fbpx Creative Web Ideas

Színek – egy egyszerű nyelv, amelyet értünk, de nem mindig tudjuk értelmezni.

Lássuk most mögötte az embert és annak személyiségjegyeit!

 1. Olvasd végig a következő SZÍNSORT!
 2. Ha szín lennél, milyen szín szeretnél lenni?
 3. Azzal a színnel válaszolj a kérdésre, mely először az eszedbe jutott. Csak egy színválasz adható.

szines_tablazat_01

Kövesd a friss blogbejegyzéseket és a Facebook-oldalamat, hogy megtaláld a pillanatnyi hangulatodnak megfelelő színvilágot!

Fehér és árnyalatai

„Annyi teret kapok, amennyire szükségem van.”

A tökéletesség színének tartjuk. Mivel a fehér fény a totalitást feltételezi, többnyire pozitív jelzőkkel ruházzuk fel: világosság, szűziesség, ártatlanság, egészség, tisztaság, valamint valami újnak a kezdete.
A szellemi újjászületés jelképe; az istenség, a büszkeség, de a jóság és az örökkévalóság szimbóluma is.
Spirituális szinten a fehéret a szellemi élettel, az abszolút meditációval kapcsolják össze. Például a gyógyítók fehér fényt küldenek a rászorulóknak.
Fehérnek is van vallástörténeti jelentősége (ahogy a zöldnek, pirosnak és az arany színnek). A fehér a kenyér belsejét jelképezi, amely Krisztus testét, azaz a megváltást szimbolizálja.

Talán ez az a szín, amely mellé a legkevesebb negatív jelzőt ragasztunk, de azért megjelennek például az élettelen, üres, dermesztő, kórház, kísértet szavak.

Ha ezt a színt választottad, elmondható rólad, hogy:

 • individualista vagy,  illetve képes arra hogy a saját érdekeidet is szem előtt tartsd,
 • az önbizalomhiány azonban időről-időre megjelenik az életedben,
 • kreativitásod akkor tud kiteljesedni, ha mindig újabbnál-újabb feladatokkal találkozol,
 • folyamatos változásra, változtatásra vágysz, de ezt nem mindig tudod formába önteni,
 • az igazi hajtóerő, hogy elismerjenek (ez közösségi kapcsolatot feltételez), de mindezek ellenére – a lelked mélyén – magányos vándorként éled az életed.


Alkalmazása:

Megjelenés – dizájn, szín és stílus

 • Az üzleti életben csak kísérőszín, és egyben nélkülözhetetlen alapdarab. Nincs olyan évszaktípusba sorolás, ahol ne szerepelne a fehér valamelyik árnyalata, így biztosítva a harmonikus összeállítást.
 • Tetőtől talpig fehér színben – a mi kultúránkban – a menyasszonyok, elsőáldozók és az első bálozók jelentek meg. Napjainkban ezt a divat felülírja, különösen nyáron. Fehér cipő sokáig a „tilalmi listán” volt, helyette a stílusos nő nude cipőt viselt.
 • Kórházaknál, egészségügyi intézményeknél sokáig alapszínként szerepelt. Napjainkban ez változni látszik, attól függően, hogy milyen üzenetet szeretne az intézmény, a tervező küldeni a betegei felé.
 • Vitathatatlanul irodában, lakásban – túlsúlyban alkalmazva hideg, steril, minimalista és egyszerű hatást eredményez, de remek hátteret biztosít az egyéb színeknek.
 • Karácsony – ami egy igazi ünnep – elképzelhetetlen a fehér havas táj képzettársítása, így a fehér dekoráció nélkül. És ez felülír minden karácsonyi trendet.
 • Hajlamosak vagyunk csak egyszerűen fehérre gondolni, de számtalan árnyalata létezik: alabástrom-, mész-, tej-, kréta-, alabástromfehér, ekrü, vajszín és a gyapjú fehérrel még csak nem is teljes a sor.
 • Fehér a magyar nyelvben körülbelül 130 szóösszetételben jelenik meg.

 


feher

 

 

Pin It on Pinterest