fbpx Creative Web Ideas

Csokornyakkendő ballagásra?

Egy megkeresés kapcsán adódott, hogy a csokornyakkendők helyzetét a mai öltözködési kultúrában újra végiggondoljam. Egy gimnazista végzős osztály férfi palántáiban merült fel, hogy a ballagási öltönyükhöz a hagyományos nyakkendő helyett csokornyakkendőt válasszanak, azonban nem voltak biztosak a döntésükben – így kikérték a véleményem.

Elsőre nem tudtam határozott igennel vagy nemmel válaszolni, bennem is kavarogtak az érvek pro és kontra. Lássuk, hogyan billent a mérleg nyelve az „inkább ne” felé.

Milyen öltözékhez illik a csokornyakkendő?

Először is, a kézzel kötött csokornyakkendő a frakk és a szmoking klasszikus kiegészítője. A hagyományos öltönyöknek viszont nem tartozéka, a dizájner, formabontó megjelenésnek lehet, ha az adott oktatási forma arculatába ez még belefér.
A mai szabad médiában találkozunk olyan közismert emberekkel, akik ezt az amúgy elegáns, ünnepi kiegészítőt a hétköznapokban is viselik. Ennek egyik oka lehet, hogy szeretnék, ha eltérő megjelenésük alkalmassá tenné őket arra, hogy kitűnjenek a tömegből és „valamilyenné” válnának. A médiából ránk zúduló információ- és ingeráradat megköveteli a túlzásokat, és a fiatalabb generáció körében menővé teszi ezzel a különcséget. Ezt felismerve nem is csoda, hogy az engem felkereső korosztály is szeretne a csokornyakkendő által picit formabontó lenni.


Így elegáns a csokornyakkendő

A csokornyakkendő akkor elegáns, ha azt kézzel kötjük meg. Nem egy bonyolult művelet, de elsajátítása időigényes, és mégsem olyan egyszerű, hogy egy egész osztálynyi kamasz fiú (vagy azok szülei) jó érzéssel töltse ennek begyakorlásával az időt.
Bár létezik előre megkötött, poliészter nyakkendőkből választék a boltok polcain bőven, ettől azért óva inteném azokat, akik valóban az igényes és elegáns megjelenés mellett szeretnék letenni a voksukat. Kicsit pőrén fogalmazva talán azt is mondhatnánk, hogy aki nem szeretné rászánni az időt, annak ez a megjelenési forma nem is való igazán, hiszen az elegancia mindig magában hordoz egyfajta higgadt, fensőbbséges megjelenést, ami nehezen egyeztethető össze a kapkodással és a minőségbe fektetett energia megspórolásával.

Érveket és érzéseket ütköztetve a javaslatom a fiatalok számára az volt, hogy a ballagási öltöny mellé válasszák a hagyományos nyakkendőt, vagy az utóbbi években egyre elterjedtebb díszzsebkendőt egy számukra elfogadott és trendinek megítélt szín- és mintavilággal, amit nagy valószínűséggel sokkal inkább sajátjuknak fognak érezni, mint egy magukra erőltetett szerepet a csokornyakkendővel.
U.I. a díszzsebkendőt lehet önállóan, nyakkendő nélkül is viselni vagy nyakkendővel, de ebben az esetben nem kell azonosnak lenni sem a mintának, sem a színnek – csak egymáshoz passzolónak – napjaink trendjét követve. Aztán elképzelhető, hogy egy-két év múlva ebből a blogbejegyzésből majd törölnöm kell néhány mondatot. Hisz a divat körforgásában bármi előfordulhat – a nagy klasszikus eseteket kivéve Például a white tie, black tie esetében.
Ha többet szeretnél tudni, akkor jelentkezz a szín- és stílustanácsadó tanfolyamokra, egyéni elemzésre!

Képek: Pinterest