fbpx Creative Web Ideas

Talán neked is feltűnt, hogy a színes zokni pár éve, hatalmas trenddé nőtte ki magát a férfiak ruhatárában. Mára már kissé alábbhagyott a „színes zokni irányzat”, mégis érdemes foglalkozni vele, két okból is. Egyrészt, mert roppant jól meg tudja bolondítani az outfitet és jól használható az egyediség kifejezésére, másrészt látva a rengeteg elrettentő példát, stílus tekintetében van miről beszélnünk. Persze vannak jó példák is. Laikus szemmel nem is annyira egyszerű eldönteni, melyik hova tartozik.

Ez a cikk stílustanácsadóknak és férfiaknak is hasznos lehet.

Mire érdemes figyelni, hogyan érdemes elkezdeni, mit kell figyelembe venni? És milyen hibába nem érdemes beleesni? Ezek a kérdések fogalmazódhatnak meg benned. Segítek eligazodni és megláttatni a különbséget stílusos és ciki között.

A színes zoknik egyszerre kreatívak és stílusosak, és tökéletes módja annak, hogy kifejezd az egyéniséged! És itt az egyéniségen van a hangsúly. Ha nem passzol a személyiségeddel, akkor lehet, hogy trendi leszel, de kiabálni fog rólad, hogy nem tudod viselni. Én azt mondom, nem kell mindenkinek követnie a színes zokni trendet, csak annak, akiben van kreativitás, vagányság, humor, esetleg még egy kis polgárpukkasztás is, és nem fél ezt megmutatni. Ugyanis a színes zokniddal minden leszel, csak szolid nem. Ha az outfited többi része nem tükrözi ezt a vagányságot, akkor a zoknid elkezd külön életet élni rajtad és kiabálni fog, hogy nem tudod viselni.

színes zoknik rossz példák

Adok néhány tippet, mire figyelj és ötletet, hogyan viseld őket:

A cipőválasztás kulcskérdés, szóval válassz megfelelő cipőt!

Nincs lehangolóbb, mint amikor egy rosszul megválasztott cipő agyonüti a szettet. Vannak olyan cipők, amik annyira klasszikusak, hogy csak jó minőségű, egyszínű (akár színes) zoknival mutatnak jól. Én híve vagyok az átgondolt stíluskeverésnek, mert fiatalossá, frissé tesz, de ez nem az az eset, amikor jót tesz a megjelenésnek, inkább buta hatást kelt, ha a zokni és a cipő színe, stílusa (nagyon) nincs összhangban. Különösen igaz ez az elegáns(abb) – oxford, derby, loafer, brogue – cipőkre.

De nézzük meg részletesebben, mit vegyél figyelembe, amikor cipőt és hozzá színes zoknit választasz.

  • Klassszikus cipők: Oxfordok (modernebb változatai), loaferek, derbyk vagy brogue cipők mellett a színes zoknik jól mutatnak. Ezekhez a cipőkhöz, válassz visszafogottabb színeket. Ha vagány akarsz lenni, akkor van ezeknek trendibb, kicsit vastagabb talpú változata is, azokkal már jobban mutatnak az egyszerre színes és mintás darabok, de ez függ a cipő fazonjától és a szett többi darabjától. Erre nincs univerzális szabály. Az viszont alapszabály, hogy a cipő színe meghatározza, milyen színes zoknit lehet hozzá felvenni. A barna cipő egy eléggé kötött, de gyakran használt szín, ha még egy klasszikus cipőfazon is társul hozzá, nagyon szűk a mezsgye, amin mozoghatsz.
  • Sportos cipők és sneakerek: Ha inkább a laza, fiatalos megjelenést részesíted előnyben, válassz élénk színeket vagy mintás zoknikat sneakerekhez! DE! Nem mindegy, milyen sneaker és milyen sportos cipő. Tehát nem sportcipőről beszélek, mert szerintem az nem utcai viselet. Az edzésre vagy sportpályára való cipők annyira sportossá teszik az öltözetet, hogy azt visszafordítani lehetetlen. A klasszikus sneaker és a most divatos retro fazonok remekül passzolnak szinte minden outfithez. Ehhez egy jól megválasztott mintás, színes zokni hatalmas stílusugrást jelenthet.
  • Vagány magasszárú cipők és bakancsok: Ezekhez a hosszú szárú színes zoknik kifejezetten jók, különösen, ha kilógnak kicsit a cipő szárából. A magasszárú bakancs az egyetlen opció, amikor a nadrág lábszárközépig feltűrhető! Egyéb esetekben nem kelt stílusos összhatást.

színes zoknik jó példák

Megfontoltan kombináld az öltözékeddel a színes zoknikat!

A másik roppant fontos szempont, hogy milyen outfithez illeszted a mintás vagy színes zoknit. Amikor az öltözék klasszikus, neutrális színű, inkább elegáns, mint hétköznapi, akkor a mozgástér erősen korlátozott. Egy ilyen szettbe illeszteni egy rikító (kiabáló) zoknit hatalmas stílusbaki. Lehet színekben gondolkodni, de jobb, ha nem üt el túlságosan és ha a színhőmérséklete (meleg-hideg) is azonos a szett többi darabjával. A rikító zoknin az is csak minimálisan javít, ha a zokni színe visszaköszön valami másban az ing, a díszzsebkendő, öv színében. Nem mondom, hogy minden esetben stílustalan, de a legtöbb esetben erőltetett, túlgondolt és merev szettet eredményez. Inkább kerüld, vagy kérd ki egy szakmáját magas szinten művelő, kiemelkedő stílusérzékkel rendelkező szakember segítségét.

  • Farmer és póló/ing: Egyszerű, de hatásos párosítás!  A színes zoknik kiemelkednek egy basic szettből, és egyediséget kölcsönöznek neki. Válassz olyan darabot, ami a farmer színével összhangban van, ha pedig mintás, akkor jelenjen meg benne a (farmer) kék árnyalata.
  • Chino/szivarnadrág és ing/póló: Egy átgondoltabb, de mégis hétköznapi szett, amit egy jól megválasztott színes zoknival tökéletesíthetsz és vagányabbá tehetsz. Légy figyelemmel arra, hogy ne vidd túlzásba, ne told túl a minta halmozást, ha nem vagy magabiztos abban, hogyan kell mintákat mixelni. Ehhez már kifejezetten jó stílusérzék kell, akkor kísérletezz ezzel, ha birtokában vagy.
  • Öltöny: Lehet némi játékosságot belevinni az öltönyös szettekbe is, ha az alkalom vagy a dress code megengedi. Amire itt érdemes figyelni, ne lógjon ki nagyon a szettből és amúgy a nadrág alól sem. A lábszárközépig feltűrt nadrág, hát hogy is fogalmazzak, eléggé kifutófiús – legyen az bármilyen stílusú összeállítás. Kivéve, ha a tengerparton vagy és bokáig gázolsz a vízben, de akkor majdnem biztos, hogy nincs rajtad zokni. Na jó, ha bakancs van rajtad, akkor lehet. Mondjuk öltönyhöz ritkán veszel bakancsot, arra fogadást is kötnék.

Tudd az alkalmat és annak megfelelően építsd fel a szettet!

A stílusosság egyik sarokköve, hogy ne légy se alulöltözött, se túlöltözött, se az alkalmat/helyet figyelmen kívül hagyó. Vagyis mindig tudd, hogy meddig mehetsz el a saját extrémitásod kifejezésében. Bár lényeges szempont, hogy a személyiséged tükrében önkifejezően öltözz, de ennek határt szab az alkalom és a helyszín.

  • Mindennapi viselet: Mindent bele, bátran fejezd ki önmagad, légy egyedi, csak a stílusérzékedet ne hagyd el útközben.
  • Üzleti alkalmak: Ilyenkor a visszafogottabb színek és minták ajánlottak. Legyen stílusos, de ne túl harsány! Az extrém darabokat hagyd meg máskorra. Ez persze nem azt jelenti, hogy légy konformista, beleviheted az egyediségedet, de azt olyan finoman tedd, hogy az alkalom ne lássa kárát. Na! – ehhez azért kell stílusérzék, hogy pont megállj ott, ahol elég.
  • Formális események: Harmonizáljon az öltönyöddel, de ne félj egy kis játékosságtól sem! Bizonyos keretek között tartsd a kreativitásod. Hidd el, úgy is lehetsz stílusos és egyedi.

színes zoknik változtatással jó lehet?

Minta és színárnyalat: Hogyan válassz?

A legnagyobb káosz abban uralkodik, hogy sokan azt hiszik, minél színesebb, minél mintásabb, minél feltűnőbb annál jobb. Hát nem! Zokniválasztásnál – hacsak nem a papagájokkal akarsz versenyre kelni, nem kell magadra venni az összes létező színt és mintát. Különösen, ha az öltözéked többi része hétköznapi.

  • Geometrikus minták: Kockák, csíkok, pöttyök – a modern megjelenéshez tökéletesen illenek!
  • Rajzfilmfigurák/logók: Vannak kifejezetten érdekes összeállítások, mindennapi viseletnek jók lehetnek, ha belefér a stílusodba.
  • Élénk színek: Ha szeretsz kísérletezni, próbálj ki valami igazán merészet! Figyelj arra, hogy a többi színnel harmonizáljon.
  • Színek és árnyalatok: Többek szerint az elegancia kulcsa, ha a zoknid színe, a nyakkendőd, a díszzsebkendőd, az öved, az inged és a nemtudommégmid azonos színű. Az az igazság, hogy a kevesebb több elvét figyelmen kívül hagyva, ezt durván túl lehet tolni és túlgondolt, merev, kiszámítható összhatást lehet ezzel elérni. A stílus jellemzője, hogy spontán és lazának tűnik, annak ellenére, hogy mögötte kreativitás és koncepció van. Ezért a színekkel óvatosan kell bánni, mert sokkal jobb összhatást lehet elérni, ha nem passzolnak össze tökéletesen.

🚫 Jó-jó, de hol lehet mellényúlni még?

Párat már említettem menet közben, de akkor vegyük át újra:

  1. Túl harsány a minta: Ha a zokni túlzottan mintás vagy színes, és mindez nincs összhangban az öltözéked többi elemével.
  2. Nem illik az alkalomhoz: Formális eseményekre a túl élénk vagy bohókás zoknik viselése meghökkentő lehet. Például egy üzleti tárgyaláson az erős, feltűnő színek komolytalannak tűnhetnek.
  3. Pocsék cipőválasztás: A klasszikus cipőkkel óvatosan! – visszafogott szín- és mintaválasztás tud működni.
  4. Nem passzol a ruhával: Ha a stílus nem engedi meg, de te mégis beleerőlteted, akkor az vissza fog ütni és más hatást eredményez, mint amit szerettél volna.
  5. Rossz színkombinációk: Túlgondolt, túl merev, túl kitalált. Például, ha ugyanaz a szín több ruhadarabon és/vagy kiegészítőn köszön vissza.
  6. Hosszú zokni lábszárközépig feltűrt vagy rövidebb nadrággal: Ilyen kombináció esetén a színes zokni túlságosan domináns lehet.
  7. Rossz minőségű anyag: Van az a nylon (100% poliészter) zokni, ami olyan vékony, mint egy harisnya, kifejezetten olcsó hatást kelt, férfiatlan, ráadásul rettentően kényelmetlen viselet. Teljesen agyonüti a szettedet.
  8. Túl sok szín: Ha túl sok szín van egy szettben, az összhatás zsúfolt lehet. Kivéve, ha ismered a mintamixelés szabályait, és a személyiséged éppen ilyen szettel fejezhető ki a legjobban. Óvatosan ezzel, mert a stílusérzék csúcsát kívánja meg.
  9. Trend követése: Ha csak a trend kedvéért viselsz színes zoknit anélkül, hogy illene a személyiségedhez, könnyen kényszeredetté, mesterkélté válhat a megjelenésed.

Abszolút pártolom a kreatív, egyedi megvalósításokat, ha azok összhangban vannak a személyiséggel, és valódi belső igényből fakadnak. Legalább ennyire támogatom, ha figyelembeveszi az öltözködés alapszabályait, és azokkal összhangban igyekszik stílusossá válni. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne eltérni a szabályoktól – sőt, éppen ellenkezőleg! Csak azt jelenti, hogy a szabályok áthágása egy tudatos, koncepciózus tett legyen, és nem az ismeret hiányában tett véletlenszerű próbálkozás. Arra törekszem, hogy ehhez adjam meg a megfelelő tudást a Színelmélet, a Színtanácsadó és a Stílustanácsadó tanfolyamon.
Ha szeretnél többet tudni a színekről és a stílusról, akkor várlak a tanfolyamokon. A belépő a Színelmélet tanfolyam, ami segít eligazodni a színek világában és a színlátásodat is fejleszti! A Színtanácsadó tanfolyamot itt éred el. A Stílustanácsadó tanfolyamot itt találod.

Pin It on Pinterest