fbpx Creative Web Ideas

Négy évszak színkártyák

Létezik olyan eszköz, amivel egyszerűbben el tudsz igazodni a színek világában?

Igen. Van.
Ma már számos szépségiparhoz kapcsolható terület, kozmetikai és divattanácsadó cég foglalkozik színkonzultációval.
Nagy kozmetikai termékeket gyártó cégek a hideg, meleg színek csoportosítását szinte kivétel nélkül alkalmazzák, de a négy évszak szerinti színcsoportosítással is egyre több terméknél találkozunk.

A szín- és stílustanácsadók pedig egyénre szabottan határozzák meg a legmegfelelőbb színárnyalatokat, amelyekben a lehető legjobban megközelítjük a természet által nyújtott színkombinációkat, ami által magunk is egyfajta harmóniát közvetítünk a környezetünk felé. Ennek pedig egyéniségünkkel, „belső színeinkkel” is harmonizálnia kell.
Könnyen ellenszenvet, antipátiát válthat ki, ha a külső nincs harmóniában egyéniségünkkel. És ez fordítva is igaz.
Johannes Itten olyan empirikus szabályrendszert állított fel, amely segítette összeállítani a ma is gyakran alkalmazott négy évszak szerinti színcsoport-meghatározást.

BME-n, a színdinamikai szakmérnöki karon végzett mérési eredmények

Az évszakélmény alapvető színhatásait maximálisan reprezentáló és a gyakorlatban remekül használható, saját összeállítású jellegzetes színeinek NCS-re optimalizált kézi színmérő berendezéssel meghatározott értékeinek elemzésekor leszögezhetjük:

 • a legvilágosabb és legtelítettebb színekkel a tavasz,
 • a legsötétebb színekkel az ősz és a tél rendelkezik,
 • a nyár és az ősz telítettsége szinte megegyezik,
 •  legtelítetlenebbek pedig a tél színei, ami csak átlagmérés esetén mondható igaznak, mivel a szürke, a fehér és a fekete 0 telítettségűek. A köznyelvben a fekete, fehér és a szürke színként szerepel, de a létező színrendszerek esetén ez „értelmezhetetlen”.
  Ha kiiktatjuk a semleges szürke, fekete és fehér „színt”, akkor viszont életteli, ragyogóak és telítettek a tél alapszínei: tiszta piros, pink, királykék, citromsárga… stb.

Színpreferencia

A színpreferencia-vizsgálat mint végső konklúzió szerepelt a kutatásomban.
A vizsgálat eredményei igazolták, hogy a tavasz, nyár, ősz, tél fantázianevekkel besorolt személyek tetszési indexe abban az esetben volt szignifikánsan magasabb, ahol az „átszínezett” egyén a neki megfelelő színcsoport színeit viseli. Ez annak ellenére igaz, hogy a színhelyesség beállítása – objektív okokból – nem lehetséges.

 

„A színek között harmóniaviszony annál teljesebb, minél több ember számára jelent harmóniaélményt.”

Nemcsics A. (2004) Színdimika

Színharmónia

A színharmónia megteremtésének feltétele sokáig a művészet privilégiumának számított. A tudomány, a technika fejlődése, a piaci elvárások szükségessé tették, hogy az ember az általa érzékelt színhalmazban el tudjon igazodni. Bár a színek rendszerbe állítása régóta foglalkoztatta a szakembereket, a színrendszerezés modern gondolata, azaz hogy a színeket háromdimenziós térben kívánják elhelyezni, csak a XVII. századra tehető.

Színkártyák

Az újabbnál újabb színrendszerek mellett megjelentek (egy komoly piaci rést érzékelve) a mindennapi felhasználók vizuális memóriájára, színkonstanciájára, színasszociációjára hagyatkozva segítséget nyújtó színkártyák, amelyeken keresztül támpontot nyújtottak azoknak, akik sem ösztönösen, sem kreatív módon, sem pedig a tanulmányaikon keresztül nem tudtak eligazodni ebben a csodálatos, de sok titkot rejtő világban, amelyet a színek képviselnek.

színkörök

színkörök, színpaletták

Színmemória

Mivel a színmemóriánk erősen korlátozott, ilyenkor segítenek a színkártyák. Gondoljunk arra, amikor biztosak voltunk abban, hogy ugyanazt a színt vesszük meg, ami a már meglévő darabokkal megegyező színűnek véltünk – és tévedtünk.
A színkártyák méretüknél és évszakok szerinti csoportosításuk miatt megkönnyítik a vásárlást, és a tévesztés lehetőségét minimálisra csökkentik.
Mivel folyamatosan teszteljük, bővítjük a színkártyáinkat, színsorainkat érdemes követni bennünket.

Külön köszönet a nyomdának, aki nagy-nagy türelemmel és empátiával állt mellém ezeknek a színsoroknak, arckereteknek a létrehozásában.

Néhány praktikus tanács:
 1.  nincs olyan színkártya, amely egy-egy évszak összes színét tartalmazza; de nem is kell,
 2.  ne ragadj le egy színnél, hanem tedd a színkártyát az adott termékre, és azt figyeld meg, melyik színsorba illik a legjobban,
 3.  sötétben tárold a kártyákat, amikor nem használod, de így is módosulni fog a színárnyalat néhány éven belül (ez bármilyen más cég által használt színkártyára igaz),
 4.  és gyakorolj, a színlátás fejleszthető, sajnos azt kell mondanom, hogy csak bizonyos korig (ennek biológiai oka van)
 5.  csecsemőkorban kezdjük fekete-fehér kombinációval, majd ragyogó színekkel, és végül jöhetnek a lágyabb pasztell árnyalatok

 

Amennyiben még nincs színkártyád most megvásárolhatod. A csomag a kiválasztott évszak színeit tartalmazó A4-es színkártyát és egy pénztárca-barát méretű kis kártyát tartalmaz. Tovább a webshopba –>