fbpx Creative Web Ideas

Szerinted én milyen színtípus vagyok? – A kérdés, amit minden szakmabeli ismer!

 

Ahhoz, hogy valakinek a színcsoportját pontosan meg tudjuk határozni, általában több órás közös munkára, „együtt dolgozásra” van szükség.
Enélkül – néhány mondatból vagy önjellemzésből – ránézésre egyértelmű kijelentést tenni igen nagy bátorság, de sokkal inkább felelőtlenség. Tippelgetni viszont a minket kérdezők megtévesztése.

Általában a bemutatókon, nagy rendezvényeken nehéz ezt a kérdést kikerülni. Csak akkor mondom meg, ha 100%-ig biztos vagyok a színcsoportjában, de a legkisebb kétség esetén is kikerülöm a konkrét választ. Tapasztalatom szerint férfiaknál egyszerűbb a meghatározás, hisz ők ritkábban változtatnak természet adta színeiken.

A szín- és stílustanácsadó munkája során azonban elkerülhetetlen, hogy erre ne kérjenek meg bennünket.
Ezen meglepődni vagy megbántódni igazán felesleges, hiszen aki még nem vett részt színtanácsadáson, az nem tudhatja, hogy egy-egy elemzés milyen mélységeket tár fel.

Ilyenkor valamilyen áthidaló, kísérletező javaslattal élek, hogy megtippelhesd leglább azt, hogy a hideg vagy a meleg színek csoportjába tartozol-e.
De ez csak játék, és többnyire tájékoztató jellegű eredményt nyújt!

Tanácsadó nélkül

 1. Válassz egy kozmetikai céget, aki a sminkpalettáján jelöli a hideg és meleg színeket, valamint a teljes rúzspalettájuk elérhető a számodra.
 2. Vagy keress olyan cégeket, akik szerveznek sminkbemutatókat, és módodban áll kipróbálni a különböző színeket azok hideg, meleg árnyalatait.
 3. Természetes fénynél ülj egy olyan tükör elé, ahol az egész arcod látod!
  Ruházatod is legyen semleges – mondjuk fehér vagy középszürke.
  Ha festett a hajad, azt is takard le hasonló színű kendővel, sapkával.

 4. Kezdd el felvinni a rúzsokat, és gondosan jegyezd fel, hogy melyik állt jól, melyikben érezted jól magad; vajon melyik passzol leginkább a természetes színeidhez.
 5. Esetleg fotózz.
 6. Kérd meg a barátaidat, hogy segítsenek dönteni vagy még jobb, ha egy elfogulatlan kívülálló véleményét kéred.
  Magunkról néha nehéz objektív véleményt alkotni, mert megszokás, a mindennapi rutin eltompíthatja az ítélőképességünket.
  Gyakori válasz az az elemzéskor: Az biztos, hogy az én színem, mert nekem pont olyan színű rúzzsal van tele a sminktáskám.
  Nos, ez nem érv.
 7. Egyszerre csak pár színt próbálj, majd tarts szünetet, mert a törölgetéstől az ajkad környéke kipirosodhat, ami torzíthatja az eredményt.
  Érdemes arra is figyelni, hogy speciális mosóval tisztítsd meg a szád, mert némelyik rúzs erősebben megszínezi az ajkad alapszínét.
 8. A szimpatikusnak ítélt színeket kezdd el a hétköznapokban használni, és figyeld a környzeted visszajelzéseit, és nem utolsó sorban a saját érzéseidet.
 9. Ha szerencséd van, hamar meg fog mutatkozni, hogy a hideg vagy a meleg árnyalatok azok, amelyek a „te színeidet” képviselik.

Színpárok

Melyek azok színpárok, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy a hideg vagy a meleg színek állnak-e jobban?

korallpiros (meleg) – fukszia (hideg)
pipacspiros (meleg)-meggypiros (hideg)
lazacrózsaszín (meleg) – mályva (hideg)
narancsos (meleg) – tompa rózsaszín (hideg)
téglavörös (meleg) – színtiszta kékes piros (hideg)…

Aztán léphetsz tovább!

Rúzs, Töltsük Fel, Kozmetikumok