fbpx Creative Web Ideas

Ismét az egyik tanítványomnak, Tóth Éva Ágotának a gondolatmenetét szeretném megosztani, bizony én is tanultam belőle, pedig azt hittem már sok új dolgot nem fogok hallani a munkámmal kapcsolatban.

Gyakran felteszik azt a kérdést, hogy milyen elveken alapul és mitől működőképes a 4 évszak mint színelmélet. Hiszen az évszakok manapság eltűnni látszanak, mi több: ilyen formában a világ nagy részén nem is léteznek.
Ugyanide kapcsolódik az a kérdés, hogy a nyár színei miért hideg színek, a télhez hasonlóan. Talán ez az egyik legnagyobb kérdés ebben a rendszerben, hisz a nyárról a meleg jut eszünkbe, de az egy hőérzet, a környezetünk színvilága azonban jellemzően kopottas, fátyolos, napszítta – például a tavaszi színekhez képest.

Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor egyszerűen arról van szó, hogy az évszak eredendően nem időjárási, hanem csillagászati kategória.

A négyes felosztás pedig jóval több ennél is.

A négy elem – a tűz, a víz, a föld és a levegő – az átfogó világ-magyarázatok közül az egyik legősibb rendszer. Minden négyes felosztás erre vezethető vissza, és fennmaradását annak köszönheti, hogy a nehezen magyarázható „teljességet” hozza földközelbe azáltal, hogy részekre bontja.

Four Elements by PavelRiha on DeviantArt

Fotó: Pinterest

A misztikus 4-es szám

A négy égtáj, négy évszak, négy folyó, a négy kaszt, és sorolhatnánk oldalakon keresztül, a pszichológiai típusokig mind a négyes rendszer egy-egy megjelenési formája. A csillagászat szerint az év négy szakaszát a földnek a nap körüli útja határozza meg. Új évszak akkor kezdődik, amikor a nappalok és az éjszakák egymáshoz viszonyított hosszában változás áll be. Ettől még lehet a nyár forró, a tél hideg, a nyár csapadékos, a tél száraz (vagy épp ellenkezőleg).

A hideg-meleg felosztásban a tűz és a víz ellentéte jelenik meg. A két elem égi megfelelője a nap és a hold. A négy évszak színelméletben a meleg és a hideg színek váltakozása a mindenki által tapasztalt ciklikusságot követi: a nappalok és az éjszakák rendjét.

Végezetül érdekességként megemlítem, hogy a régi korok embere úgy tudta, a földön négyféle bőrszínű ember él: mégpedig északon a fehérek, délen a feketék, keleten a sárgák és nyugaton a vörös-, vagyis rézbőrűek. Ebben a megközelítésben nyilván a sárga és a vörös lesz a meleg, a fekete és a fehér a hideg szín.

(Megjegyzés: Ma már számtalan bőrszínnel találkozunk, rendszerbe foglalni szinte lehetetlen. Bár a Pantone tett rá kísérletet. Véleményem szerint sikertelenül. – Tarcsay Mária)

Látható tehát, hogy a színtanácsadás során alkalmazott elmélet nagyon ősi filozófiai rendszerekre épül, és azért használható – hasonlóan már régi rendszerekhez – mert egy, minden ember által ismert, tapasztalt jelenségen alapul.

Tóth Éva Ágota
asztrológus