fbpx Creative Web Ideas

A színek és színes képek szerepe a nyelvtanulásban

Érezted már azt a nyelvtanulás során, hogy sokkal könnyebb emlékezni azokra a szavakra vagy nyelvtani szerkezetekre, amiket aláhúztál, kiszíneztél vagy éppen egy színes képet társítottál hozzá?

Számos hazai és külföldi tanulmány foglalkozik azzal, hogy ha színeket, vizuális eszközöket használunk a nyelvtanulás során, akkor sokkal hatékonyabban tudunk tanulni.

De miért van ez így?

Mert a szín oda vonzza a tekintetet. Egy fekete-fehér szövegben azonnal feltűnik, ha egy-két szót más színnel írtak. Sokkal jobban fogsz emlékezni rá. Ezért is javasolják a színes filctollak, kiemelők használatát, amikor valakinek nagy mennyiségű szöveget kell memorizálni, hogy színes eszközök segítségével szedje ki a lényeget. Amikor én is nyelvet tanulok, gyakran használok színes képeket, képes szótárakat a szókincsem bővítésére. Agyunk sokkal gyorsabban hívja elő a szavakat, ha valamilyen színes képhez társítjuk. Nyelvtanulóimnak is ezeket a módszereket javaslom.

Hogyan alkalmazható ez a gyakorlatban?

Angol és német nyelvtanulás során érdemes a nehezebb és bonyolultabb szavakhoz használni színeket. Amiket egyébként is könnyen megjegyzel, ott nincs szükség rá.

Német nyelv esetében a határozott névelőket, vonzatokat és eseteket érdemes különböző színekkel jelölni. Der Vater, die Mutter, das Kind.
Bizonyos nyelvtani szerkezeteket is ki lehet színezni. Am Abend sehe ich fern. Így sokkal jobban fogsz emlékezni, ha később előhívod ezeket a kifejezéseket.

Angol nyelvtanulás során a színek segítségével jobban megtudod tanulni a nyelvtant és átlátod a mondatok logikáját is.

I haven’t seen this film yet.

I feel like drinking a cup of coffee.

Színes képek használata a kommunikáció fejlesztésére.

Nálam nagyon jól beváltak a dixit kártyák és különböző coaching során használatos kártyák. A színes képek vonzzák a nyelvtanulók tekintetét és jobban ösztönzik őket arra, hogy használják a fantáziájukat. Ugyanez nem működik olyan jól fekete-fehér rajzok esetében. Kiválasztunk random 6 kártyát és az a feladatuk, hogy a képek segítségével meséljenek el egy történetet, vagy mondják el, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlük a képek. A nyelvtanulók saját bevallása alapján sokkal inspirálóbbak ezek a feladatok a színes képek segítségével.

Dixit kártya jelentése:
„A kártyák mindegyike egy-egy részletgazdag és inspiratív képet ábrázol, amely által egy varázslatos világ egy-egy szeletének megmutatásával facilitálja a tudattalan és tudatos kogníciók valamint érzelmek összekapcsolását, ezzel teljesebb képet kapva önmagunkról, problémánkról és magáról a megoldásról is.”
Google.hu

Rajki Csilla
angol-német szakmai nyelvtanár

Pin It on Pinterest