fbpx Creative Web Ideas

Miért tartoznék én egy színcsoportba?

Kérdések-feletek-gondolatok a színcsoport szerinti munkáról

 

Szinte minden ember tiltakozik, ha úgy érzi, hogy kategóriákba sorolják, hisz legtöbben szeretjük egyedinek és megismételhetetlennek érezni magunkat.

Megannyi kérdés, a válasz sem mindig egyszerű és egyértelmű.

  • Hideg vagy meleg színek az előnyösebbek?
  • El tudok-e igazodni a négy évszak színei között?
  • Vagy válasszak inkább más rendszert?

Keresd meg azt a módszert, amelyet a gyakorlatban leginkább tudsz használni és legalább annyira fontos, hogy képes legyél vele azonosulni!
Négy évszak szerinti besorolás viszonylag könnyű, a képzeletünk könnyen szárnyal, ha erről beszélünk.  Közép-Európában mindenképpen.
Más földrészek, más nemzetek színei már jobban megdolgoztatják a hazai szín- és stílustanácsadókat, elsősorban azért, mert kevesebb a gyakorlási lehetőség.

Némi elmélet és az összehasonlító kendők azonban segítenek.
Vannak iskolák, amelyek csak a hideg és meleg színcsoportot használják, de találunk a 4-es besoroláson kívül 12-es, 16-os és 22-es bontást. A tanfolyamon elsősorban a 4 évszak szerinti felosztásról beszélünk, de meghívott előadó segítségével betekintést nyerünk a 12-es színcsoport rejtelmeibe is.

színkeretek, arcok

Miért legyen jó érzésünk, ha évszakba sorolásról beszélünk? 

Azért, mert az évszakok meghatározása nemcsak egy adott színcsoport harmóniáját jelenti, hanem harmóniát nyújt az öltözet stílusához, amely az egész személyiséget komplexen elemzi.

Kiegyensúlyozott emberek szinte gyerekkoruktól használják a színekben rejlő „lehetőségeket”, ezzel bizonyos fokig befolyásolják a személyiségük alakulását – tudattalanul is. Ha egyes népcsoportok ősi színeit nézzük, lehet következtetni gondolkodásmódjukra, egymáshoz való viszonyukra. Napjainkban azonban ettől már nagyon eltávolodtunk. Az okok boncolgatása külön blogbejegyzést érdemel.

Cél, hogy a színek és stílusok használatát tegyük tudatossá. És hogyan? – merül fel a kérdés.

Amennyiben olyan színeket kezdesz el viselni, amit korábban soha, annak gyakran lelki eredetű okai vannak –  természetesen a divat ruhatárformáló erejét sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mindenkivel előfordult, hogy bizonyos színektől jókedvük lesz,  főleg ha visszamosolyognak. Vagy vannak olyan árnyalatok, amelyekben mindig megdicsérnek.  Ezeket célszerű megkeresni.

Egyéni elemzés célja: közös munkával kihozni a meglévő adottságokból a legtöbbet; és elfogadni azokat, amelyeken nem tudunk változtatni (életkor, csontszerkezet, magasság…).

Tipp:

  1. Szinte gondolkodás nélkül, sorolj fel magadról 5 jó külső tulajdonságot.
  2. Tedd meg ugyanezt azokról a személyekről, akiket szeretsz.

Komplex elemzéskor beszélünk a színvonzalmakról, annak okairól. Az, hogy mit szeretünk, és mi áll jól, nem mindig jelent azonos színeket, stílusokat. Vajon miért?

Keressük meg az okokat!

Megnézzük, hogy melyik az a színcsoport, amely kiemeli a legelőnyösebb vonásainkat (mindenkinek van), majd hozzárendeljük a megfelelő stílust.

Beszélünk a kiegészítőkről: táska, cipő, ékszerek színéről, méretéről; javasolt illatokról.

A következő lépés, amikor elkezdjük „boncolgatni” az alakot, az egyes testrészek (fej, nyak, mell, derék…) arányait, és amennyiben eltér az ideálistól, annak korrigálási lehetőségeit vesszük górcső alá. Meghatározott elvek mentén haladunk, az u.n. mozaikelvet alkalmazva.

Fontos: ami előnyös, azt emeljük ki; ami nem, arról pedig tereljük el a figyelmet.

De hogyan? Keressük meg közösen a válaszokat!

Beszélünk a harmonikus megjelenés írott és íratlan szabályairól, ami ha nem is olyan öles léptekkel változik, mint a divat, de célszerű követni.

Mi hiányozhat még az összképből? Mi teheti fel az i-re a pontot?

Smink? Lépésnagyság? Hogyan ülünk le egy székre? Hogy álljunk be egy csoportfotózáshoz? Hogyan válaszunk öltönyt? Hogyan kössük meg a kendőt? Meddig érjen a nyakkendő? És a zakó ujja? Mit vegyünk figyelembe, amikor vásárolni indulunk? Vagy mindez együtt?

Tedd fel a kérdéseidet és keressük meg közösen a válaszokat!

Pin It on Pinterest