fbpx Creative Web Ideas

A fehér menyasszonyi ruha viszonylag új találmány és kevésbé magasztos eszmékhez van köze, mint amit a legtöbben gondolnak. Eláruljuk, hogy a közhiedelemmel ellentétben semmi köze nincs a tisztasághoz és a szüzességhez. Mielőtt lerántjuk a leplet a valóságról, nézzük meg, hogy milyen színű ruhában vonultak az oltár elé a régi korok hölgyei!

off-the-shoulder-satin-ball-gown-wedding-dress-with-beaded-appliques-train-4

Mióta létezik a ‘menyasszonyi ruha’ kifejezés?

A 19. század közepéig egyáltalán nem volt elterjedt a fehér menyasszonyi ruha. Sőt, igazából a ’menyasszonyi ruha’ kifejezés sem volt használatban, mivel a leggazdagabbakat kivéve senki sem engedhette meg magának, hogy olyan ruhát vásároljon, amit életében egyetlen alkalommal visel. Éppen ezért a hölgyek a legszebb ruhájukban vagy az ünnepi ruhájukban mentek férjhez, ami a legtöbb esetben fekete színű volt. Ha a szép ruhák között volt kék, akkor nagy valószínűséggel ezt választották, mert ez volt Szűz Mária színe, vagyis a tisztaságot ez a szín szimbolizálta, nem a fehér. A fehéret kifejezetten igyekeztek kerülni, hiszen ebben az időben a nők a legtöbb esetben saját maguk varrták az ünneplő ruháikat, a fehér pedig a legkönnyebben koszolódó anyag volt, vagyis az otthoni munka közben könnyen esett rajta folt.

Menyasszonyi ruha a középkorban

A középkorban kedvelt szín volt a zöld, amit a remény, a biztonság és a harmónia színének tartottak. A piros sokáig tiltólistán volt, mert azt a prostitúció színének tartották, idővel azonban ez is változott: a 16. századból maradtak fent olyan írásos emlékek, amelyek piros menyasszonyi ruháról szólnak, amit akkoriban a szerelem és a szenvedély színének tartottak. A 18. században Amerikában is szívesen házasodtak pirosban az ottani hölgyek, mivel a szabadság színeként a vörös és a piros sötétebb árnyalatai nagyon népszerűek voltak.

Az első fehér menyasszonyi ruha

Az első feljegyzett menyasszonyi ruha az angol Filippa hercegnő esküvőjéhez kötődik. 1406-ban ment hozzá egy dán herceghez és fehér ruhában vonult az oltár elé. Filippa különös választása nem hagyott akkora nyomot a közízlésen, mint 400 évvel későbbi rokonáé: egészen Viktória brit uralkodó esküvőjéig kellett várni a fehér szín divatba jövetelére, hiszen ő volt az első brit királynő, aki fehér ruhában vonult az oltár elé, az eseményt pedig óriási érdeklődést övezte. 1840-ben ment hozzá unokatestvéréhez, Albert szász–coburg–gothai herceghez, a menyasszonyi ruhával pedig beírta magát a divattörténelembe is. Innentől kezdve az arisztokrácia tagjai és a tehetősebbek igyekeztek követni a királynőt és fehérben házasodni. A különleges, nemes anyagokat ekkoriban természetesen még mindig csak a gazdagok engedhették meg maguknak.

Viktória királynő menyasszonyi ruhája

Viktória királynő esküvője. Forrás: vanityfair.com

Már nem csak a kiváltságosoké

A 20. század közepén beinduló tömegtermelés tette lehetővé az olcsó, szintetikus anyagok megvásárlását az európai és az amerikai középrétegek számára, és innentől kezdve a szerényebb körülmények között élők is megtehették, hogy külön ruhát csináltassanak maguknak a nagy napra – Viktória királynő mintáját követve természetesen fehéret. Ez persze csak az európai kultúrkörben volt általános; Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában a mai napig az élénk színű menyasszonyi ruhák a legjellemzőbbek.

 

Menyasszonyi ruhák napjainkban

A 21. században már sem a közízlés, sem bevett szokások nem szabnak határt a menyasszonyi ruha színének. Az utóbbi években Európában és az angolszász országokban is egyre népszerűbbek lettek a színes esküvői ruhák, valamint virágmintás és színátmenetes darabokkal is gyakran találkozhatunk. Ha színes ruhát szeretnénk a nagy napra, akkor érdemes jól átgondolni a színt és az árnyalatot, hogy bőrünkhöz és hajunkhoz passzolót válasszunk. Ha nem tudod, hogy milyen színtípusba tartozol, akkor ezek a bejegyzések segíthetnek eligazodni.

The dramatic GALA-607 is a ballerina ball gown with a full blush organza skirt, cathedral train, and a plunging bodice encrusted in sequins and pearls. The Perfect wedding dress for the bride who looks for a princess bohemian style!

Forrás és további érdekességek a menyasszonyi ruha történtéről ITT és az Indexen.

Fotók: Pinterest