Az öltönyválasztás nem egyszerű műfaj, aminek főleg az az oka, hogy sok férfi nincs tisztában az alapelvekkel, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha elegáns és stílusos öltönyt szeretnének viselni.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítenek választ adni arra a kérdésre, hogy hogyan válassz öltönyt?

Cikksorozatunk következő részeiben pedig megismerkedünk az öltönykiegészítőkkel – öv, nyakkendő, zokni, díszzsebkendő, mandzsettagomb.
Miért? Azért, hogy minél könnyebben megtaláld a hozzád és öltözetedhez illő darabokat.

Konfekció vagy méretre készítés?

 

Nem érdemes mellé beszélni, ez azért pénz kérdése is.
Sok férfi többre tartja a márkát és inkább bemegy egy üzletbe öltönyt venni, mint hogy csináltasson A tapasztalat azonban az, hogy aki egyszer kipróbálja a készíttetést, soha többé nem fog konfekciót vásárolni.

Ennek több oka van:

  • a méretre készült öltöny olyan, mintha rá öntötték volna a viselőjére: válltól bokáig pontosan úgy áll, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, sehol nem lóg és szépen követi a test vonalát,
  • a konfekciózakók belseje a nem megfelelő tisztítás során felhólyagosodhat vagy összemehet, aminek oka, hogy a bélést szinte összeragasztják a külső anyaggal, így kevesebb a rugalmassága,
  • a méretre készült zakók bélését hozzáfércelik a külső anyaghoz, ami így strapabíróbbá válik és növeli a zakó élettartamát.

öltöny inggel

 

A két legfontosabb dolog öltönyválasztásnál

 

1. az anyag

A konfekciózakók gyakran pamut és poliészter keverékéből készülnek, ami kedvez a pénztárcánknak, hiszen a kevert anyag mindig olcsóbb, mint a tiszta pamut, viszont hosszú távon nem jó befektetés. A kevert anyag viszont hamarabb kopik és fényesedik, mint a tiszta pamutalapanyag (selyem, len, kasmír keverékkel), ráadásul nem is szellőzik olyan jól.

2. a méret

A férfiak jellemzően két hibába esnek, amikor öltönyválasztásra kerül a sor: túl nagyot vagy túl kicsit vesznek.
A nagyobb méret mellett a kényelem miatt döntenek, a túl kicsi mellett pedig napjaink trendjei miatt.
A médiából ömlik ránk a sávosan mellre feszülő öltönyt hordó sovány férfiak látványa, akik bokavillantós nadrággal és zokni nélküli mokaszinnal egészítik ki az öltözéküket.
Elképzelhető, hogy vannak olyan körök, ahol ez a megjelenés divatos, azonban egy stílusos, jól öltözött férfi sosem választ olyan öltönyt, ami szinte szétfeszül rajta.

Milyen a tökéletes méret?

 

A zakóméret akkor tökéletes, ha a felkar legfelső részén az anyag nem feszül és nem is horpad be: éppen hogy érjen egymáshoz a bicepsz külső része és a zakó.
Derékban úgy ellenőrizhetjük a méretet, hogy finoman elhúzzuk a hastól: ha 3-4 cm-t enged az anyag, akkor megfelelő a méret. Ha ennél kisebb a rugalmasság, akkor túl szűket választottunk, ha ennél nagyobb, akkor érdemes kisebb méretben gondolkozni.
Az ingnek kb. 1-cm-re ki kell lógnia az öltöny ujjából, de az ujj nem lóghat rá a kézfejre.

kézfogás

 

A nadrág akkor ideális méretű, ha a cipő sarkáig ér. Kivétel ez alól a szűk szárú nadrág, ez esetben olyan rövidre kell szabni, hogy ne redőzzön a bokán.

Alapvetően az alak (szabás), a divat meghatározza a szárnak a szélességét, így adott esetben a hosszát is.

Milyen cipőt válasszunk?

 

Ha a konzervatívabb, angol stílus áll hozzánk közelebb, akkor kék és fekete öltönyhöz húzhatunk fekete cipőt, ám ha inkább az olasz stílust érezzük magunkénak, akkor a sötétkék vagy szürke öltönyhöz válasszunk sötétbarna cipőt. Színcsoportunk szerint hideg vagy meleg árnyalatban.

olvasó üzletember

Ha valaki személyre szabottan kíváncsi a részletekre, akkor azt javasoljuk, hogy keresse fel a tanácsadóját vagy szabóját, aki az alkatát és személyiségét figyelembe véve tud tanácsot adni az öltönyválasztást illetően.

Fotók: Pinterest