fbpx Creative Web Ideas

Tényleg ismered a méreteidet?

 

A helyes melltartó kiválasztása időigényes folyamat, mivel egyrészt majdnem minden márka más méretezést használ, másrészt a Te méreted is változhat: ha hízol, ha fogysz, ha többet vagy kevesebbet sportolsz a megszokottnál, az mind hatással lehet a melled méretére és alakjára, ennélfogva a tökéletes melltartó megtalálására is.

Elhiszed, hogy a nők jelentős hányada nem a megfelelő méretű melltartót viseli?
Tudod, hogy mit jelent a szám+betű kombináció?
Mit jelent például a 60A és mit a 100G?
Vedd elő a melltartóidat és nézd meg a méreteket! – ha vizuális típus vagy, segíteni fog.

Íme, néhány tipp arról, hogy hogyan válasszunk melltartót!

hogyan válasszunk melltartót? A mellméret lemérése

Mielőtt elindulsz vásárolni

 

Ha új melltartót szeretnél vásárolni, akkor egyetlen dologra lesz szükséged: egy centiméterre (esetleg egy kis türelemre, hogy megtaláld a megfelelő méretet és márkát). Csupán mérned és számolnod kell, ha megakadsz, akkor bízzunk abban, hogy megtalálod azt a boltot, ahol segítenek az eladók.

1. Mérj!

Ez vezet el a SZÁMODHOZ.
Először mérd le a mell alatti részt részt. Mérd le a. tested kerületét úgy, hogy a centiméter pontosan a melled alatt fusson, és a hátadon is egy vonalban legyen vele.

Ez vezet el a BETŰJELEDHEZ.
A mellbőségedet mérd le úgy, hogy a mellcsúcsodon körbevezeted a mérőszalagot. Ügyelj rá, hogy a hátadon is a mellcsúcs vonalában fusson a szalag, mert ha lelóg vagy éppen felcsúszik, akkor könnyen téves eredményt kaphatsz.

2. Számolj!

A mell alatt mért centimétert kerekítsd öttel oszthatóra (a kerekítés szabályai szerint), és meg is van a melltartó mérted számmal kifejezhető része.
Például, ha a kerületed a melled alatt 73 cm, akkor 75-ös méretű melltartó lesz ideális a számodra; ha 81 cm, akkor 80-as számozású melltartók között keresgélj.
Így a hátpánt méretei öttel osztható számsort adnak ki: 60-65-70-75-80-85-90+

Fontosak ezek a számok, hogy ne(csak) a vállpánt vigye a terhet, mint azt oly gyakran tapasztaljuk.

Hátpánt, kosár és a vállpánt hármasát kell összehangolni ahhoz, hogy a számodra legideálisabb melltartót ki tudd választani.

3. Mitől függ a betűjel?

Hogy milyen betűjelű kosárra lesz szükséged, azt a mellcsúcson és a mell alatt mért érték különbsége adja, ezért fontos a pontos mérés (egy-két cm-t könnyű tévedni).

BETŰK a kosár méretét jelölik.

 • ’A’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 13 cm 
 • ’B’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 15 cm
 • ’C’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 17 cm
 • ’D’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 19 cm
 • ’E’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 21 cm
 • ’F’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 23 cm
 • ’G’ a kosár mérete, ha a különbség kb. 25 cm

3. Próbálj!

Miért?
Mert például nem minden A-s kosárméret egyforma. Azaz a 60A-as kosárméret nem  egyezik meg a 100A-as kosármérettel. Ezt könnyen el is tudjuk képzelni. És ez bizony kisebb méret és számkülönbségeknél is ugyanígy működik.

Jó ha tudjuk, van átjárás a hát- és kosárméretek között.
Például más és más hátmérethez közel azonos kosárméretet jelent az alábbi sor:
70C – 75B – 80A
Ez fordítva is működik.
Összegezve, csak a pontos szám- és betűkombinációk ismeretében tudsz keresgélni, és keresd meg azt az egy-két márkát, ami a tiéd!

Országok és márkák

Sajnos országonként is különböző módokon jelölik a melltartók méreteit, így ha külföldön jársz, korántsem biztos, hogy ugyanazt a méretet kell keresned, mint amit itthon megszoktál. A mell alatti méretet például így „válthatod át”, ha külföldön vásárolsz vásárolsz:

Néhány hasznos tipp

 • A márkák eltérő méretezéséből adódó problémákat elkerülendő érdees az eladó segítségét kérni melltartóvásárláskor.
 • Arra mindenképp figyelj, hogy a kiválasztott darab ne álljon el a melledtől (ez esetben túl nagyot választottál), és ne is buggyanjon ki a melled belőle (ez arra utal, hogy túl kicsit választottál).
 • A tökéletes darab szépen tartja a melleidet és kényelmesen tudsz mozogni benne: nem vág be, nem szorít és nem is lötyög rajtad.
  A jó melltartó elsősorban körben tart, vagyis nem nehezedik minden súly a pántokra.
 • Fontos, hogy a pántok ne vágjanak be, megfelelő szélességűek legyenek, és ne pöndörödjenek össze.
 • Nagyobb kosárméret esetében kiemelten fontos, hogy erősebb anyagból készüljön, és ne csúszkáljon az állítható résznél, mert akkor a melltartó egész egyszerűen nem tölti be a funkcióját.
 • Szexis a mintás, a csipkés, praktikus a varrásnélküli egyszínű darab.
 • Az ideális melltartó kiválasztásakor érdemes kísérletezni a fazonokkal és nem mindig a megszokottat választani – érhetnek pozitív meglepetések, ha eltérsz a megszokottól.