fbpx Creative Web Ideas

Színtáblázat, színkártya a szín- és stílustanácsadás után

Ahhoz, hogy el tudj igazodni a színek világába majdnem biztos, hogy szükséged lesz némi segítségre színkártyákra, összehasonlító táblázatok böngészésére.
Lesznek olyan árnyalatok, amelyek egyértelmű színtulajdonsággal rendelkeznek. Meg tudod mondani a nevét és azt is, hogy hideg vagy éppen meleg árnyalatú-e vagy sem. Ilyen a narancssárga, ahol biztos nem nyúlsz mellé.

És lesznek olyan árnyalatok, amelyekről fogalmad sem lesz, hogy hova tartoznak.

Nem ritkán komoly vita alakul ki, hogy egy adott színnév milyen árnyalatot takar.
Egy példa a sok közül a Ferrari-piros. Egyesek szerint hideg, mások szerint pedig meleg árnyalatú.
Mint kiderült mind a két állásfoglalás helytálló.
A köznyelvben Ferrari-piros színként emlegetett árnyalat hivatalos neve a Rosso Corsa. Hozzávetőleg úgy 20 különböző piros árnyalatban gyártott vagy gyárt jelenleg is a Ferrari utcai autókat, egyik szebb mint a másik. És néha ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni őket– mondta egy Ferrari szakértő, amikor az állásfoglalást kértem.

Évszakszín elnevezés (tavasz, nyár, ősz, tél színcsoport) az egyik leggyakrabban használt asszociációs színelnevezés, amely Johannes Itten nevéhez kötődik.
Mi magunk oly régóta vagyunk ennek a világnak a részesei, hogy egyszerűbben be tudjuk azonosítani színemlékképeink alapján az egyes színeket, színcsoportokat, mintha a különböző színrendszerekkel, számokkal és koordinátarendszerekkel dolgoznánk.
Azt hagyjuk meg a matematikusoknak, fizikusoknak, programozóknak.

Coloroid színrendszer térben

Coloroid színrendszer térbeli ábrázolása

 

 

Az összehasonlító színtáblázatot a lenti linkre kattintva tudod elérni vagy letölteni, amely a négy évszak főbb színeire fókuszál.
Ez a táblázat is csak tájékoztatásra szolgál. A színnevek száma szinte a végtelenségig bővíthető.

Ne keverjen meg, hogy ugyanannak a színnek vagy árnyalatnak más-más fantázianevet adnak a termékgyártók.

Vitathatatlan, némi gyakorlásra szükséged lesz. Erre egyre több lehetőség adódik arra, hogy a különböző képzéseken vagy akár a világhálón tesztek segítségével csiszold a színérzékenységedet.
Gyakran hallom, akár tanulóktól is, hogy ez nekem nem megy, nem nagyon látom a különbséget.
Egészséges látószervvel rendelkező embereknek menni fog.
De lehet, hogy hónapokba, akár egy-két évbe is beletelik, hogy kellő jártasságra tegyél szert a színek felismerésében.  A fejlődés üteme közel sem egyforma mindenkinél.

Jelszó: türelem, kitartás, gyakorlás és újra csak gyakorlás.

 

 

Kattints rá:

Összehasonlító színtáblázat