fbpx Creative Web Ideas

Tegyük fel a szemüveget

Szemüveggel vagy szemüveg nélkül, de a kellemes közérzet elengedhetetlen feltétele a lehető legtökéletesebb látás élménye.

A tudomány jelenlegi állása szerint a látáson keresztül áramlik a legtöbb információ az agyunkba.
A figyelem kommunikáció közben a szemre irányul, a nyílt kommunikációt egy jól megválasztott szemüveggel is segítheted, és a megjelenésedhez egy plusz pontot ad hozzá.
Évszaktól független fontos, hogy megvédjük a szemünket a sugárzással szemben, a szaruhártyánk védelmében, valamint a kialakuló szarkalábak megelőzése miatt.

Szemüveg mint kiegészítő?

Az öltözék kiegészítőinek egyik fontos részlete a megfelelő szemüvegkeret kiválasztása, mindegy hogy napszemüvegről vagy éppen látásjavító szemüvegről van szó.

Divatot szeretnéd követni, vagy azt, ami jól áll? Ez a te döntésed.

A látásjavító szemüvegek, szemüvegkeret kiválasztásánál, vegyük figyelembe az egyéniségünket, adottságainkat és ruhatárunkat.
Ha egy jól kombinálható színt választunk az évszak palettánkról, szemüvegünk összhangban lesz adottságainkkal, öltözékünkkel és ékszereinkkel.

Szemüvegviselési dress code

Ha cizellálni szeretnéd a szemüvegviselésedet.

Egy business look esetében célszerű a középárnyalatú semleges színekből, az arcformádhoz illeszkedőt választanod.
Hivatali öltözetedhez célszerű az ehhez igazodó túlzásoktól mentes, elegánsabb változat mellett dönteni, mindig az alapkoncepciót követve.
Jó márka és minőség legyen a jelszó!

A casual, smart casual viseletedhez válassz az évszakszíneidből, merészebb színtársítással.
Egy rossz stílusú szemüveggel akár falakat képezhetsz, amennyiben társalkodás közben visszatükrözi a fényt.

Hova ne tedd?

 1. tarkóra
 2. fejtetőre
 3. és….

bajuszon viselt szemüveg

Milyen szemüvegformák illenek hozzád?

Tartsd szem előtt az arcod formáját és arányait.

Törékeny adottságokkal finomabb légiesebb fazonra érdemes voksolni, mely lágyan leheletnyi finomsággal keretezi az arcodat.

Erősebb csontozattal és szélesebb arccal, bátran válassz vastagabb és nagyobb keretet.
A határozottabb kontúrral készült szemüveg, karakteresen keretezik az arcodat.

Mitől függ a szemüveg méretének a kiválasztása?

 1. a választott szemüveg szélessége ne haladja meg az arcod szélességét,
 2. felül a szemöldöködnél többet ne takarjon el,
 3. az orrlyuk körvonalának legmagasabb pontja alá ne érjen.

Arcforma meghatározása

 1. Első lépésben tüzetesen vizsgáld meg az arcod formáját a hajvonalad mentén.
 2. Második lépésben vedd szemügyre, melyik a legszélesebb pontja a homlokodnak, milyen formát határolnak be a homlok és az állkapocs pontjai.
 3. Harmadik lépésben figyelmesen szemléld azt, hogy az arccsont, a homlok és áll milyen formát határol be?
  Ezen pontok ismeretében már be tudod határolni az arcformádat, és ki tudod választani az ideális szemüvegkeretedet.

Szögletes arcforma

Szögletes arcforma esetében a haj vonala és az állkapocs egyforma széles és picit férfiasan hat. A homlok általában hangsúlyosabb, az arccsont pedig magasabban helyezkedik el. A tökéletes összhang eléréséhez mindenképpen ajánlott  lágyítani az arcunk vonásait. Ezt az általunk kívánt hatást kerek, ovális szemüvegkeretek választásával érjük el. Érdemes mellőzni a szögletes formát, mert azzal azt a tulajdonságot erősítjük, melyet kerülni akarunk a harmonikus arányok megtartása miatt.

 

Ovális arcformával az arc hossza a szélességének 1,5 szerese, így lesz ideálisan arányos és harmonikus, ebben az esetben számodra a legegyszerűbb a szemüvegválasztás, bármelyiket választod, jól fog állni. Az arcod formája kicsit szélesebb a középső résznél, az arccsontod magasságában. Az állkapcsod vonala lágyan ívelt, nem túl keskeny, nem is széles. Választhatsz szögletes, kerek, de akár ovális formát is. Ha szeretnél egy erősebb karaktert adni arcunknak, bátran választhatsz akár a vastagabb, markánsabb szemüvegkeretek közül is.

ovális arc

Kerek arcnál az arcodra tevődik a hangsúly, a fokozatosan ívelt formák a jellemzőek. Az arcod majdnem olyan széles, mint hosszú, valószínű fiatalabbnak tűnsz a korodnál. Cél az állat nyújtani, hogy karcsúbb és ovális legyen az összhatás. Az egyensúlyt úgy éred el, ha olyan szemüvegkeretet választasz, amely a szem körüli részeket kiemeli, ezáltal vékonyabbnak tűnik az arcod. Nagy alakú szemüvegek, szélesebb pl. macskásított keretek nagyon jól állnak. Ügyelj rá, ne legyen szélesebb az arcodnál! Kerek arcformához jól állnak a szögletes, vékonyabb szemüvegkeretek, amely hosszúkás hatást kölcsönöznek arcodnak.

kerek arc

Hosszúkás arcnál kevésbé hangsúlyos az arccsont, finom lekerekített a hajvonal, és párosulhat lágy vagy erős arcvonással, például lekerekített ajkakkal, orral, karakteres állkapoccsal és orral, vagy mindkettő kombinációjával. Érdemes felállítanod a prioritásokat, mit hangsúlyozz elsősorban és miről tereld el a figyelmet. Cél az arcunk szélesítése és rövidítése. A kerek és az ovális formák illeszkednek a legideálisabban. Célszerű dekoratív és kontrasztos keretek mellett voksolnunk.

Az ovális formák harmonikusan kiemelik adottságaidat. Az ideális választás egy lehelettel szélesebb, mint az arccsontot. A határozott, nagyobb méretű formák rövidítik az arcodat.

A gyémánt alakú arc majdnem olyan, mint az ovális arc, a középső részénél a legszélesebb. A hajtőnél és az állnál az ovális formához képest észrevehetően keskenyebb, mint az arc középvonala. A legideálisabbak a kerek vagy ovális szemüvegkeret formák, mint pl. a lekerekített pilóta típusú. Célunk megőrizni az egyensúlyt az alsó és felső pontok között az arcon.

szív alakú arc

Szív formájú arc hasonlít a gyémánt archoz, az egyetlen eltérés a homlok és a középrész arányainál mutatkozik meg, látványosan hangsúlyosabb, mint az arc alsó része. Kerek és ovális formájú keretekkel tudjuk a további egyensúlyt fenntartani, az ideális megjelenés érdekében.

A trapéz formájú arc első pillantásra oválisnak tűnik, de kicsit ráfókuszálva már látjuk, hogy keskenyebb a homlokunk, mint az állkapcsunk vonala. Célunk az arcunkat nyújtani, ezáltal az alsó részét karcsúsítani. Határozottan jól választunk, ha egy cat-eye, vagy a tekintetet vonzó különleges design megoldásokkal díszített, ill. egy látványosabb színválasztású, erőteljesebb felső keretrésszel ellátott szemüveget választunk.

Kényelmi szempontokat érdemes számításba venni; ne törje az orrunkat és stabilan üljön az orrnyergen a szemüveg, szárhosszúsága megfelelő legyen!

Szemüvegválasztás az évszakszínek függvényében

Tavasz típusnak

Szemüvegek 4 évszakelméletre Tavasz színpalettával jól harmonizálnak a színtelen vagy áttetsző lazac, meleg rózsaszín szemüvegkeretek.
Korall színvilággal érdemes a letisztultság mentén haladni, közepes mélységű pl.: világosbarna, beige, lazac, krém, barack, türkiz, narancs, lime, azúr és ciánkék színek a megfelelő tónusban.

A mintásak közül jó döntés a világosabb teknőc, halvány tigrismintás, elefántcsont és szaru keretek is szóba jöhetnek. A halványkék és, sárga változattal, a színpalettánkkal és hajunkkal, bőrünkkel harmonizáló színekkel érdemes próbálkozni elsősorban.

Ha a fém kerethez vonzódnánk tavasz típusként, a matt aranysárga, gyöngyházhatás és homok fúvott hatású különösen jól áll az adottságainkhoz.

A lencsék színénél érdemes törekedni a barnás és füstös hatásra.

szemüveg a kézben

Nyár típusnak

Nyár típusú színpalettánkhoz tökéletes párosítás a felső részén ezüst szürkén csillogó, lent áttetsző keret, ideálisan simul a hideg arctónusunk és hamvas hajszínünk elegyébe.

Kedvünkre próbálgathatunk az időtálló elegancia és a kifinomult nőiesség jegyében az ametiszt, rózsaszín, púder, lágy fukszia és lila közti árnyalatokból, mind a hűvös közepesen világos és tompított színek között. Így egy-egy újabb színválasztással felfrissült külsővel ajándékozzuk meg magunkat.

Ha a fémkeretes szemüvegeknél keresgélünk a rosegold hideg árnyalata, az ezüst és fehérarany a homokfúvott hatás, matt keret légiesen kontúrozza a tekintetünket.

Napszemüveg lencseszíne, ha sötétszürke, sötétkék, hidegbarna szépen harmonizál a nyár évszak természetes adottságaival.

szemüveges hölgy

 

Ősz típusnak

Az ősz adottságokkal meleg, gazdagon telített színekből érdemes párosítani az öltözékük stílusának megfelelő szemüveget.
Ha kissé áttetsző az arcbőr, már érdemesebb a világosabb áttetsző színek illetve mintásak mellett maradni. Jade, rozsdabarna, terrakotta, teltnarancs és bordóvörös tökéletesen harmonizál az öltözékünkkel, egy áttetsző állatmintás keret, érdekes borostyán sárga, világos nád- vagy moha zöld, lazac piros, a világos őszi színekkel is jól harmonizál.

Állatmintás szemüvegkeretek választásánál érdemes számba vennünk a teknőc, leopárd, hüllő mintás kereteket. A szaruból készült szemüveg harmonikus az őszi színpalettánkhoz. A fémeknél az aranysárga vagy rézvörös, antikarany keretek kompatibilisek, a meleg tónusok közül bármelyik fémszín kivalló!

A csillogás nélküli acetát keretek a sötét vagy közepes adottságúaknál jól működnek: a barna, gesztenye vörös, mahagóni, bronz árnyalataiban. A túlzástól mentes kereteket érdemes választanunk.

Napszemüveg lencseszínek közül a sötétbarna kávébarna, sötétkék, illetve zöld az Ősz évszaktípusok megjelenésében színharmóniát kelt.

férfi szemüvegben

Tél típusnak

A Tél hűvössége tökéletesen összecseng egy hideg árnyalatú sötét keretes szemüveggel. Ne csak a fekete mellett döntsünk, bátran válasszunk bordó, padlizsán, vöröses ibolya, sötétkék, erdő zöld, piros, pink színekből. Izgalmasabbá tudjuk varázsolni a megjelenésünket egy telt hideg élénk színnel. Fekete kék párosítás határozott és üdítő friss tekintetet kölcsönöz, amennyiben egy pezsdítőbb színt szeretnénk; fekete-piros klasszikus, fenyő zöld, lila merészebb kivitelben különlegesen adja meg az elegáns decens hatást.

A fém színeknél maradva az ezüst és a grafit, ill. ezüstös “csillogású” fémek ajánlottak. Kifinomultabb variációban egy ékszerhatású szemüvegkerettel frissíthetjük az alkalmi megjelenésünket.

Napszemüvegünk lencseszínének a sötétbarna, sötétkék, fekete, sötétszürke igazán karakteres választás. Életvidám színfolttal egészítjük ki öltözékünk, így a tél kontrasztjával dinamikus lesz megjelenésünk. Egy izgalmas fukszia, rubinvörös, vagy citromsárgával is tovább fokozhatjuk egyedi megjelenésünket.

kávézó hölgy

 

 

Forrás: Tarcsay Mária: A Színek; Christel Buscher: Színkalauz Hajja&Fiai Kiadó; Mary Spillane: Stíluskalauz PARK Kiadó; Rainer Wälde: Új stíluskalauz Magyar Könyvklub; Veronique és Pat Henshaw: Találd meg a színeidet! GABO; Carol Spenser: A jó megjelenés titka férfiaknak Kinizsi Kiadó; Molnár Tímea: Színtípusok Magánkiadás

Lejegyezte: Halmos Gyöngyvér

Pin It on Pinterest