fbpx Creative Web Ideas

Hogyan rendszerezd a ruhatárad?

Gardróbrendezési praktikák

Sokan tartanak a gardróbrendezéstől, mert utálatos, hosszú ideig tartó macerának tartják, pedig ha okosan csinálod, gyorsabban (bár ez nem mindig sikerül, a tapasztalatom szerint) készen leszel vele, mint hinnéd és az életed megkönnyítő, akár még felüdülést is hozható tevékenységként fogsz gondolni rá.

Lássuk, hogyan néz ki a gyakorlatban!

Gardróbrendezés előttGardróbrendezés után

Lista, amely segít, hogy te legyél az úr a szekrényedben, és ne a ruhák uraljanak téged

 

0. Döntsd el, hogy kinek adod?

Nulladik lépésként döntsd el, hova kerüljenek a neked már felesleges, de másnak még használható darabok.
Személyes tapasztalatom, hogy sokkal könnyebb megválni a dolgainktól, ha van „célcsoport”. Ráadásul így egy olyan körforgásba kerülnek, amellyel kíméljük a környezetünket.

1. Szánj rá időt és energiát

A gardróbrendezés nem egy olyan tevékenység, amelyen fél óra alatt túl leszel. Szánj rá elegendő időt – ha nem akarod összecsapni, hanem elég időt hagysz rá, akkor nem fogsz azon bosszankodni, hogy meddig tart és még a végeredménnyel is elégedett leszel.

2. Előtte ajánlott a szín- és stílustanácsadás

Egyszerűbben és gyorsabban rendet tehetsz a szekrényedben, ha voltál már szín- és stílustanácsadáson. A tanácsadás után tisztában leszel vele, hogy milyen színek és fazonok állnak jól, mit mivel és milyen alkalomra érdemes viselni, hogy a leginkább önazonos legyél a ruhákban, amit viselsz. Ha mindezeket megtanulod, akkor a kényszervásárlást nagy eséllyel mellőzni fogod, a gardróbrendezés során pedig könnyebben keretet tudsz adni a színeknek, a formáknak és a stílusoknak.

3. Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, kérj külső segítséget! A külső szemlélő érzelemmentesen áll hozzá egy-egy darabhoz, így sokkal hatékonyabban tudod elvégezni a gardróbrendezést.

4. Rámolj ki (szinte) mindent! – időrabló, de megéri

A konkrét gardróbrendezést úgy érdemes kezdeni, hogy mindent kipakolsz a szekrényeidből, valamint a lakásban található dobozok, fiókok teljes tartalmát is a szoba közepére halmozod. Még a legeldugottabb sarokban is nézz szét, hogy megbújt-e ott valami ruhadarab, és azt is tedd középre. Ez KonMari módszeréből egy elem.
Gyakorlatban ez csak kisebb, és már eleve átgondoltabb ruhatárnál működik. Ha te olyan vagy, hogy mindent megveszel, ami éppen divatos és/vagy akciós, majd bedobod a szekrénybe – ott ez nem nagyon szokott működni.

szekrényekből kipakolt ruhák

5. Készíts kupacokat!

Most következik a ruhák bizonyos elvek szerinti halmokba rendezése. A kupacok számában megoszlanak a vélemények, én a következő kategóriákat szoktam alkalmazni:

A) Kidobható

Ennél a kategóriánál érdemes kicsit szigorúbbnak lenni, mert ezzel elkerülheted, hogy megsértesz másokat, amikor olyan ruhákat szánsz nekik, amelyeket a kutya se venne fel. Ezeket nyugodtan dobd ki.

B) Elajándékozható, eladható, elcserélhető

Ezek is időt igényelnek, ezért azt javaslom, hogy szabj magadnak határidőt, amikorra el kell ajándékoznod az összeset. Ha nem sikerül tartani, akkor a holmik kerüljenek át a kidobható kategóriába.
Tipp: a házban, ahol lakom, van egy asztal, ahol fel lehet ajánlani a közösségnek a számunkra feleslegessé vált dolgokat. Bizony nagyon jól működik.
Erdélyi, lisszaboni vásárokban fantasztikus termékeket találtam, amit a ruhák feldarabolása, majd kötése, horgolása (újrahasznosítás) után készítettek. Például táskákat, szőnyegeket. Ha találsz valakit, aki ilyen technikával dolgozik – az egy főnyeremény.

C) Javítható, talán mégis fogom viselni

Ezekre szezon elején egy- két hetet javaslok, ha ez alatt nem történik semmi velük, akkor kerüljenek át az előző kupac valamelyikébe.

D) Tökéletes

Szereted, kényelmes, jó a minősége és beleillik a stílusprofilodba – legyen szó ruhákról, kiegészítőkről. Ezek magabiztossá tesznek. Míg a bolyhos, szétnyúlt, látszatra is olcsó darabokban csak feszengeni fogsz.

rendezett ruhásszekrény

E) Nosztalgiakupac

Ez a kupac személyes, nem mindenkinél szükséges. Nekem van egy igazán kicsi nosztalgiakupacom, amit becsomagolok, és mint egy fotót, időről-időre előveszek. Ha te is szeretsz nosztalgiázni, alakíts ki egy ilyen halmazt, örömödet fogod benne lelni. A nosztalgiakupac már bónusz – nekem.

Mielőtt ügyfeleimhez megyek, előzetesen egyeztetünk a a lehetséges csoportosításokról. Azt szoktam kérni az ügyféltől, hogy gondolja végig,  jelenleg melyik az a terület – munka, otthon, sport, szórakozás- , amely leginkább kitölti a napjait, így a mennyiségeket is ez alapján célszerű beállítani.

6. Próbáld fel őket!

Kényelmes testtartásban mozogj a ruhákban, ülj le egy székre.
Tartsd magad úgy, ahogy napközben is szoktad – ha egy ruha jól áll, amikor behúzod a hasad, abból nem következik, hogy egyébként is jól áll, hiszen biztosan nem mászkálsz egész nap behúzott hassal.

7. Örökítsd meg!

Praktikusabb, mint elsőre gondolnád. Készíts azokról a komplett szettekről egy-egy fotót, majd egy virtuális albumot, amikben remekül érzed magad még a nap végén is.

8. Jegyzetelj!

Készíts jegyzetet, hogy mi hiányzik, mit kell pótolnod, mit kell javíttatnod.

9. Rendszerezz!

Vásárolj rendszerezőket. Az IKEA komoly piaci rést pótol – remek dobozokat, tárolókat, akasztó- és fiókos rekeszeket, dobozokat lehet ott kapni.

ruhásszekrény rendszerező

10. Takaríts és pakolj vissza!

Takarítsd ki a szekrényeket, használj illatosítót.
Én például nagyon szeretem a levendulát, szezonban több csokorral veszek és bezacskózva tele pakolom vele a szekrényeket.
Csak tiszta ruhákat és kipucolt, kisámfázott (esetleg fertőtlenített) cipőket tegyél el a következő szezonra.

 • Szezonon kívül viselt darabokat „elrejtheted”, és csak azok legyenek szem előtt, amit rendszeresen viselsz.
 • Fogasra: ingeket, elegánsabb nadrágokat, egész ruhákat, szoknyákat és kabátokat. Jó ránézni a szerkényed tartalmára, ha a vállfák is szépek és egyformák.
 • Ha hajtogatsz, alulra kerüljenek a nagyobb, nehezebb darabok.
  Külön oszlopban a topok, rövid- és hosszú ujjú pólók; külön a vékony garbók, vastagabb pulcsik – ha van helyed.
 • Külön tárold: a táskákat, sálakat, kesztyűket, ékszereket.
  Drága és alkalmi táskákra húzzál fel egy védőhuzatot,
  Ékszereket, bizsukat se tárold ömlesztve – nem fogod átlátni, és még össze is gabalyodnak. Nagyon sok rendszerező közül válogathatsz.
 • Cipőket: sámfázva, illatosítva (véletlenül sem egymásra halmozva), ha van helyed, akkor dobozban.

Időről-időre felvetődik, hogy milyen gyakran kell alávetnünk magunkat ennek a „tortúrának”.
Szerintem évente kétszer praktikus: tél végén-tavasz elején, illetve nyár végén-ősz elején. De ez is szubjektív, és attól függően, hogy mennyi helyed van, a ritmus változhat.
Ha az életben olyan változás történik, ami igényli, hogy jelentősen átalakítsd a ruhatáradat, akkor javasolt egy gardróbrendezéssel kezdeni.

Fedezd fel újra a ruhatáradban rejlő lehetőségeket, ne vásárolj feleslegesen, ne halmozz olyan darabokat, amelyekben már a próbán is bizonytalan voltál.

Tarcsay Mária és tanítványai

Közreműködött: Dubovecz Edina, Ölvetiné Domokos Viola, Munkácsi Noémi, Ittes-Virág Veronika