fbpx Creative Web Ideas

Színek – egy egyszerű nyelv, amelyet értünk, de nem mindig tudjuk értelmezni.

Lássuk most mögötte az embert és annak személyiségjegyeit!

 1. Olvasd végig a következő SZÍNSORT!
 2. Ha szín lennél, milyen szín szeretnél lenni?
 3. Azzal a színnel válaszolj a kérdésre, mely először az eszedbe jutott. Csak egy színválasz adható.

szines_tablazat_01

Kövesd a friss blogbejegyzéseket és a Facebook-oldalamat, hogy megtaláld a pillanatnyi hangulatodnak megfelelő színvilágot!

Lila szín és árnyalatai

 

Lila az utolsó szín a látható sugarak tartományából. Ennél rövidebb hullámhosszal rendelkező sugarakat (például UV) már nem érzékelünk színnek. Komplementer színe a sárga – festékszínek keverésénél.

Az európai kultúrában, a középkorban a viola a bánat, az igénytelen alázatosság, a szent lemondás, a fájdalmas várakozás színe és a menny utáni csendes sóvárgás jelképe volt. Az advent és a böjti idő  ünnepnapjain használatos. A misztikus, gyógyító, luxus, de a méreg,  gyász, düh, ütésnyom… szintén megjelenik, amikor a színasszociációról beszélünk. Világosabb árnyalatihoz azonban a romantikus, lágy, finom, nőies, törékeny jelzők kapcsolódnak.

Japánban több száz lila színt különböztetnek és neveznek meg, nemes érzésekhez, gondolatokhoz kapcsolják.
Laboratóriumi kísérletek szerint az ibolya szín kedvező hatással van a szívműködésre, és az epilepszia egyik gyógyító színként tartották számon a keleti kultúrában, orvoslásban.

Ha ezt a színt választottad, akkor:

 • alapvetően szerencsésnek mondhatod magad, elsősorban azért, mert képes vagy méltóságteljesen helytállni az élet forgatagában,
 • képes vagy átszellemült módon, megértő szívvel és lélekkel élni,
 • kreativitásod kulcspontjának és egyben erősségednek azt érzed, hogy hívő lélekkel inkább felfele tekintesz, mint lefele,
 • magas elvárásaid vannak saját magaddal szemben, de a bizalmatlanság érzése is gyakran felsejlik nálad.

Alkalmazása

Megjelenés – dizájn, szín- és stílus

   • Volt olyan kor, amikor csak a papok és magasrangú személyek viselhették.
   • Az elmúlt évtizedek tapasztalata szerint ritkán uralja a divatot. Akkor viszont a divatszínek változásához képest tartósan.
    Bár a 2018-as hullám (Pantone) nem volt sikeresnek mondható, de azért egy-egy árnyalata – még ha csak kiegészítő színként is, de felbukkan a divat varázslatos kavalkádjában.

 • Lakásban, úgy mint az öltözetben, a választott szín telítettségétől, világosságától és az anyagválasztástól függően mindenhol találkozhatunk vele, mivel a lilának is rengeteg árnyalat létezik.
  Például: orgona-,  ibolya-, árvácska-, padlizsán-, hagyma-  és püspöklila.
  A világos kékeslilán átívelve megtalálhatók az  élénk és sötétebb árnyalatok, ezért szinte mindenki kedvére válogathat, ha szeretne.
 • Lila sportmez egyik legtipikusabb hazai példájaként az Újpest FC-t kell megemlíteni.
 • Meditációs helyiségeknél gyakori. Már az ősidőkben is szívesen használták bizonyos testi és lelki tünetek kezelésére.
  Mark Rothko (A Rothko-kápolna) lila kápolnája az egyik legszebb példája erre.
 • Megjegyzés:
  A Milka tehén lila színe sokáig rejtély volt a számomra. Évről-évre igyekezetünk kitalálni a tanfolyamainkon, hogy miért választották ezt a szín.
  Mint kiderült, magyar vonatkozása is van a történetnek.

A német-svájci határ melletti falucskában működő gyár nem kis meglepetést tartogatott számunkra: itt minden lila volt, a gépek, a dolgozók köpenye, a csomagoló papír, a falak. Ennyi lilát az újpesti stadionban sem láttam. Visszafele a vonaton a látottakat is emésztgetve törtük a fejünket. A szövegíró, Ilse szerint a hirdetésnek arról kellene szólnia, hogy az alapanyagok gondos kevergetésének köszönhetően finom a Milka csoki. Én azonban úgy véltem, inkább a lila színt kellene meglovagolnunk (milyen jó ez egy tehénnél – meglovagolni!). Ekkor tévedt a tekintetem egy legelésző tehéncsordára.Lila tehén! – hasított belém az ötlet. Csakhogy abban az időben nem volt divatban a lila szín. Ilse a rég elhunyt Philip Suchard úr életre keltését is ajánlotta, amit a főnök elfogadott alternatív megoldásként.” – mesélte Szabó Sándor.  „Néhány nap aztán elegendő volt ahhoz, hogy megszülessen a máig is használatos szöveg: „Milka. A legédesebb kísértés, amióta csokoládé létezik”, jómagam pedig egy reggel azzal a vázlattal leptem meg Uwét, amely a ma is forgalomban lévő lila tehén alapkoncepcióját jelentette.” Sándor felettese úgy érezte, jó ez a koncepció, lépjenek tovább a tervezésben.

https://neszeszer.blog.hu/2016/05/20/tudtad_hogy_egy_magyar_ferfi_oltoztette_be_lilaba_a_milka_tehenet