fbpx Creative Web Ideas

Menyasszonyiruha-választás: így találd meg álmaid ruháját

Életed nagy napjára készülve számtalan dologról kell döntened, az egyik – és talán a legnehezebb – a menyasszonyiruha-választás. Talán már kislánykorodtól fogva arról ábrándoztál, hogy hercegnős ruhában vonulsz az oltár elé, de az is lehet, hogy soha nem képzelted el a nagy napot – bármelyik eset is álljon fenn, a ruhaválasztás nem lesz egyszerű folyamat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan találd meg álmaid ruháját, és mire figyelj a kiválasztásnál.

Tarcsay-Mária-esküvői ruhák

1. Inspirálódj

Mielőtt ruhavadászatra indulnál, javasoljuk, hogy nézz szét a neten inspirációgyűjtés céljából – még akkor is, ha konkrét elképzeléseid vannak a ruhádról. A Pinterest, az Instagram és a Google is segítségedre lehet abban, hogy megtaláld a számodra szimpatikus irányokat.

2. Figyelj a szalonválasztásra

Ha megvannak az irányok, hogy milyen ruhában tudod elképzelni magad a nagy napon, akkor nézd meg online a szóba jöhető szalonok kínálatát. Figyelj a jelekre: ha a honlap nem igényes, ha tele van helyesírási hibával, vagy ha nem kedvesek veled a telefonos időpont-egyeztetéskor, akkor felesleges elmenni az adott helyre, mert ez esetben személyesen sem számíthatsz sok jóra. Mielőtt elindulsz a szalonokba próbálni, jegyezd fel magadnak azokat a modelleket a szalon honlapjáról, amik tetszenek neked, így gyorsabban megy majd a próba.

3. Ha varratsz, így indulj neki

Ha bérlés vagy vásárlás helyett elkészíttetnéd álmaid ruháját, akkor érdemes körbekérdezni a barátok, ismerősök között, hogy ki ismer ügyes varrónőt. Arra figyelj, hogy az illetőnek legyenek megfelelő referenciái – attól, hogy szépen meg tud varrni egy kabátot, egyáltalán nem biztos, hogy a menyasszonyi ruhádat is el tudja készíteni az elvárt színvonalon. Sokan esküsznek a varratásra a menyasszonyiruha-választás esetében, viszont a tapasztalatok szerint ez az út tényleg csak akkor működik, ha biztosan jó szakemberhez kerülsz, ehhez pedig nem árt egy kis előzetes kutatómunka.

menyasszonyiruha-választás próba

4. Ellenőrizd le a szolgáltatókat

A Facebook csoportok nagyon sokat segíthetnek, mielőtt szalont vagy varrónőt választasz. A több tízezer tagot számláló Menyasszonyi csevegő a legnagyobb hazai tematikus Facebook csoport, amiben menyasszonyok, feleségek és szolgáltatók is megtalálhatóak. Kérd nyugodtan a közösség segítségét, örömmel ajánlanak majd szalont és varrónőt is, valamint a negatív tapasztalatokat sem rejtik véka alá, így magabiztosabban vághatsz bele a keresésbe.

5. Légy rugalmas

Ha konkrét elképzelésekkel mész a szalonba vagy a varrónődhöz, akkor is készülj fel arra, hogy ezek az elképzelések felülíródhatnak. Elképzelhető, hogy az a fazon, amit kinéztél, nem előnyös számodra. Előfordulhat, hogy egyszerű ruhát szeretnél, de beleszeretsz egy csipkés, kövekkel díszített darabba. És az is megeshet, hogy olyan fazonra bukkansz, amiről sosem gondoltad volna, hogy jól állhat, ám amikor belebújsz, mégis olyan, mintha rád öntötték volna!

6. Ne menj egyedül

Az izgatottság sokszor elvakítja az embert, ezért az első próbákra mindig vigyél magaddal valakit, akinek a véleményére adsz. Lehet ő a legjobb barátnőd, édesanyád vagy a sógornőd, a lényeg, hogy kérd meg őt, hogy őszintén mondja el a véleményét a felpróbált ruháról. A próba célja első körben az, hogy megtaláld a számodra megfelelő fazont, majd ha ez megvan, akkor a tökéletes darabot. Ha valaki nem mer konstruktív kritikát megfogalmazni a ruhával kapcsolatban, az nem viszi előre a dolgot, sőt.

7. Légy kitartó

Ha az elképzelésed nehezen megvalósítható, akkor se add fel! Előfordulhat például, hogy már rengeteg szalonban megfordultál, de mégsem találod az igazit. Ne alkudj meg! Nézz szét vidéki városokban, esetleg, ha megengedheted magadnak, akkor külföldön is, vagy vegyél számba olyan fórumokat, amikre eddig nem gondoltál. Például nagyon klassz használt ruhákat lehet kifogni a Jófogáson, a Vaterán vagy a Menyasszonyi börze nevű Facebook csoportban. Ha a képzeletedben létezik álmaid ruhája, akkor annak a valóságban is megvan a megfelelője, csak kitartóan kell keresni, vagy pedig meg kell varratni.

8. Erre figyelj a próbáknál

Két nagyon fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmed, ha menyasszonyi ruhapróbáról van szó. Az egyik a melltartó kérdése. Ne kövesd el azt a hibát, hogy melltartóban próbálsz egy olyan ruhát, ami alá a nagy napon nem vehetsz fel melltartót. Ha nagy keblekkel áldott meg a sors, akkor a komfort és a ruha tartása miatt fontos erre kiemelten figyelni, ha pedig kis melleid vannak, akkor az önbizalom és az arányok miatt figyelj erre. Olyan fehérneműt viselj a próbák alatt, amit a nagy napon is viselsz majd. Ugyanez igaz a cipőre. Vannak olyan ruhák, amiket a szalonban nem engednek elvágatni vagy feltűzni, így ha alacsony termetű vagy, akkor esetedben lehet, hogy az adott ruha ki is esett a kalapból. Vannak olyan ruhák, amik csak a nagyon magas hölgyeken mutatnak jól, viszont ha te alacsony vagy, és ragaszkodsz a ruhához, akkor érdemes már a legelső próbára is magassarkúban menni.

 

9. Ne csak a külsőségekre figyelj

Minden nő szeretne a legszebb lenni az esküvőjén, ám a ruhánál ez nem csupán a külcsínt jelenti. A menyasszonyok a nagy napon akár 10-12 órán át is ugyanazt a ruhát viselik, ami ha nem kényelmes, rengeteg kellemetlen percet fog okozni. Ha a próbán a ruha túl szűk, túl bő, nehéz vagy szúr, akkor azon sürgősen változtatni kell, mert tönkreteszi majd az élményt. Ugyanez igaz a cipőre is. Fontos, hogy csinos legyen, de legalább olyan fontos, hogy tudj benne fél napig mászkálni, táncolni vagy hosszabb ideig állni. Érdemes készülni egy cserecipővel, ami pont ugyanakkora sarokmagassággal rendelkezik, mint az első, így átveheted, ha már nagyon kényelmetlen az első.

10. Készülj az időjárásra

Manapság már bármelyik évszak okozhat meglepetéseket, így nem számít, mikor van az esküvőd, számíts arra, hogy a várhatótól teljesen eltérő időjárásban lesz részed. Nyári esküvőre is érdemes egy stólával vagy sállal készülni, ha hidegebbre fordulna az idő. Tavaszi és őszi esküvőnél az eső az, ami megzavarhatja a menetrendet. Vásároljatok stílusos esernyőket, készüljetek váltócipővel és egy ruhához illő kabátot is érdemes beszerezni. A lényeg, hogy ne érjen váratlanul semmi, és örömmel, boldogságban tölthessétek el a nagy napot, amire annyit vártatok.

ha érdekel, hogy miért fehér a menyasszonyi ruha vagy hogyan érdemes koszorúslányruhát választani, akkor a linkekre kattintva olvashatsz tovább.