fbpx Creative Web Ideas

Színek – egy egyszerű nyelv, amelyet értünk, de nem mindig tudjuk értelmezni.

Lássuk most mögötte az embert és annak személyiségjegyeit!

 1. Olvasd végig a következő SZÍNSORT!
 2. Ha szín lennél, milyen szín szeretnél lenni?
 3. Azzal a színnel válaszolj a kérdésre, mely először az eszedbe jutott. Csak egy színválasz adható.

szines_tablazat_01

Kövesd a friss blogbejegyzéseket és Facebook-oldalamat, hogy megtaláld a pillanatnyi hangulatodnak megfelelő színvilágot!

Rózsaszín és árnyalatai

 

A magyar nyelv előszeretettel használja a következő kifejezéseket:

Rózsaszínben látja a világot.
Rózsaszín szemüvegen keresztül szemléli a világot.

Mind a két mondat pozitív töltetű. Optimista, friss, fiatalos, derűs szemléletre asszociálunk, ha ezeket a mondatokat halljuk.

Rózsaszín a piros telítetlen változata. Napjainkban az egyik leglágyabb, legnőiesebb színek között tartjuk számon. Nem véletlen, hogy a mellrák elleni küzdelem szalagjának, a feminista pártoknak és a Barbie babáknak a színe. 1940-es évek előtt a kisfiúk színeként tartották számon – pirosnak, az erőnek (férfi erőnek) lágyított változataként.
Magyar nyelv közel 40 színnevet ismer, amelyben szerepel a rózsaszín.

Ezoterikus megközelítésben a szívcsakrához kapcsolható.  A félelem ellenszere, megnyugvást, gyengédséget nyújt, csillapítja a szeretet- és az önbizalomhiányt.

Elemzők szerint énképedre jellemző, hogy:

 • gyengéd, segítőkész, megértő és figyelmes vagy; szociálisan érzékeny, ezért felelősséggel, nyitottan fordulsz a nehézségek felé,
 • nyugodt, őszinte, tisztalelkű, művészi vénával rendelkező embereknek a színe,
 • pszichológusok szerint azok is szívesen választják, akik valamilyen betegségben  vagy egy „külső nyomás” fizikai tüneteitől szenvednek – például az agresszív környezetben élők.világos rózsaszín

Alkalmazása:

 

Megjelenés – dizájn, szín és stílus

 • A náci koncentrációs táborokban a homoszexuális személyek megkülönböztetésére szolgált a rózsaszínű háromszög, feltételezhetően a férfiak körében ezért volt sokáig mellőzött. Ami ma már teljesen feledésbe merült, így mindkét nem mentalistástól függően viseli és viselheti. Míg férfiaknál ing, póló az, ami leginkább beilleszthető akár az üzleti megjelenésnél is, addig a női nemnél csak az egyéni ízlés szab határt.
 • A romantikus stílus egyik alapszíneként tartjuk számon, ezért esküvői dekorációként gyakori, Magyarországon pedig tradicionális koszorúslányruha.
 • Sminkben mindig volt és van – gondoljunk akár a pirosítóra, akár a rúzsok színeire.
 • Rengeteg árnyalata közül választhatunk: baba-, Dubarry-, mákvirág, lazac, púder stb., így a hideg és meleg színtípusok egyaránt kedvükre válogathatnak.
 • Olyan helyiségekben meghatározó a szerepe, ahol a nőiességet, az érzékenységet ily módon is szeretnék kihangsúlyozni (lányszobák, hálószobák, kozmetikák, szépségszalonok, fodrászüzletek).
 • Talán paradox érzést vált ki, de a lágyság jelképeként, az agresszivitást csökkentő hatásaként börtönökben és nevelőintézetekben is alkalmazzák a falak színezésére – bár az is igaz, hatásosságát többen cáfolják.rózsaszín és árnyalatai