fbpx Creative Web Ideas

Test a lelke mindennek – 2. rész

 

A szín- és stílustanácsadó képzés során a saját énképünk elfogadásával és el nem fogadásával, alakproblémák ellensúlyozásával is foglalkozunk.
Ebből a témakörből választhattak a tanulók.
Lássuk ezt, Tugyi Márta megfogalmazásában.

A TESTFORMÁT a csontozat és az azt körülvevő izomzat, a TESTARÁNYT a fejtető és a talp közötti tömegeloszlás határozza meg. Mindkettő velünk született adottság. A tökéletesség nagyon ritka, ám ha ügyesen palástoljuk el a hiányosságainkat, a külső szemlélőben a tökéletesség érzetét válthatjuk ki. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mindenki pontosan tisztában legyen az alkatával.

A tökéletes közérzet a tökéletes egyensúlyon áll vagy bukik: ez a táplálkozás, a mozgás és a lélek egyensúlya. Fontos, hogy elégedettek vagyunk-e a külsőleg is magunkkal. A külső megjelenés nemcsak másokra van hatással, hanem saját életünket is befolyásolja. Ha elégedettek vagyunk a külsőnkkel az, az egész életünkre pozitívan hat.

Ahhoz, hogy ez az egyensúly kialakuljon meg kell ismerni a testünket. Ennek egyik része a testarányok ismerete a másik a testösszetétel.

 

Amiről nem tehetünk: az a genetikai alkatunk, amely meghatározott és megváltoztathatatlan. Az alkattípust még a legerősebb sportedzés ingerei sem változtatják meg, hiszen ez öröklött jelleg. A test összetételét viszont táplálkozással és sportolással tudjuk befolyásolni.
A testösszetétel-optimalizálás nem jelent feltétlenül testtömeg csökkenést.

Az egyik mutató a testtömeg index, vagyis a BMI /Body Mass Index/.  Ez az érték arról tájékoztat, hogy van-e túlsúly vagy sem.

A WHO besorolása szerint a következő kategóriákat különböztetjük meg:

  • BMI <18,5%  = sovány /anorexia/
  • BMI = 18,5 – 24,9%-ig = normál testsúly
  • BMI = 25 -29,9%-ig túlsúly /I. fokú elhízás/
  • BMI = 30-39,9%-ig elhízott /II. fokú elhízás/
  • BMI  >  40% kóros elhízás /III. fokú elhízás/

Egy bizonyos testsúlyúnak lenni nem feltétlenül jelent fittséget és jó kondíciót.

A testtömeg index sem ad minden esetben objektív képet az egyénről, mivel nem veszi figyelembe az életkort, nemet és a testzsír arányt.
Sok hölgy van, akinek a BMI-je a normál tartományban van és mégis magas a testzsír tartalma. Vagy van, aki a BMI-je alapján túlsúlyos pedig normál testzsírral rendelkezik.
Ez azért van, mert a testtömeg index nem veszi figyelembe az alkatbéli különbségeket, ill. hogy pl. valaki vékony ugyan, de edzetlen, vagy azt, hogy nagyobb izomzattal rendelkezik, mint pl. egy testépítő.