fbpx Creative Web Ideas

A magyar szimbólumok jelentése népviseletünkben

Arany Beatrix Réka Szín- és stílustanácsadó képzésem végzős hallgatója. Réka különösen érdeklődik népviseletünk mondanivalója iránt, ezért kértem, írjon cikket a magyar szakrális öltözködésről és szimbólumaink jelentéséről és alkalmazásáról napjainkig.

Magyar népművészet és a szín- és stílustanácsadás kapcsolata

A magyar népművészet olyan gazdag és páratlan értékkel bír, hogy igazán kár lenne szín- és stílustanácsadóként figyelmen kívül hagyni.

Gyökereink nélkül mi sem vagyunk. Igaz ma már egy teljesen más világban élünk, mint elődeink.
Ők is az évtizedek, évezredek során más és más élethelyzetbe kerültek, mely magával vonta a változást öltözékeikben is.
Amit viseltek 100 évvel ezelőtt, azt felváltotta egy egyszerűbben viselhető darab 50 év után, s mára igazán könnyeddé vált a népviselet.

Megijedni senkinek sem kell, ebben járni – kelni nem muszáj. Viszont úgy gondolom, fontos ismerni a jelentését a színeknek, a mondanivalónak és a hatásnak a hímzésekben.

   

Képek forrása a szerző engedélyével: Erzsó Népies Öltözék- Ruhatervező

A magyar nő ragyog a saját színeiben. Ezt már a XX. század elején is tudták. Az évszakelmélet, amit Mária tanít nekünk, a legtermészetközelibb meghatározása, alkalmazása a színeinknek. Mi magyarok nem értjük milyen színű a gleccser, s a gleccsertó, mert nem éljük mindennapjainkat abban a környezetben, ahol ez általános látvány.

Mi azt tudjuk, milyen a lehulló gesztenye, az őszi falevél, a fenyők különböző zöldje, ismerjük a pipacsot, tudjuk milyen sárga a napraforgó vagy a tök. A Kárpát-medencében minden évszakban megtaláljuk a világ legszebb színeit.

Én abban nyújtok segítséget, hogy a magyar nők megtalálják a saját színeiket ebben a csodálatos kavalkádban, s elkezdjék magukénak érezni, hordani és abban ragyogni.

   

Képek forrása a szerző engedélyével: Erzsó Népies Öltözék- Ruhatervező

Szimbólumok és jelentéstartalmuk

Az összes szimbólumot, jelet, üzenetet, amit hímzünk, megelőz a színek megválasztása. A színek választásához is kaptunk őseinktől s a csillagoktól útmutatót, melyet most megosztok veletek.

“Minden embernek születése pillanatától létezik 3 úgynevezett alapszíne. Ezek a színek azt az erőt, alaprezgést jelenítik meg, amit az illető születése pillanatában “kapott” a világegyetemtől”.

Csillagjegyek és a színek

Bika: tiszta piros
• Ikrek:2 rész piros+1 rész sárga (vörösnarancs)
• Rák: 1 rész piros+1 rész sárga (narancs)
Oroszlán: 1 rész piros+ 2 rész sárga (napsárga)

Szűz: tiszta sárga
Mérleg: 2 rész sárga+1 rész kék (fűzöld)
Skorpió: 1 rész sárga+ 1 rész kék (zöld)
Nyilas: 1 rész sárga+ 2 rész kék (tengerzöld)

Bak: tiszta kék
• Vízöntő: 2 rész kék+1 rész piros (kékeslila)
• Halak: 1 rész kék+ 1 rész piros (lila)
• Kos: 1 rész kék+ 2 rész piros (bordó, borvörös)”

Színia: Az öltözködés mágikus titkai

Nagyon érdekes a túldíszítéssel találkozni a régi időkben, amikor is arra használták, hogy a felfokozott érzelmi, azaz energetikailag nyitott állapotban lévőt megóvják a rossz “tekintetektől”. Ma is bátran használhatjuk ezt a módszert amikor könnyeben sebezhetőek vagyunk mi magunk is.

Magyar védő szimbólumok: griffmadár, Turul, 7 ágú Nap, szárnyas Nap, szarvas, rombusz, liliom és tulipán.
Legősibb magyar ruhadarab a szűr. Egyik leggazdagabban díszített ruhadarab- ezért is cifraszűrként ismert. Készítője “cifrázza” az ősi magyar rovásírásból átvett jeleket, fent említett védő szimbólumokat, virágot, sordíszt, különböző mintákká alakítja őket.

Párta: mint a korona-csakra védelmezője.
Szűr: Röviden, a szűr, ami minden rosszat szűr.

  1. kép: Szombati Klári szűrrátétes kollekciója. – Budapesti Metropolitan Egyetem Protokoll verseny
  2. kép: Varga Gyöngyi tervező – Budapesti Metropolitan Egyetem Protokoll verseny – kalocsai hímzés divatos, mai ruhán és anyagon

Főbb motívumaink

“A virágok modellálása során a sziromlevelek állását gyakran – főleg a népi kézimunkáknál – csak egy-egy kereszttel jelölik.
A négyzetbe rajzolt dőlt kereszt férfiszimbólum, amely forgást ábrázol szemben az egyenesen állóval, amely mozdulatlanságot érzékeltet. A kereszt állhat körben is, amely szintén a forgást sejteti. A forgókereszt gyorsan forogva egy kör benyomását kelti, a kör pedig mágikus jelentőségű, amely a népi élet szinte minden területén ma is fellelhető.”- Dr. Kiszely István

Gránátalma termékenység szimbólum, amely a mi Boldogasszony-kultuszunkban is megjelenik.

Páva a halhatatlanság jelképe, holott eredetileg csak a griff, az örök fény, a világosság volt a halhatatlanság szimbóluma.

Napjel. A természetben élő emberek nagymértékben ki vannak szolgáltatva a természet erőinek. Az ember korán rájött arra, hogy élete legfontosabb tényezőit – a meleget, a világosságot – a Naptól kapja, ezért mindig tisztelettel tekintett ezen égitest felé. Népművészetünkben mélyen konzerválódott a napjel szinte minden formája.

Virág vagy virágkomponens lehet nő vagy férfi. Ilyenkor csak a bennük található szimbólumok jelzik a nemet.

Gyakoribb női szimbólumok a köralak különböző formái: szimpla, dupla, legbelül maggal vagy hálóval kitöltött kisebb kör vagy csillag, rombuszformák, szilvamag stb.

Férfiszimbólumok: dőlt kereszt, de előfordul álló kereszt formában is.

A nemi egyesülést a rombusz alakban vagy körben álló dőlt kereszttel egyesítve jelképezi.

Ha az alakokat virágokba öltöztetik, akkor a leány lehet rózsa, búzavirág, egész növény vagy bármilyen más virág, de az égitestek analógiájára Hold és csillag is.

Az állapotos asszonyok hasonlóságosan megvastagodott növényi elemek, a magzatot (szív, háromlevél, kisméretű leveles ág, kis tulipán) mindig magukban hordják, és nemritkán társulnak a beteljesedett szerelem jelével.

Jellegzetes virágminták, motívumok tájegységenként változhatnak.

A magyar népművészet főbb tájegységeinek az elnevezése: buzsáki, csengeri, debreceni, drávaszögi, ecseri, hódmezővásárhelyi, göcseji, hetési, kalocsai, kalotaszegi, kun, matyó, mezőségi, palóc, pozsonyi, rábaközi, sárközi, szatmári, székely, széki, szentistváni, tardi, torockói, veszprémi.

Hogyan viselhetjük ma? Hol találkozhatunk velük a mindennapok gyakorlatában?

Erzsó Népies Öltözet-Facebook
Igéző – A Viselet Varázsa
Rozalia Bot
Daalarna

Sugarbird Czukormadár kollekciója

A népművészet fölhasználásának helyes útja nem az, hogy a nép díszítményeit egyszerűen átmásoljuk polgári tárgyakra, sem az, hogy a nép díszítőelemeit idegen szellemű tervekbe kényszerítsük, hanem az, hogy aknázzuk ki egyetemes emberi értékeit, s oly nemzeti stílust alakítsunk ki, amely a szellemében és díszítőerejében magyar gyökerű. Minél mélyebben merülünk el népművészetünk ízlésvilágában, annál jobban ráismerünk benne a magunk eredeti ízlésére és egész jellemére.
Dr. Kiszely István

Felhasznált irodalom:
Színia: Az öltözködés mágikus titkai
ŐSI MAGYAR NÉPMŰVÉSZETI STÍLUSELEMEK

Szerző: Aranyi Beatrix

Pin It on Pinterest