fbpx Creative Web Ideas

Színes ételek, színes étkezés

Színes ételek, illetve a színes étkezés a szó szoros és átvitt értelemben is életünk alappillérei kell hogy legyenek.

A 90-es évek közepén-végén dolgoztam színekkel egy hévizi szálloda szépségfarmján.
A  „farm” vezetője elkötelezett híve volt a természetes gyógymódoknak, kozmetikai termékeknek és minden olyannak, ami vélhetően a legegészségesebb az ember számára úgy, hogy az még a környezetet is védi.
Ebbe a körbe tartoztak a színek.

Egyik jubileumi évfordulón a szakácsok vállalták azt a nehéz feladatot, hogy a fekete+fehér+ szivárvány színeiből készítenek ételeket. Izgalmas és látványos eredmények születtek.
(Azt nagyon sajnálom, hogy nincsenek róla fotóim. Akkor még nem nagyon gyűjtöttük őket.)

Azóta is követem a színes étkezéssel kapcsolatos publikációkat.
Olvastam a színvitaminokról, azokról, amelyek a színekre jellemző rezgéseket közvetítenek;  arról, hogy a létfontosságú vitaminok molekulái fantasztikus színpompában mutatkoznak meg a mikroszkóp alatt.
Néhány példa: az  A vitamin zöldeskék, a B  sárga, a C  vörös és sárgászöld, D  sárgászöld, E vitamin világosbarna, barna.

De igazán nem mélyedtem el bennünk. Mígnem a nyáron volt nálam Rózsa, aki egy fantasztikus anyagot készített nekünk – amit mindenkinek ajánlok a figyelmébe.

 

zöldségből színkör

színes zöldségek

 

Tuba Rózsa dolgozata a Szín- és stílustanácsadó képzésen

Életünk színei – ételeink színkódjai

Életünk minden területét körbeveszik a színek, melyek a Nap gyermekei. A Nap eletkromágneses sugárzása kb. 400 és 700 nm hullámhossztartománya adja a színspektrumot, azaz a spektrumszíneket.
A látható fény ezen hullámhosszai által vagyunk képesek a szemünk, mint érzékszerv, és az agy központi szervező funkciói által érzékelni a külvilágból érkező színingereket, melyek hatnak ránk fizikai, kémiai és biológiai hatásuk által.

Táplálékod legyen gyógyítód!
Hippokratész

Táplálkozásunk során elfogyasztott ételeink „színkódjaik” által kommunikálnak velünk. A színeik által, melyet az agy ősi struktúrájával, a limbikus rendszer „amigdalának” nevezett területe által ismerik fel, hogy mi az, amire szükségünk van, vagy mi az, ami veszélyes számunkra.
Gondoljunk csak az állatvilágra, akik ezzel az ősi ösztönnel tudják megkülönböztetni, hogy mi az, amit elfogyasztanak és a mi az, ami mérgező lehet számukra.
Ezen ősi ösztönök által tudjuk mi is kiválasztani a minőségi táplálkozásunkhoz szükséges anyagokat, zöldségeket és gyümölcsöket.

Növényi színterápia

A növények a Földanya ajándékaiként egyesítik magukba a „négy elemet”: a föld, a víz, a tűz – Nap és a levegő elem energiáit, és alakítják át éterikus energiává.
Ez az, amely szinergikusan kapcsolódik a szervezetünk alap életenergiáihoz, és képesek az életünk tüzét táplálni az anyagcserénk által.

Hideg és meleg színek

A növények színei a bennük lévő ásványai anyagok, vitaminok és egyéb összetevőik által nyilvánulnak meg, így a hideg színek, mint a kék hűsítenek, nyugtatnak, gyulladást csökkentenek, míg a meleg színek, piros és a sárga serkentenek, stimulálnak, működést fokoznak.
Zöld színű növények kiegyensúlyoznak, harmonizálnak, egyensúlyt teremtenek.
Amikor egy szép színes gyümölcstál vagy egy ínycsiklandó salátástál van előttünk, ami felé ösztönösen nyúlunk, arra van szüksége a szervezetünknek.

Zöldségek és gyümölcsök

Zöldségek ásványi anyagai és rostjai adják a szervezetünk fontos alapanyagait. Fontos építőelemeit, és a szervezetünk természetes víztartalmát biztosító ásványi sókat.

Gyümölcsök vitamintartalma, hatóanyagai biztosítják a szerveztünk nélkülözhetetlen építőanyagait, természetes cukor és szénhidrát utánpótlását, valamint a hidratációnkhoz fontos vizet.

Természetesen a fenti megállapítások a nyersen fogyasztott zöldséges és gyümölcsök bevitele kapcsán érik el a tökéletes hatásukat.
Délelőtt gyümölcsöt fogyasszunk, délután pedig a zöldségek fogyasztása ajánlott, mert az este elfogyasztott gyümölcs erjedése kapcsán „alkohol” keletkezik.

Növényi színkódok

 

Fehér

A fehér a színterápia megállapításai szerint nem szín, hanem a színek összessége, maga a látható fény. A fehér szín visszaveri a fényt és ezért védő, harmonizáló minőséget képvisel.
KÁLIUM és MAGNÉZIUM tartalma okán koleszterint csökkentő, szív és keringésjavító hatású.
Szintén kedvező hatású az ALLICIN, mely a hagymafélék illóolajában lévő antibakteriális és gombaellenes hatása miatt kiemelkedő jelentőségű.
Gyakran fogyasszunk tehát gyömbért, articsókát, fehérhúsú krumplit, karalábét, karfiolt, zellert, gombát, vöröshagymát, fokhagymát, fehérrépát, fehér kukoricát, paszternákot.

Fekete

A fekete a színterápia alapelvei kapcsán szintén nem szín, hanem a fény hiánya.
Mégis a fekete színű növényeknek fontos hatóanyaga a VAS, így a mák, a fekete szeder vagy a fekete ribizli oxigént szállító vasat tartalmaz, valamint a csontok erősítésben  jelentős szereppel bír.

Piros

A piros a színspektrum legmagasabb, kb. 700 nm rezgésű színe, ami serkentő, stimuláló, melegítő hatású növényeinek a színe. Működéseket serkent. A gyökér csakra működését fokozza. Hatóanyaga a LIKOPIN.
A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van. Tehát nagyon egészséges a görögdinnye, a gránátalma, az eper, a piros alma, a vérnarancs, a málna, a szamóca, a ribiszke, a vörös áfonya, a görögdinnye, a paradicsom, a retek, a pirospaprika.

Narancssárga

A narancs szín piros és a sárga keverékeként szintén serkentő, életerőt fokozó, az öröm színe.
A köldökcsakra színe, így kedvező az emésztési folyamatokra. Hatóanyaga a FLAVONOID, melynek antioxidáns és immunerősítő hatása a kedvező. Magas flavonoid tartalmúak a tökfélék, a citrusfélék, homoktövis.

Sárga

A sárga szín a szellemi képességeket és az ellenállóképességet fokozza, vagyis a testi és lelki erőnket. A gyomor csakra színe. Hatóanyaga a B-KAROTIN, valamint a C-vitamin.
A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul. Együnk sok barackot, sárgadinnyét, mangót, sárgarépát! (Látásjavító!)

Zöld

A természet leggyakoribb színe az erdők, a fák, a füvek színe, így harmonizáló, kiegyensúlyozó, a levélzöldségek leggyakoribb színe, de gyümölcsökben is megtaláljuk a zöld színű gyümölcsöket.

A szívcsakra színe. Hatóanyaga a KLOROFILL, mely kiegyensúlyozó és szemvédő hatású.
Sok zöldséget és gyümölcsöt ajánlunk, ilyen az avokádó, a zöld alma, a zöldszemű szőlő, a kivi, a zöld körte, az articsóka, a zöld spárga, a brokkoli, a zöldborsó, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, a fejes káposzta, a zöldbab, a cukkini, a spenót, a zeller- és petrezselyemzöld, az uborka, a leveles zöldek, a zöldhagyma, a zöldpaprika.

Kék

A kék szín nyugtató, csillapító színe, ezért a legjobb gyulladáscsökkentő hatású hatóanyagokat tartalmazza. A torok csakra színe. Hatóanyaga az AZULÉN, mely gyulladáscsökkentő, látásjavító, keringés javító, véralvadásgátló hatású.
Fogyasszunk kék szilva, kék szeder, és más bogyós gyümölcsű növényeket.

Lila

A lila a hideg kék és a meleg piros szín keverékeként egyesíti, összegzi a két szín hatását. Inspiráló színnek tartja a növényi színterápia, szellemi és fizikai szinten egyaránt.

A harmadik szem és a korona csakra harmonizáló színe. Hatóanyagai az ANTOCIANÁTOK, memória serkentő, látásjavító hatásúak és kedvezően hatnak az agyi működésekre, az agyidegek normál működésére.
A padlizsán, a szilva, a piros szőlőfajok, a lila káposzta és a lila hagyma a rákmegelőző, és a sejtek öregedését lassító hatóanyagaik miatt ajánlott.
A lila hagyma szívbetegség-megelőző és allergiaellenes hatású, a lila káposzta segít megelőzni a rák kialakulását.

Együnk tehát minél több fekete szedret, lila áfonyát, fekete ribizlit, szilvát, lila fügét, kék szőlőt, mazsolát, lila spárgát, céklát, vörös káposztát, padlizsánt.

 

Mutasd a tányérod, megmondom ki vagy!

Az egészséges táplálkozásunk alapja, hogy képesek legyünk „kommunikálni” ételeinkkel a színkódjaik alapján, arra, hogy mi kerüljön a tányérunkra,
mivel biztosítjuk a szervezetünk számára fontos, alapépítő anyagokat.

A NAGY HÁRMAS

A három alapszín a táplálkozásunkban a serkentő, élénkítő piros, a nyugtató és kiegyensúlyozó zöld,
és a színrezgések összességét tartalmazó fehér.

Kívánok jó étvágyat, jó egészséget a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása által!

Tuba Rózsa

Pin It on Pinterest