg a tér hangulatát. Nevezd is meg az érzetet, amit kiváltanak benned. Meleg hatás, hideg érzet, otthonos, kényelmes, merev, rideg, fényes, sötét, borongós stb.

+1 Megteheted ugyanezt ruhákkal is, akár a saját ruhatáradból, akár képeket keresve és montázsokat kialakítva velük. Egy remek gyakorlat, ha különböző színárnyalatokat helyezel egymás mellé, és megfigyeled, hogyan változik a megítélésük attól függően, hogy milyen környezetben látod őket. Ezzel a gyakorlattal megtanulhatod, hogy a kontextus mennyire befolyásolja a színlátást.

#4 Digitális eszközök és alkalmazások

Manapság számos digitális eszköz és alkalmazás is a rendelkezésedre áll, amelyek segíthetnek a színlátás fejlesztésében.

Ilyen pl. a Color Adobe digitális színkereke, az Appypie design vagy Paletton és a Coolors színséma tervezője. Ezekkel kipróbálhatod hogyan működnek együtt különböző színek, és hogyan lehet harmonikus, kontrasztos vagy éppen merész kombinációkat létrehozni. Ezek segítenek, hogy még tudatosabban bánj a színekkel, és jobban megértsd, miért működik (vagy éppen nem működik) egy-egy színösszeállítás.
Légy kritikus, mert nem minden program felel meg annak az alapkövetelménynek, hogy a jó színkörön az egymással szemben lévő színek komplementer árnyalatot adjanak.

színes nappali dizájn

Színtanulás és tudatosság növelése

Ha nem csak játszanál, hanem még inkább elmélyítenéd a tudásodat és fejlesztenéd a színlátásodat, finomítanád a színérzékelésedet, akkor érdemes tanfolyami keretek között elmélyedni a színelméletben. Elsőre tudományosnak, elvontnak, száraznak tűnhet, de egyáltalán nem az. A színelmélet segít megérteni, hogyan működnek együtt a színek, milyen hatással vannak egymásra, és hogyan hozhatsz létre harmonikus színkombinációkat. Például, ha megtanulod, hogy a komplementer színek hogyan egészítik ki egymást, vagy hogy a színtónusok, telítettség és világosság hogyan befolyásolják az észlelést, az segít abban, hogy még érzékenyebb legyél a színek finom különbségeire.

Összegezve

A genetikai alapok természetesen fontos szerepet játszanak, de az, hogy hogyan használod a szemed és az agyad együtt a színek észlelésére, már rajtad múlik. A megfelelő gyakorlással, odafigyeléssel és színtanulással te magad is fejlesztheted ezt a képességedet, és ezáltal egy sokkal színesebb, gazdagabb világot fedezhetsz fel magad körül.

A színek nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem kommunikálnak is – hangulatokat, érzelmeket és gondolatokat közvetítenek. Minél jobban látod és érted a színeket, annál jobban fogsz tudni ezekkel a finom üzenetekkel játszani, és annál gazdagabbá válik majd a vizuális világod.

Ezért nem csak szín- és stílustanácsadó pályára lépőknek ajánlom a Színelmélet tanfolyamot, hanem mindenkinek, aki színekkel foglalkozik, esetleg csupán érdeklik a színek. Ha szeretnél a színekkel dolgozni, vagy csak elmélyedni bennük, fejleszteni a színlátásodat várlak a Színelmélet tanfolyamon!

Pin It on Pinterest