fbpx Creative Web Ideas

Hogyan válasszunk öltönyt?

Az öltönyválasztás nem egyszerű műfaj, aminek főleg az az oka, hogy sok férfi nincs tisztában az alapelvekkel, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha elegáns és stílusos öltönyt szeretnének viselni.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítenek választ adni arra a kérdésre, hogy hogyan válassz öltönyt?

Cikksorozatunk következő részeiben pedig megismerkedünk az öltönykiegészítőkkel – öv, nyakkendő, zokni, díszzsebkendő, mandzsettagomb.
Miért? Azért, hogy minél könnyebben megtaláld a hozzád és öltözetedhez illő darabokat.

A kiegészítők minősége és stílusa épít vagy éppen rombol. Érdemes a részeletekre figyelni.

 

Konfekció vagy méretre készítés?

 

Nem érdemes mellé beszélni, ez azért pénz kérdése is.
Sok férfi többre tartja a márkát és inkább bemegy egy üzletbe öltönyt venni, mint hogy csináltasson A tapasztalat azonban az, hogy aki egyszer kipróbálja a készíttetést, soha többé nem fog konfekciót vásárolni.

Ennek több oka van:

  • a méretre készült öltöny olyan, mintha rá öntötték volna a viselőjére: válltól bokáig pontosan úgy áll, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, sehol nem lóg és szépen követi a test vonalát,
  • a konfekciózakók belseje a nem megfelelő tisztítás során felhólyagosodhat vagy összemehet, aminek oka, hogy a bélést szinte összeragasztják a külső anyaggal, így kevesebb a rugalmassága,
  • a méretre készült zakók bélését hozzáfércelik a külső anyaghoz, ami így strapabíróbbá válik és növeli a zakó élettartamát.

öltöny inggel

 

A két legfontosabb dolog az öltönyválasztásnál

 

1. az öltöny anyaga

A konfekciózakók gyakran pamut és poliészter keverékéből készülnek, ami kedvez a pénztárcánknak, hiszen a kevert anyag mindig olcsóbb, mint a tiszta pamut, viszont hosszú távon nem jó befektetés. A kevert anyag viszont hamarabb kopik és fényesedik, mint a tiszta pamutalapanyag (selyem, len, kasmír keverékkel), ráadásul nem is szellőzik olyan jól.

2. a méret

A férfiak jellemzően két hibába esnek, amikor öltönyválasztásra kerül a sor: túl nagyot vagy túl kicsit vesznek.
A nagyobb méret mellett a kényelem miatt döntenek, a túl kicsi mellett pedig napjaink trendjei miatt.
A médiából ömlik ránk a sávosan mellre feszülő öltönyt hordó sovány férfiak látványa, akik bokavillantós nadrággal és zokni nélküli mokaszinnal egészítik ki az öltözéküket.
Elképzelhető, hogy vannak olyan körök, ahol ez a megjelenés divatos, azonban egy stílusos, jól öltözött férfi sosem választ olyan öltönyt, ami szinte szétfeszül rajta.

Milyen a tökéletes méret?

 

  • A zakóméret akkor tökéletes, ha a felkar legfelső részén az anyag nem feszül és nem is horpad be: éppen hogy érjen egymáshoz a bicepsz külső része és a zakó.
    Derékban úgy ellenőrizhetjük a méretet, hogy finoman elhúzzuk a hastól: ha 3-4 cm-t enged az anyag, akkor megfelelő a méret. Ha ennél kisebb a rugalmasság, akkor túl szűket választottunk, ha ennél nagyobb, akkor érdemes kisebb méretben gondolkozni.
  • Az ingnek kb. 1-cm-re ki kell lógnia az öltöny ujjából, de az ujj nem lóghat rá a kézfejre.

kézfogás

 

  • A nadrág akkor ideális méretű, ha a cipő sarkáig ér. Kivétel ez alól a szűk szárú nadrág, ez esetben olyan rövidre kell szabni, hogy ne redőzzön a bokán.
    Alapvetően az alak (szabás), a divat meghatározza a szárnak a szélességét, így adott esetben a hosszát is.

Milyen cipőt válasszunk?

 

Ha a konzervatívabb, angol stílus áll hozzánk közelebb, akkor kék és fekete öltönyhöz húzhatunk fekete cipőt, ám ha inkább az olasz stílust érezzük magunkénak, akkor a sötétkék vagy szürke öltönyhöz válasszunk sötétbarna cipőt. Színcsoportunk szerint hideg vagy meleg árnyalatban.

olvasó üzletember

Ha valaki személyre szabottan kíváncsi a részletekre, akkor azt javasoljuk, hogy keresse fel a tanácsadóját vagy szabóját, aki az alkatát és személyiségét figyelembe véve tud tanácsot adni az öltönyválasztást illetően.

Fotók: Pinterest

 

Pin It on Pinterest