fbpx Creative Web Ideas

Hogyan tudjuk kifejezni önmagunkat a színeken keresztül?

 

Színek, mint az önkifejezés eszközei

 

Az önmegvalósítás és az önkifejezés sok ember számára az élet legfőbb feladata. A beteljesülés átfogó érzését adja, hiszen ekkor a személyiség, az egyéni vágyak, illetve képességek és adottságok tökéletes összhangba kerülnek a valóság által felkínált lehetőségekkel. Színek, mint az önkifejezés eszközei.

Az ember tehát elérkezik pontosan oda, ahol sajátságai alapján a legtöbbet képes nyújtani a világnak. Ehhez azonban rengeteg tapasztalatra, fejlődésre, valamint – hozzá kell tenni – szerencsére is szükség van.

A színpszichológia azt vizsgálja, hogy a különböző színek és azok árnyalatai milyen módon hatnak az emberi viselkedésre, az egyes személyek, csoportok hangulatára.
És milyen módon

Főbb kutatási területei:

 • A színek által kiváltott érzelmi reakciók
 • A színekkel kifejezhető érzések
 • Milyen mértékben befolyásolja az életkor, a nem és a kulturális közeg a színtesztekre adott válaszokat
 • Az egyes etnikumok színválasztása és mentalitása közötti összefüggések
 • A színek jelentése
 • Hogyan és milyen módon váltanak ki színek fiziológiai, testi reakciókat
 • A színekre adott érzelmi reakciók
 • Az egyén színpreferenciáit befolyásoló tényezők
 • Színasszociációk a különböző kultúrákban
 • Mentális egészség, valamint a színek és fények kapcsolata, akár földrészenkénti bontásban
 • A színek által kiváltott viselkedési formák
 • A színek szerepe a pszichológiai jóllét előmozdításában, és az élhetőbb környezet (munkahely, otthon) kialakításában

Színek alkalmazása a gyógyításban

Bár a színek tudományos vizsgálata viszonylag új keletű, az emberek régóta használják a színeket és a színek által kiváltott fizikai hatást.

A színek pszichológiai hatását számos ősi kultúra használta terápiás célra. A színterápiát és a fényterápiát ma is alkalmazzák holisztikus vagy alternatív gyógymódként.
A vörös színt a keringés fokozására, a test és az elme stimulálására, a sárga színt az idegek stimulálására és a test megtisztítására, a narancsszínt a tüdő gyógyításra és az energiaszint növelésére, a kék színt fájdalomenyhítésre, az indigó színt pedig bőrproblémák kezelésére használják.

Tarcsay_Mária_Színek, mint az önkifejezés eszközei

Akik a színeket az emberiség szolgálatába állították

A színek hatását tanulmányozó kutatók és tudósok közül feltétlenül meg kell említeni Michelangelo, Newton, Goethe, Johannes Itten és Max Lüscher nevét.

Sajnos, a hazai színkutatásnak nincs gazdag hagyománya, de ki kell emelni Nemcsics Antal munkásságát, aki a színeket állította művészete, kutatásai és oktatási tevékenysége középpontjába, és akinek az eredményeit nemcsak az építészek, hanem a szín- és stílustanácsadók is alkalmazzák.

Azt is meg kell említeni, hogy Max Lüscher svájci pszichoterapeuta tesztjeivel Magyarországon már az 1960-as években elkezdődött egy olyan személyiségvizsgálat, amely a színpreferenciák alapján mérte fel az egyén pszichofizikai állapotát.

Mivel a színek az ember evolúciós fejlődésének nélkülözhetetlen kellékei, azt feltételezhetnénk, hogy a színpszichológia elméletileg jól megalapozott és a gyakorlatban is jól alkalmazható tudományterület. A helyzet azonban jelenleg nem ez, még rengeteg a megválaszolatlan kérdés, de a tudomány és technika fejlődése új lendületet adott ennek a kutatási területnek.

Emberi színérzékelés

A színérzékelésnek van egy fizikai, biológia oldala, ami szervi eredetű, de van egy szubjektív oldala is, ami egy adott színhez való személyes viszonyulásban nyilvánul meg.

Egyes színek és színkombinációk egyetemes hatásúak. Ilyenek az ún. alapszínek, amelyek emberemlékezet óta minden népcsoport nyelvében megtalálhatók, és hatásuk egyértelműen beazonosítható. Például a fehér és a fekete a kezdet és a vég, a fény és a sötétség egyetemes színe. A vörös a vér, a sárga a nap, a zöld a növények, a kék a víz és az ég színe, a szürke a hamu, a barna pedig az anyaföld színe.

Az alapszínek az evolúciós fejlődés során folyamatosan bővültek. A technika és a színérzékelés fejlődésének eredményeként a lila, a narancs, a rózsaszín és azok árnyalatai is bekerülni látszanak az alapszínnevek közé.

Színszimbolika

Bár a színszimbolika többnyire hagyományokra épül, amelyre az adott kultúra, történelmi korszak és geográfia élettért is hatással van, bizonyos színek és színárnyalatok univerzális szimbolikus jelentéssel bírnak, és egyértelmű üzenetként használják napjainkban is.
Például a tengerparti országok zászlóinak színeiben gyakran jelenik meg a kék és a fehér. A nemzeti lobogók egyik leggyakrabban használt színe a piros, amely mindig erőt és energiát, hatalmat sugároz.

Amikor valaki azt kérdezi tőlem, hogy milyen színű ruhában jelenjen meg egy magánjellegű vagy egy üzleti eseményen, vagy mely színek legyenek cégének főbb arculati színei, akkor legelőször annak a végiggondolását és tisztázását kérem tőle, hogy mit szeretne üzenni, mit szeretne kommunikálni és megjeleníteni a világ felé a színeken keresztül.

Színek, gondolatok és érzések

Egy-egy szín mellé megszámlálhatatlanul sok tulajdonságot társíthatunk.
Kicsit nézzünk a színek mögé!

Sárga az egyik legfigyelemfelkeltőbb szín, energikus és vidám hangulatot áraszt. A kreativitás érzése társul mellé. Aranyló árnyalatai mindig a luxus érzését közvetítik.

Narancsságra, mint kevert szín, hordozza a sárga és a piros által kiváltott rezgéseket. Meleg, optimista és barátságos hangulattal bír. Van benne lendület, erő, de kevésbé agresszív, mint a piros.

A piros erőteljes, dinamikus, szexuális energiával bíró szín. Emellett sem lehet észrevétlenül elmenni.

Rózsaszín (pink)szintén kevert szín, sok-sok árnyalattal. Hordozza magában a fehér tisztaságát, a piros energiáját, annál azonban finomabb, lágyabb kivitelben. Ez a szín napjainkban főként ott jelenik meg, ahol a női energiákat szeretnénk megjeleníteni.

A lila egy valódi megosztó szín. Piros energiája és a kék nyugalma testesül meg általa. Időtlen idők óta a királyok és papok színe, a béke, az uralkodás, az önzetlenség, a méltóság jelképe.

A kék szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, hideg árnyalatai nyugtatnak és a munkamorálra pozitívan hatással vannak.

A zöld szín a leggyakoribb a természetben, az emberi szem ebből képes a legtöbb árnyalatot megkülönböztetni, megnevezni. Az egészséget, az élet örök körforgását szimbolizálja.

A barna egy olyan szín, amellyel ritkábban találkozunk, ha egy cég arculati színéről, vagy akár egy üzleti megjelenésről beszélünk. Annak ellenére, hogy a stabilitást és megbízhatóságot sugall. Nem feltűnő szín, gyakran unalmasnak is minősítjük. Mivel rengeteg árnyalata létezik, találunk üdítő kivételeket, különösen, ha a cég olyan termékekkel foglalkozik, amelynek alapszíne a barna.

A fekete, fehér, szürke árnyalatai színdinamikai szempontból a semleges színek közé soroljuk, éppen ezért felhasználásuk széleskörű. Műszaki, elektronikai termékek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek arculati színeibe tökéletesen beilleszthető..

Színek pszichoszomatikus hatásai

A színek pszichoszomatikus hatásait már a tervezés fázisában figyelembe kell venni, legyen szó lakberendezésről, színes környezettervezésről, vagy akár egy divatbemutató vagy outfit megtervezéséről. Tudomásul kell venni, hogy színválasztásunk az önkifejezés egyik alapeszköze.

A legtöbb kultúrában és korszakban a vörös az erotika és a harc, a rózsaszín a kifinomultság, érzékenység, a narancssárga az életerő, a sárga az optimizmus és a vidámság, a zöld az újjászületés és a frissesség, a kék a nyugalom, a béke, az értelem, a megbízhatóság és a végtelenség, a lila a titokzatosság, a misztikum, a nemesség, a fehér a tisztaság, a béke, a nyugalom és a tökéletesség, a fekete pedig az elegancia, a gazdagság és a luxus színe.

A színekkel kapcsolatos érzéseink ugyan személyesek, de a szín-érzelem asszociációknak univerzális tulajdonságai is vannak. Az egyes történelmi korokban és a természeti népek érzelem- és gondolatvilágában sok – napjainkban gyakran megmagyarázhatatlannak tűnő – színasszociáció létezik, például a lila szín aszexuális színként való értékelése. Bár, ha belegondolunk, hogy piros és kék, meleg és a hideg szín keverékeként, a taoista szimbolikában a jin (kék és víz), jang (vörös és tűz) jelenik meg, így adhat egy semleges érzést.

Tarcsay-Mária-önkifejezés a színeken keresztül

Színasszociáció

A színasszociációk sokszor tudat alatt élnek bennünk tovább, de olyan szerepet játszanak a színkommunikációban, amit sem az egyének, sem az üzleti élet szereplői nem hagyhatnak figyelmen kívül.
Az a kép, amit a színeken keresztül magunkról sugallunk, gyakran tudatalatti tartalomként rögzül a másik emberben vagy az üzleti partnerben, és befolyásolhatja magán- és üzleti céljaink elérését.
Ezért a színtudatosság kialakítása és fejlesztése hatékony eszköz arra, hogy harmóniát teremtsünk saját belső világunk és a külvilág felé megjelenő kép között, de egyúttal arra is alkalmas, hogy a választott színeken keresztül manipulált, a céljaink elérését segítő képet mutassunk magunkról mások felé.
Ez a manipulált kép ugyanakkor pozitívan vissza is hathat ránk, elősegítve azon személyiségjegyek megerősödését, amelyek meglétét kommunikálni kívánjuk a világ felé a színválasztásunkkal.

 

Pin It on Pinterest