fbpx Creative Web Ideas

Öltözködési tippek állásinterjúra

Állásinterjúra készülsz, és nem tudod, hogy mit vegyél fel?
Kétféle megközelítést mutatunk be, ami több esetben mutat átfedést – de ez természetes.

I. Racionálisan, érzelemmentesen egy öltözködési szakértő szemüvegén keresztül

Alapfeltevésként kijelenthetjük, hogy a megjelenésedet az állásinterjún két fő tényező határozza meg:

Objektív oldal: megcélzott munkakör, beosztás, munkaterület, munkavégzés jellege, munkahely elvárásai.
Szubjektív oldal: életkor és testalkat.

Az biztos, hogy azonnal „beszkennelnek”, ahogy belépsz, amennyiben rosszul indítasz, nehezebb lesz megváltoztatni az első pillanatokban kialakult képet.
Ha valamin megakad az interjúztató(k) szeme, szinte mindig vissza-visszatér az aprónak tűnő eltérésekre, amit hibának érez. Tehát fontosak a részletek, a kiegészítők a verbális és non verbális jelek összecsengése.

 

1. Néhány dolog, amire figyelj, ha felvételi elbeszélgetésre készülsz

 • Legyen mindened tiszta, ápolt és foltmenetes (olyan természetesnek tűník, hogy szinte kínos leírni, de hidd el, nem mindenki számára),
 • szépen vasalt legyen az inged, a ruhád,
 • ne legyen kopott a zakód gallérja, a cipőd sarka,
 • kényelmesen mozogj a ruhádban,
 • állítsd össze előtte való napokban a szettedet, amit a felvételi elbeszélgetésen felvennél
 • ha korábban nem viselted, próbáld fel, ülj le és mozogj benne.

2. Egyszerű trükkök, amelyek segíthetnek, hogy egyszerűbb legyen az állásinterjú

 • Első és legfontosabb, készülj fel a cégből.
 • Szerezz be minél több információt:
  • weboldalról,
  • közösségi média felületről,
  • reklámanyagaikból,
 • vagy egyszerűen kérdezd meg a HR-est, hogy van-e dress code-juk és arról adna-e tájékoztatást.

Ezt kevesen merik bevetni, pedig általában célravezető. Ha elutasítást nyernél, az is már egy tükör a cégről.

3. Tudatosítsd magadban, hogy milyen pozícióra pályázol?

 • felső szintű vezető,
 • középvezető,
 • back office-s szeretnél lenni,
 • vagy éppen kreatív, esetleg műszaki területet céloztál meg?

Mindig ahhoz az álláshoz öltözz színben és stílusban, amit meg szeretnél kapni.
Ha nem tudsz dönteni, akkor inkább fölé öltözzél, mint alá.

4. Színekkel és kombinációkkal való kommunikáció, amelyekre figyelj egy felvételi elbeszélgetésen

 • legelegánsabbak a sötét és világos kontrasztok,
 • visszafogottságot tükröznek a közepes árnyalatok és azok kombináció,
 • vidám, laza külsőt az élénk színek és minták nyújtanak.

Semmiképpen ne válassz olyan színeket, amelyekben sápadt és nyúzott vagy. Ha megkapod az esélyt, akkor szerencséd van és „bedobhatod” a szakmai tudásod.

Klasszikus munkahelyen, felső- és középvezetői szinten javasoltak az u.n. karrier színek: saját színcsoportodnak megfelelő sötétkék, sötétebb szürke, sötétebb barna bázis színek világosabb színekkel kombinálva.
Itt alig-alig változnak az alapvető megjelenési szabályok. Kijelenthetjük, hogy kisebb a kockázati tényező, ha ez alapján állítod össze a ruhatárad.

Ha kreatív munkakör, fiatalosabb, lendületesebb csapat a megcélzott pozíció: bátrabban választhatod meg a színeket, stílusokat, mintákat.

5. Egy vagy többlépcsős az állásinterjú?

Ha többször kell megjelenned, akkor némi változatosságot vigyél bele az outfitedbe, például játssz a kiegészítőkkel, színekkel.

Összegezve:

Megjelenéseddel, ahogy belépsz, ahogy felöltözöl, ahogy megszólalsz befolyásolhatod azt, hogy könnyebben vagy nehezebben fogadjanak el – bármilyen élethelyzetben.
Természetesen a szakmai tudásod, a hozzáállásod nem elhanyagolható, de kérdés, hogy eljutsz-e odáig?!


 

II. Esettanulmány és ötletelés egy állásinterjúztató szemüvegén keresztül

Néhány éve az interjúkon a másik fél szemszögéből veszek részt, azt interjúztatóéból. Ezáltal remek lehetőségem nyílik megfigyelni az embereket.

Ha a mai tudásommal mennék el egy új munkahelyre interjúzni, valószínűleg másképp készülnék fel, mint ahogy ezt 7 éve tettem legutoljára. 24 éves voltam és anyukám azt tanította, hogy interjúzni fekete szoknyában és fehér ingben kell menni. Végül is, felvettek.

Egy német autóipari cégnél dolgozom, amire a stabil, kiszámítható, igényes cégkörnyezet jellemző, ahol fontos minden dolgozó, de azért mégiscsak a legfontosabb a rendszer.

Még mielőtt belemennék abba, hogy hogyan érdemes egy interjún megjelenni, szeretnék egy nagyon fontos dolgot leszögezni: a tudás és a személyiség mindent felülír egy interjú során, efelől nincs kétség. Annak ellenére, hogy valaki nem tartja be a megjelenési normákat, tudásával és/vagy személyiségével simán elfeledtetheti ezt velünk (azért nem akármit!).

Vagy fordítva, ha valaki csak az öltözködésével készült fel az interjúra és tapasztalataival, tudásával nem tudja alátámasztani azt, hogy miért releváns jelentkező egy pozícióra, nem fog felvételt nyerni. DE egyórás interjú nagyon rövid idő arra, hogy valakit megismerjünk, így minden apró részletből következtetéseket fogunk levonni róla.
Hát ezért nagyon fontos, hogyan öltözünk fel, milyen kiegészítőket használunk és mennyire ápolt a megjelenésünk.

Na, de akkor mit kéne mégis felvenni egy interjúra 2021-ben, amikor már az X és az Y generáció mellett számos Z generációssal is találkozom az interjúk során? Z generációs az, aki 1995 és 2010 között született. Z generációs az, aki nem veti meg a gendersemleges öltözködést. (Na de a Z generációról majd máskor, máshol bővebben.)

A legfontosabb dolog, hogy szettünket válasszuk ki már az interjú előtti este és próbáljuk fel, mivel az interjú napján az alapizgatottságunk kapkodást tud okozni, kapkodva pedig hajlamosak vagyunk nem a legjobb döntéseket hozni. Érdemes egyébként utánanézni a cégnek és a weboldalon szereplő személyek dress kódját megvizsgálni.

Öltözetünk sugalljon összhangot, visszafogottságot, eleganciát és személyiségünket inkább a kommunikációban, példákban engedjük kibontakozni.

 

férfi állásinterjún

És akkor indítsunk fentről lefelé!

Haj, amit viselj a felvételi elbeszélgetésen

Nincs szükség különösebb hajkölteményekre. Valahányszor meglátok egy interjúalanyt szálanként besütött hajjal, azon gondolkodom, hogy miért nem töltötte inkább ezt az időt szakmai felkészüléssel?!
Az én javaslatom, hogy valamilyen elegáns módon tűzzük hátra (akár egy alacsonyan kötött lófarokba), viszont, ha amellett döntünk, hogy kiengedve hagyjuk, ne lógjon semmiképpen se bele az arcunkba. Csitt-csatt biszbaszt NE!

 

Smink

Legyen könnyed, nappali smink . Amire érdemes odafigyelni, hogy a nagyobb bőrhibákat, aránytalanságokat, amik elvonhatják az interjúztató figyelmét, korrigáljuk. Én mindenképp számunkra legelőnyösebb nude, bézs, barnás szemhéjpúdert javasolnám. Rúzsok terén is mindenképp visszafogott színeket javasolnék, a pirosítóból pedig csak annyit használjunk, amennyit az alapozóval fedett arcunk megkíván. Úgyis színt visz majd az izgatottság az orcánkra.

Öltözet, outfit

Ami magát az öltözetünk stílusát illeti, „halandói” pozíciók esetében nem kötelező a kosztüm. A szoknya vagy a nadrág színe eltérhet a zakótól, vagy a zakó/blézer el is hagyható.
Nadrágból én mindenképp szövetnadrágot ajánlanék, amihez egy szép ing vagy blúz remek párosítás lehet.
Ha szoknya mellett döntünk, legyünk óvatosak annak hosszával. Alakunkat, adottságainkat persze vegyük figyelembe a hossz kiválasztásánál, viszont térd felett több mint 1 ujjnyival ne legyen semmiképpen sem rövidebb, mivel az interjú ülve fog történni, így a szoknya hossza rövidül (főleg szűk szabás esetén).

 

Ha biztosra szeretnék menni, mindenképp nadrágot választanék – de ez csak az én személyes véleményem.
Cipőből azt javasolnám hölgyek esetén, hogy válasszunk magassarkút (de ne legyen extrém magas), mivel az ad egy kiállást és önbizalmat, ami jól jöhet az interjú során.
A szettünk színének mindenképp tudatos választásnak kell lenni.

Fehér ing, fekete nadrág/szoknya örökzöld, bár szerintem uncsi. Olyan ballagós. Számomra.

Legkellemesebb hatást a számunkra legmegfelelőbb bézs, világos barna és rózsaszín árnyalataival fogjuk elérni, főleg, ha monokróm stílust alkalmazunk.

Minél távolabb helyezkedik el az ing/felső színe a nadrág/szoknyától a világos – sötét színek skáláján, annál elegánsabb hatást keltünk (púder rózsaszín ing + sötétkék szoknya; barack blúz + fekete nadrág).

De bátran alkalmazhatjuk a színek hatásait is az emberekre, ha ismerjük azokat.

Kék a legmegnyugtatóbb szín, így egy világoskék inggel, navy nadrággal/szoknyával megbízhatóságot sugallhatunk.
Amennyiben nem vezetői pozíciót célzunk meg, kerüljük a piros, lila és fukszia színeket, mivel harsány benyomást kelthetünk.
Alapvetően a hideg színekkel a mondanivalódra fogod terelni a figyelmet, meleg színekkel pedig közvetlenebb hangulatot teremthetsz.

Ne felejtsük, az interjúnak megvannak a saját protokoll szabályai, aminek a betartásával azt az üzenetet közvetítjük, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a cégkultúrához és gond nélkül beilleszkedünk.
Ez a cég szemszögéből fontos szempont. Számomra legalábbis.

Szőke Andrea

Pin It on Pinterest