fbpx Creative Web Ideas

Test a lelke mindennek – 3. rész

 

A szín- és stílustanácsadó képzés során a saját énképünk elfogadásával és el nem fogadásával, alakproblémák ellensúlyozásával is foglalkozunk.
Ebből a témakörből választhattak a tanulók.
Lássuk ez elsőt, Tugyi Márta megfogalmazásában.

Zsírmentes testtömeg, zsírtömeg

A felnőtt emberi test két nagy alkotórészre bontható: zsírmentes testtömegre és a zsírtömegre.

A test alakját a zsírmentes tömeg határozza meg.

Nem mindegy, hogy a testtömeg nagy része zsírból vagy izomzatból származik. Az izom ugyanis nehezebb 1,6-szorosan, mint a zsír. Ezért lehetséges, hogy pl. egy testépítő BMI-je túlsúlyt jelez, pedig csak sokkal izmosabb, viszont a testzsírja jóval alacsonyabb, mint az átlag nőé.

Ebből is látszik, hogy a „kövérséget” nem csak a testtömeg, hanem a test teljes zsírtartalma ismeretében ítélhetjük meg. A csodálatos testet a zsírmentes testtömeg és a zsírtömeg aránya határozza meg. Természetesen a testzsírra is szükség van. Az optimális testzsír arány alsó határa nőknél 12%. Erre is nagyon kell figyelni, mert ha túl kevés, megzavarhatja a menstruációs ciklust és felgyorsíthatja a csontritkulási folyamatot. Amennyiben a szervezet egyensúlyban van, a csontok és az izomzat is megfelelően fejlődhet a zsírszövet mennyiségének növekedése nélkül.

Testzsír és a hormonok

A testzsír szabályozásában a hormonoknak is fontos szerepe van. Az ösztrogén a női nemi hormon például a fehérjebontást fokozza, emellett a zsírraktározást is serkenti.
A progeszteron viszont mind az izomtömeg, mint a zsírtömeg felépítését fokozza. Ezért van az, hogy a nők sokkal nehezebben tudnak izmot építeni viszont nagyobb a zsírtömegük. A testzsír arány férfiaknál átlagban 10%-kal alacsonyabb, mint nőknél.

 

alakmérés

A BMI és a testzsír ismeretében a következő négy kategóriát különböztetjük meg:

  • túlsúlyos és nem kövér, az akinek testtömeg indexe a túlsúly kategóriába esik, viszont testzsír aránya a normál tartományban található. /nők esetében 12-30 között/
  • túlsúlyos és kövér, akiknek testtömeg indexe a túlsúly kategóriába esik, és testzsír aránya a normál tartomány feletti /nők esetében 30% feletti/
  • nem túlsúlyos és nem kövér, akiknek a testtömeg indexe és testzsír aránya is a normál tartományba esik.
  • nem túlsúlyos és kövér, akiknek a testtömeg indexe a normál tartományba esik, testzsír aránya viszont a normál tartomány feletti. /ez jellemző a normál súlyú nem sportoló nők zömére/

kisportolt férfi és nő

 

A testösszetétel és a testalkat meghatározása segít abban, hogy tiszteletbe tartsuk, hogy milyen alkatot örököltünk őseinktől és ennek megfelelően próbáljuk a legideálisabbat kihozni magunkból. A sikeres fogyókúra, a sikeres edzés, az ideális alak feltétele egyaránt a test adottságainak pontos ismerete. Ha fogyókúrázunk, ha edzünk, a testtömeggel együtt változik testünkben minden összetevő mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya. Helyes életmóddal elérhető a legjobb egészségi állapot és az esztétikus külső.

Az életforma kialakításánál mindig figyelembe kell venni a testalkatot és a test összetételt, hogy reális képet alkossunk magunkról és reális célokat tudjunk kitűzni.
Az irreális elvárások csalódást és kiábrándultságot okoznak.