fbpx Creative Web Ideas

Sokan tartanak a gardróbrendezéstől, mert utálatos, hosszú ideig tartó macerának tartják, pedig ha okosan csinálod, gyorsabban készen leszel vele, mint hinnéd és az életed megkönnyítő, akár még felüdülést is hozható tevékenységként fogsz gondolni rá. Lássuk, hogyan érdemes csinálni:

Gardróbrendezés előttGardróbrendezés után

Kinek adod?

Nulladik lépésként döntsd el, hova kerüljenek a neked már felesleges, de másnak még használható darabok.
Személyes tapasztalatom, hogy sokkal könnyebb megválni a dolgainktól, ha van célcsoport. Ráadásul, így egy olyan körforgásba kerülnek, amellyel kíméljük a környezetünket.

Szánj rá időt és energiát

A gardróbrendezés nem egy olyan tevékenység, amelyen fél óra alatt túl leszel. Szánj rá elegendő időt – ha nem akarod összecsapni, hanem elég időt hagysz rá, akkor nem fogsz azon bosszankodni, hogy meddig tart és még a végeredménnyel is elégedett leszel.

Előtte ajánlott a szín- és stílustanácsadás

Egyszerűbben és gyorsabban rendet tehetsz a szekrényedben, ha voltál már szín- és stílustanácsadáson. A tanácsadás után tisztában leszel vele, hogy milyen színek és fazonok állnak jól, mit mivel és milyen alkalomra érdemes viselni, hogy a leginkább önazonos legyél a ruhákban, amit viselsz. Ha mindezeket megtanulod, akkor a gardróbrendezés során könnyen határt  tudsz szabni a színeknek, a formáknak és a stílusoknak.

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, kérj külső segítséget! A külső szemlélő érzelemmentesen tud egy-egy darabhoz hozzányúlni, így sokkal hatékonyabban tudod elvégezni a gardróbrendezést.

Rámolj ki mindent! – időrabló, de megéri

A konkrét gardróbrendezést úgy érdemes kezdeni, hogy mindent kipakolsz a szekrényeidből, valamint a lakásban található dobozok, fiókok teljes tartalmát is a szoba közepére halmozod. Még a legeldugottabb sarokban is nézz szét, hogy megbújt-e ott valami ruhadarab, és azt is tedd középre. Ez KonMari módszeréből egy elem.

Készíts kupacokat!

Most következik a ruhák bizonyos elvek szerinti halmokba rendezése. A kupacok számában megoszlanak a vélemények, én a következő kategóriákat szoktam alkalmazni:

A) Kidobható

Ennél a kategóriánál érdemes kicsit szigorúbbnak lenni, mert ezzel elkerülheted, hogy megsértesz másokat, amikor olyan ruhákat szánsz nekik, amelyeket a kutya se venne fel. Ezeket nyugodtan dobd ki.

B) Elajándékozható, eladható, elcserélhető

Ezek is időt igényelnek, ezért azt javaslom, hogy szabj magadnak határidőt, amikorra el kell ajándékoznod az összeset. Ha nem sikerül tartani, akkor a holmik kerüljenek át a kidobható kategóriába.
Tipp: a házban, ahol lakom, van egy ajándékasztal, ahol fel lehet ajánlani a közösségnek a számunkra feleslegessé vált dolgokat és nagyon jól működik.
Erdélyi, lisszaboni vásárokban fantasztikus termékeket találtam, amit a ruhák feldarabolása, majd kötése, horgolása (újrahasznosítás) után készítettek belőlük.

C) Javítható, talán mégis fogom viselni

Ezekre szezon elején egy- két hetet javaslok, ha ez alatt nem történik semmi velük, akkor kerüljenek át az előző kupac valamelyikébe.

D) Tökéletes

E) Nosztalgiakupac

Ez a kupac személyes, nem mindenkinél szükséges. Nekem van egy igazán kicsi nosztalgiakupacom, amit becsomagolok, és mint egy fotót, időről-időre előveszek. Ha te is szeretsz nosztalgiázni, alakíts ki egy ilyen halmazt, örömödet fogod benne lelni. A nosztalgiakupac már bónusz – nekem.

Mielőtt ügyfeleimhez megyek, előzetesen egyeztetünk a a lehetséges csoportosításokról. Azt szoktam kérni az ügyféltől, hogy gondolja végig, hogy jelenleg melyik az a terület – munka, otthon, sport, szórakozás- , amely leginkább kitölti a napjait, így a mennyiségeket is ez alapján célszerű beállítani.

Próbáld fel őket!

Kényelmes testtartásban mozogj a ruhákban. Tartsd magad úgy, ahogy napközben is szoktad – ha egy ruha jól áll, amikor behúzod a hasad, abból nem következik, hogy egyébként is jól áll, hiszen biztosan nem mászkálsz egész nap behúzott hassal.

Örökítsd meg!

Praktikusabb, mint elsőre gondolnád. Készíts azokról a komplett szettekről egy-egy fotót, majd egy virtuális albumot, amikben remekül érzed magad még a nap végén is.

Jegyzetelj!

Készíts jegyzetet, hogy mi hiányzik, mit kell pótolnod, mit kell javíttatnod.

Rendszerezz!

Vásárolj rendszerezőket. Az IKEA komoly piaci rést pótol – remek dobozokat, tárolókat, akasztó- és fiókos rendszereket lehet ott kapni.

Takaríts és pakolj vissza!

Takarítsd ki a szekrényeket, használj illatosítót. Én például nagyon szeretem a levendulát, szezonban több csokorral veszek és bezacskózva telepakolom vele a szekrényeket. Csak tiszta ruhákat és kipucolt, kisámfázott (esetleg fertőtlenített) cipőket tegyél el a következő szezonra.

Szezonon kivül viselt darabokat elrejtheted.

Fogasra: ingeket, elegánsabb nadrágokat, egész ruhákat, szoknyákat és kabátokat.

Ha hajtogatsz, alulra kerüljenek a nagyobb, nehezebb darabok.

Külön tárold: táskákat, sálakat, kesztyűket, ékszereket

Cipőket: sámfázva, fetőtlenítve (véletlenül sem egymásra halmozva), ha van helyed dobozban

Időről-időre felvetődik, hogy milyen gyakran kell alávetnünk magunkat ennek a tortúrának. Szerintem évente kétszer praktikus: tél végén-tavasz elején, illetve nyár végén-ősz elején. Ha az életben olyan változás történik, ami igényli, hogy jelentősen átalakítsd a ruhatáradat, akkor javasolt egy gardróbrendezéssel kezdeni.

Jó rendszerezést kívánok! Fedezd fel újra a ruhatáradban rejlő lehetőségeket, ne vásárolj feleslegesen, ne halmozz!

Tarcsay Mária és csapata

Közreműködött: Dubovecz Edina, Ölvetiné Domokos Viola, Munkácsi Noémi, Ittes-Virág Veronika