fbpx Creative Web Ideas

Milyen az alakod? 11 tipp mit viselj, ha rövid a felsőtested

 

Ha a tökéletes megjelenés a célunk, akkor az arányosság megőrzésére vagy az arányosság illúziójának a megteremtésére törekedjünk! Ami előnyös rajtunk, azt mindig emeljük ki, a kevésbé érdekes vonásainkat pedig közömbösítsük!
Hogy kövérek vagyunk-e vagy soványak, gyakran kevésbé fontos, ha öltözködésünkben az arányokra és hangsúlyokra ügyelünk.

Ideális esetben férfiaknál 8, hölgyeknél 7-7,5 fejhossz adja meg a magasságot. Részletes mérésnél azonnal kiderül, hogy melyik testrészünk kisebb vagy éppen hosszabb.

Nagyon-nagyon sokféle módon lehet megközelíteni azt, hogy kit hova soroljunk. El is lehet benne veszni.
Zöldség, gyümölcs, hangszer, mentalitás… szerinti besorolással is találkozhatunk.

Több évtized alatt arra jöttem rá, hogy a legegyszerűbb, ha az ú.n. mozaikelv alapján haladunk lépésről lépésre az alakmeghatározásban.

Cél

Hozzuk egyensúlyba az alsó- és felsőtest arányait vertikális vonalak mentén.

 

Sorozatunkban egy kevésbé alkalmazott, de egyszerű alakmeghatározást mutatunk be, amihez ráadásul csak egy centiméter szükséges!
Megismerkedünk a három fő alaktípussal és sok hasznos tanácsot gyűjtünk össze, hogy a legelőnyösebb ruhadarabokat választhasd ki a vásárlásaid során.

Alaktípus a vertikális vonalak mentén „A” típus – azaz, ha érzékelhetően rövidebb a felsőtested

Ha valaki vékony, magas és arányos, nincs olyan szabály, amely a vertikális ruhavonalakat bekorlátozná.

Az „A” típusú testalkatúak főbb jellemzői:

  • a mellközéptől a csípődig mért távolság rövid, illetve a felsőtest arányaiban kisebb,
  • az arányaiban hosszú lábú hölgyek (modell alkatúak) valószínű, hogy ebbe a csoportba tartoznak (bár több kivétellel is találkoztam már).

Cél:

Ennél a testalkatnál a cél a derékrész „megnyújtása”. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rövid a derék, de azt igen, hogy a felsőtest rövidebb, mint az alsó.

Rövid felsőtest - "A" típusú alak

 

11 trükk mit és hogyan hordj, ha rövidebb a felsőtested:

1. Az „A” típusú hölgyek rövidebb felsőteste ellensúlyozható azzal, ha az arányaiban hosszabb lábakat optikailag „megrövidítjük”.
Megjegyzem, ezt nem mindenki vállalja. Ami talán érthető is, hisz a hosszú láb nagy előny is egyben.

2. Hasznos lehet, ha a rövidebb derékrészről eltereljük a figyelmet az arcra színes kendő, sál, figyelemfelkeltő fülbevaló vagy kitűző viselésével.

3. A „trükkös” felsőrész, V alakú kivágás és smink is eredményes megoldás.

4. Ha a felsőrészünk rövid ujjú, akkor az ujjhossz mellmagasságban végződjön, ha hosszú az ujj, akkor pedig csuklóig érjen! Abban az esetben előnyös bő hosszú ujjút választani, ha a mell nem túl nagy, illetve a csípő sem túl széles, ellenkező esetben a normál szabású az ideális választás; a háromnegyedes ujjhosszt pedig érdemes kerülni.

5. Blúzok esetén a kívül viselt felsőrészek lesznek az előnyösebbek; ha valaki szívesebben visel betűrteket, akkor az öv színe egyezzen meg a felső színével, vagy trendi módon kicsit húzzuk ki a nadrágból, szoknyából a felső egy részét. Jó választás a tunika fazon.

6. Ruhák esetében kerüld el a derék hangsúlyozását! Előnyös az ejtett derekú ruha és mellőzd az öveket!
Ha mégis övet szeretnél viselni, az a ruha anyagából készüljön, lehetőleg a ruha színében és feltűnésmentes csattal; esetleg szabott csípőövvel. Ez egy egyszerű ívelt szabást jelent, amit azért keresni kell a piacon.

7. A szoknya és nadrág egyenes vagy enyhén bővülő legyen. Hossza a viselője korától és lábformájától függően változhat.

8. A kosztümkabát hosszított, ha szoknyával viseled, akkor lépésmagasságban végződjön. Nadrághoz lehet hosszabb.

9. Ha eltérő színeket szeretnénk viselni, akkor kizárólag lépésmagasságban engedhető meg a színváltás, és az a legszélesebb csípővonal alatt történjen. Ezáltal a felsőtest „megnyúlik”.
Ha betűrt vagy eltérő színű az alsó- és a felsőrész, akkor csökkenthető a kontraszt egy hosszabb mellénnyel vagy egy kosztümkabáttal.

10. A nyaklánc és a sál soha ne érjen a mellvonal alá a derékrészre, mert ezáltal a nem kívánatos részre terelődik a figyelem.

11. A csípőnadrág, a háromnegyedes, a capri vagy halásznadrág, a mély ülepű és vízszintes szaggatású vagy koptatott nadrág, a nadrágfelhajtás kitűnő választás. Például a nadrágfelhajtás, a háromnegyedes nadrágszár, a lapossarkú, illetve bokapántos cipők jó választásnak bizonyulnak. Ha ezek különböző színűek, még jobb eredményt érhetünk el.
Tereld a figyelmet a lábra (ha különösen formás) színes vagy mintás harisnyával, érdekes cipővel és szoknyaszegély díszítéssel.

Megjegyzés

Minden leírás, besorolás tájékoztató jellegű. Akkor leszel hatékony, ha szinte minden részletre figyelsz, és személyreszabottan állítod össze a ruhatárad.

További izgalmas tippeket a „B” alaktípusról és a „C” típusba tartozó hölgyek számára ajánlott ruhadarabokról a blogban találsz.