fbpx Creative Web Ideas

A koszorúslány-választás története

Több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy honnan ered a koszorúslány-választás. Az egyik szerint a koszorúslány-tradíció nyomai már a Bibliában fellelhetőek: amikor Jákob feleségül vette Leát, a nő hozta magával a szolgálóját, aki segédkezett a szertartásnál. A másik magyarázat szerint még korábbról datálódik a hagyomány: az ókori görögök házasságkötéskor a menyasszonnyal egykorú lányokat ugyanolyan ruhába öltöztettek, mint a menyasszonyt, hogy ezzel zavarják össze a rossz szellemeket. Ez utóbbi motiváció a középkori esküvőkön is megmaradt: akkoriban gyógynövényeket hintettek a koszorúslányok a sorok közé a menyasszony oltárhoz vonulása előtt, hogy megóvják őt a negatív energiáktól.  Majd felvonultatták az eladósorban lévő lányokat, mintegy mustraként. A koszorúslányok szerepe ekkor már hasonlított a ma ismerthez: ők segítettek készülődni a menyasszonynak és szervezték az esküvő utáni fogadást.

koszorúslányok kísérik a menyasszonyt

 

A koszorúslány ruhaválasztás első lépései

Manapság gyakorlatilag bármilyen színű és fazonú ruhát viselhet a koszorúslány, a lehetőségek szinte korlátlanok. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a koszorúslány ruhájának esősorban a menyasszony ízlését kell tükröznie és nem veheti el a figyelmet a menyasszonyról. Egy esküvőn a menyasszonyé a főszerep, ezt a koszorúslányruha-választásnál is fontos szem előtt tartani. Sokan bízzák rá a koszorúslányukra a ruha kiválasztását, ezt azonban semmiképp sem tanácsolnánk. Ízlések és pofonok különbözőek – nincs annál lelombozóbb a menyasszony számára, mint amikor a koszorúslány számára nem tetsző, ízléstelennek vagy kihívónak tartott ruhában kíséri őt az oltár elé.

 

A ruha színének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a koszorúslány bőrének és hajának színét, illetve tónusát. Ha több koszorúslányunk van, akkor ajánlott elgondolkozni a különböző színeken, vagy árnyalatokon, az ugyanis, ami jól áll egy barnának, nem biztos, hogy jól mutat egy vörösön. A koszorúslányaink színtípusainak meghatározása segíthet eldönteni a kérdést. Manapság sok menyasszony választja azt a köztes megoldást, hogy a színárnyalatot vagy az anyagot határozzák meg, a fazont pedig rábízzák a koszorúslányra – ez mindenki számára ideális végeredményt hozhat.

A rózsaszínű koszorúslányruha sokáig a legnépszerűbb választás volt hazánkban. Ez a szín a lányság szimbóluma, a hagyomány szerint éppen ezért viselték ezt az eladósorban lévő lányok, akik az esküvőn koszorúslányként szerepeltek.

 

Manapság sok helyen látni sárga színű koszorúslányruhát. Ez tipikusan az a szín, ami elveszi a fókuszt a menyasszonyról: élénk és vonzza a tekintetet. Ha mindenképpen ezt a színt preferálja a menyasszony, akkor az ő csokra legyen még feltűnőbb színű, például piros. Vagy a hajába tűzzön piros virágot, a lényeg, hogy a koszorúslány ruhája ne vonja el a figyelmet a menyasszonyról.

 

A fazon kiválasztásánál mindenképp vegyétek figyelembe az adott koszorúslány alakját: magassága és testalkata szerint érdemes fazont választani. Nincs rosszabb egy slampos vagy kihívó koszorúslánynál – neked és neki sem jó, ha megmosolyogja őt a násznép.

Kontraszt

 

A koszorúslányruha egyik funkciója, hogy kiemelje a menyasszonyi ruha szépségét. Ennek egyik eszköze lehet az élénk színek választása. Manapság egyre több esküvőn látni élénk vörös vagy smaragdzöld koszorúslányruhákat, ezek a színek pedig érdekes kontrasztot képezhetnek a menyasszony fehér vagy ekrü színű menyasszonyi ruhájával.

 

Letisztult hatás

Sok menyasszony a letisztult vonal mellett teszi le a voksát és kerüli az élénk színeket. Ha pasztellárnyalatú, szürke vagy bézs színű koszorúslányruhát választasz, elérheted a vágyott visszafogott hatást.

Bohém

Nemcsak a színes csokrok vihetnek üdeséget a hölgykoszorúba, hanem a virágmintás ruhák is. Bohém stílust kölcsönöznek az esküvőnek a hangsúlyos virágminták vagy a színes árnyalatok a koszorúslányruhákon. Ha passzol az egyéniségedhez, nyugodtan választhatsz a nem szokványos darabok közül a koszorúslányaid számára – feltéve, ha ők is szívesen viselnek ilyen darabokat.