fbpx Creative Web Ideas

A vintage stílus térhódítása az utóbbi években még tovább erősödött. Különösen a fiatalok körében vált divatossá, de sajnos kevesen tudják ízlésesen használni. És most itt nem az egyéni ízlést értem alatta, hanem azt, hogy mennyire túl lehet tolni és akkor már nem azt közvetíti, hogy “egyedi vagyok és kreatív”, hanem azt, hogy “nem tudtam leállni és felvettem mindent, amit találtam”, vagy azt, hogy “nagyon igyekeztem, hogy különleges legyek”. Közben meg lehet ezt jól is csinálni, ami tényleg egyedivé, kreatívvá és különlegessé teszi az összhatást. A vintage stílusban, vagy vintage darabok kreatív használatában hatalmas lehetőség rejlik.

De tegyük tisztába, mi is a vintage és hogyan lehet stílusosan használni.

A vintage egy gyűjtőfogalom a múlt különböző időszakaiból származó ruhadarabokat és kiegészítőket öleli fel. Nosztalgikus hangulatot, eredetiséget és egyedi karaktert hordoznak.

A vintage stílus jellemzően az 1920-as évektől az 1980-as évekig terjed. Bár a 80-as éveket már inkább retrónak nevezzük (erről még később lesz szó), és nagy eséllyel olyan ruhadarabokat nem fogsz találni, amik 1920-1960 között készültek.

A vintage stílusjegyei változatosak az anyagok, szabások, minták és színek korszakonként eltérnek. Egy-egy korszakot évtizedek szerint választjuk el egymástól, és az akkor meghatározó stílusjegyek uralják.

vintage stílusú ruhák

De hogyan tudsz különbséget tenni vintage és nem vintage között?

Úgy, hogy bár a divat is visszanyúl egy-egy korábbi évtizedhez, inspirálódik belőle, ezért az aktuális trendekben is megjelennek az adott évtized stílusjegyei, de ezek mégsem minősülnek vintage-nek. Azért nem, mert nem egy az egyben másolják ezeket, hanem a mai ízlésvilággal keverve jelennek meg, teljesen újszerű megközelítésben.

Ezzel szemben a vintage ruhák (jó esetben) abban az időben készültek, tehát teljes egészében az akkori korszellemet tükrözik, és azáltal válnak frissé és maivá, ahogy te kevered a nem vintage darabokkal. (Persze a vintage üzletekbe bekerülhetnek nem korabeli darabok is, ne lepődj meg, ha találkozol mással is.)

A vintage ruhákból elvétve van két azonos, így biztos nem jön veled szembe az utcán. Ez is garantálja az egyediséget.

Ahhoz, hogy tudd, mit mivel érdemes felvenni, kifejezetten hasznos, ha eligazodsz a vintage korszakaiban és tudod, hogy mi volt hatással az akkori öltözködésre, mert akkor jobban ráérzel, és találod el az ideális párosításokat.

vintage stílusú ruhák

Azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy

⭐ ha nem teszel a szettbe modern darabokat, ósdinak fogsz tűnni és ez öregíteni fog. Ráadásul előfordulhat, hogy a hatása olyan lesz, mintha jelmezt viselnél.

⭐ ha túl sok hangsúlyos darabot viselsz, elveszíted a fókuszpontot, és szétesik a szett. Konkrétan zavaró lesz, hogy egyrészt a szem nem tud megpihenni a letisztult részeken, másrészt nem tudod vezetni a tekintetet, mert csapongani kénytelen a túl sok látványosság között. Ezt inkább zavaró lesz, mint kellemes.

Itt is igaz a szabály: “A kevesebb, több!” Nem vagy festmény, nem jó, ha túl eklektikus a látvány!

⭐ ha túl sokféle, vagy egymástól stílusában nagyon távol álló korszakból származó darabot viselsz egyszerre, az összhatás kaotikussá, vagy éppen nevetségessé válhat.

⭐ a vintage stílus kifinomult stílusérzéket kíván. Amennyiben csak most ismerkedsz az egyedi öltözködéssel, akkor ne ezzel kezdd, mint ahogy a mintamixelést sem ajánlanám alapozásként, ez is inkább haladóknak való.

A vintage korszakai

1920-as évek: „Flapper” ruhák, rövid szoknyák, rojtok, gyöngyök, art deco minták.

A ’20-as évek a nők felszabadulásáról szólt: a flapper ruhák ezt emelték ki. Aki viselte, azt közvetítette, hogy ő független, élvezeteket kereső, fiatal nő. Ezek a ruhák a kor elvárásaihoz képest rövidebbek voltak, lazábbak és kevésbé hangsúlyozták a nőies formákat, mint korábban. Gyakoriak voltak a rojtok és gyöngyök, amelyek a jazzkorszak mozgékonyságát és szabadságát tükrözték.

1930-as évek: Lágyabb, nőies vonalak, hosszabb szoknyák, elegancia, minimalista stílus.

A ’30-as években a nagy gazdasági világválság idején az öltözködés visszafogottabbá vált. A női ruhák finoman testhez simulóak lettek és a drámai, elegáns vonalak domináltak, gyakran hosszú, lágy esésű szoknyákkal.

1940-es évek: Funkcionalitás, válltömések, szigorúbb szabásvonalak, visszafogott színek.

A második világháború időszakában a nők öltözködése gyakran inspirálódott a katonai egyenruhákból. A válltömések és a szigorúbb szabásvonalak a határozott nőiességet közvetítették.

1950-es évek: Nőies, homokóra sziluettek, bő, térdig érő szoknyák, pettyes és virágminták.

Az ’50-es években Christian Dior „New Look” stílusa lett az uralkodó, amely hangsúlyozta a nőies formákat: szűk derék, bő szoknyák, hangsúlyos mell- és csípőrész, ami a homokóra alakot erősítette.

1960-as évek: A-vonalú miniruhák, geometrikus minták, hippi stílusú, pszichedelikus színek a késői években.

A ’60-as évek forradalmi divateseménye volt a miniszoknya megjelenése, ami a fiatalok szabadságát, lázadását és az új generáció függetlenségét fejezte ki. Megjelent Pierre Cardin futurisztikus, geometrikus, ujjatlan és gallér nélküli kollekciója, ami meghatározta a ’60-as évek avantgárd divatját, majd jött az uniszex irány.

vintage stílusú ruhák

1970-es évek: Bohém, hippi stílus, trapéznadrágok, földszínek, virágos minták, fonott hajpántok.

A ’70-es években a hippi mozgalom hatására a trapéznadrág lett a divat egyik fő eleme, tükrözve a korszak laza, szabad szellemű hangulatát. Folytatódik az androgün térhódítása is, és megérkezik a diszkó kultúra a jersey ruhákkal.

1980-as évek: Neon színek, oversize szabások, válltömés, tornacipők, szintetikus anyagok.

A ’80-as évek divatját a túlzások jellemezték: feltűnő neon színek, nagy méretű ruhák, hangsúlyos válltömések és szintetikus anyagok. Az oversized blézerek és feltűnő, élénk színek a korszak energikus, merész stílusát tükrözték. Extrém és kihívó dizájn, feltűnő minták, futurista válltömések és extravagancia. Megjelent az erőteljes „power dressing” irányzat.

vintage stílusú ruhák '80-as évek

Felmerül a kérdés, hogy kerül ide a ‘80-as évek? Az nem inkább retro?

Technikailag a ’80-as évek divatja már vintage-nek számít, mivel általában a 20-30 évnél régebbi divatirányzatokat sorolják ide. De! Hétköznapi értelemben a vintage stílus az öltözködésben inkább a nosztalgikusabb időszakokra, például az ’50-es, ’60-as, ’70-es évekre fókuszál és korlátozódik. A ’80-as évek divatját inkább retro jelzővel illetjük, mivel a stíluselemei, mint a neon színek, oversized darabok és szintetikus anyagok, még viszonylag frissek.

Tehát a ’80-as évek stílusa szigorúan véve vintage, mégis inkább a retro kategóriába soroljuk, mivel közelebb áll a modern időkhöz, és még nem feltétlenül érzékeljük ugyanazt a „klasszikus” hangulatot, mint a régebbi évtizedek esetében.

vintage stílusú ruhák

Vintage kiegészítők

A vintage stílus kiegészítői változatos képet mutatnak. A műanyag bizsuktól a kifinomult míves ékszerekig gyakorlatilag minden megtalálható a kínálatban. Ha bemész egy vintage üzletbe, millió kiegészítő közül tudsz választani.

DE!!! Ha engem kérdezel, akkor az olcsó hatású bizsuktól óva intenélek, ha vintage, ha nem. Iszonyúan le tudja húzni az összhatást, ha a rajtad lévő ékszernek nincs minőségi hatása. Márpedig a ‘70-es, és különösen a ‘80-as évek nem arról volt híres, hogy bővelkedett volna ízléses kiegészítőkben. A fiataloknál nem probléma, sőt még kontrasztos is lehet, ha elavult, öregítő hatású kiegészítőt viselnek, de ez pusztán a “fiatalság majdnem mindent elbír és kompenzál” hatás miatt lehet. Ha már elmúltál 40, akkor ékszereket csak akkor válassz a múltból, ha azok szépen kidolgozottak és időtálló vagy klasszikus fazonok.

vintage stílus rosszul alkalmazva

Összefoglalva

A vintage stílus sok lehetőséget rejt magában, hozzáértő kézben, stílusérzékkel rendelkezve, valódi egyediséget lehet vele kialakítani. Az alapszabályok ismeretében és alkalmazásával az öltözködés egészen magas szintre emelhető. Itt is érdemes a saját személyiségeden keresztül, magadra igazítva kialakítani és a saját stílusodra formálni.

Ha tanulnál a stílusról, akkor a Stílustanácsadó tanfolyam elvégzése erre jó lehetőség. Nemcsak a saját stílusod kialakításában lehet segítségedre, hanem dolgozhatsz is vele önálló szakmaként. Gyere és tanulj velem a stílustanácsadó tanfolyamon!

Pin It on Pinterest