fbpx Creative Web Ideas

Harmóniában színes önmagunkkal?

Harmónia, színharmónia, elegancia a magyar emberek megjelenésének tükrében.
Hadd osszam meg egyik kedves tanítványom, Farkas Tamásné Judit eszmefuttatását az alábbi gondolatkörben!

Mi az oka annak, hogy a magyarok összességében nem sugallják az eleganciát és a harmóniát?

Úgy gondolom, hogy ennek a problémának történelmi-lelki háttere van. A magyarok alapvetően identitás problémával küszködnek.  Bizonytalanság és félelem jellemző általában az emberekre.
Történelmünkre általában az volt jellemző, hogy az uralkodók jöttek-mentek, a magyar ember ezekben a kapcsolatokban folyamatosan meg lett tépázva.
Majd jött a kommunizmus, amely végleg rátette bélyegét a mai generáció külső és belső állapotára. A kommunizmus kiölte az emberséget és ezzel együtt a szépérzéket. Az emberekbe bele lett fojtva az önbizalom, a jogok, a szabadság és így az alkotás szabadsága.
Hiszen harmonikusan felöltözni is egy alkotás!

Félelem és alulértékeltség alakult ki, az emberek kiábrándultak és terheltek voltak a kommunizmus alatt.
Csak a munka létezett.

A mai generáció próbálja ezt erővel levetkőzni, de mivel nem volt senki, aki átadta volna azt a tudást, hogy miként lehet szépet alkotni és azt értékelni, ezért nekünk úgy gondolom sokkal nagyobb utánajárással megy az értékeknek a felépítése. Nem úgy pl. egy olasz embernek, akinek a felmenői több generációra visszamenőleg is tudták, hogyan kell harmonikusan öltözködni.

 

A mai magyar ember külső megjelenésében még az látszik, hogy a kommunizmus után hirtelen ránk szakadt a liberalizmus. De a szabadságot csak nevében ismerjük – többnyire. emberek nagy része öltözködésében vagy a feltűnőségre összepontosít (márkák, feliratos ruhák kedvelése), mert ezzel bizonygatják saját maguk számára a szabadságukat, létezésük jogosultságát. Vagy a másik véglet jellemző, hogy elbújnak a szürke jellegtelen ruhák mögé.

Egyik sem a szabadság!

Kevés embert látni igazán kiegyensúlyozottnak és ezzel együtt a harmonikus ruhaválasztást, ami a szabadságot tükrözné. De abban biztos vagyok, ha az egyén számára biztosítva van az elfogadás, ha szeretve érzi magát, lassan pozitív változás indulhat meg az életében, felfedezi értékeit, önmagát jobban megismeri ami kívülről is, az öltözködésben is megjelenik.

Farkas Tamásné Judit